Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επικροτεί την προσπάθεια που θα γίνει για την πλήρη, αποτελεσματική και οριστική εξυγίανση του Συνεργατισμού, δήλωσε ο Βουλευτής του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση, αποκτώντας υποχρεωτικά τον έλεγχο, επωμίζεται και μια μεγάλη ευθύνη.
Σε δήλωση το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η διαπίστωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι τα αποτελέσματα του 2012 είναι χειρότερα και από το δυσμενές σενάριο της PIMCO, δημιουργεί ανησυχίες και πρέπει να διευκρινισθεί τί σημαίνει πρακτικά αυτή η διαπίστωση.
Διατυπώνοντας τη θέση ότι ο πολιτικός σχολιασμός δεν βοηθά αφού το ζητούμενο είναι γνωστό και αριθμημένο και είναι το 1,5 δισ. κεφαλαίων για να μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του σύμφωνα με τους νέους κανόνες του παιχνιδιού, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Κυβέρνηση, μετά από διεργασίες και διαβουλεύσεις που έκανε για μήνες η Κεντρική Τράπεζα, αποτελεί επιτυχία στο βαθμό που το συνεργατικό σύστημα ανακεφαλαιοποιείται με δανεισμό και όχι με δικούς του πόρους.
Είπε, επίσης, πως η άλλη όψη αυτής της συμφωνίας και της σχετικά ευνοϊκής μεταχείρισης είναι ότι το συνεργατικό τραπεζικό σύστημα περιήλθε στον έλεγχο του κράτους, με συνεπακόλουθο την ισχύ των ευρωπαϊκών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.
Ο κ. Προδρόμου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση βλέπει θετικά το ενδεχόμενο σε κάποια μελλοντική στιγμή το σύστημα να αποκρατικοποιηθεί και να επιστρέψει στον έλεγχο των μελών του, προσθέτοντας ότι πέραν της πολιτικής βούλησης θα πρέπει να βρεθεί και η μεγάλη χρηματοδότηση την οποία προϋποθέτει μια τέτοια εξέλιξη.
Εκείνο που θα έπρεπε να απασχολήσει τις πολιτικές δυνάμεις και σίγουρα απασχολεί είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί ένα δημόσιο πιστωτικό σύστημα, όπως ο Συνεργατισμός, χωρίς τις εξοργιστικές αμοιβές των “golden boys” και χωρίς την αδηφάγο κερδοσκοπία ή την κακοδιοίκηση ορισμένων τραπεζικών παραγόντων, κατέληξε και πάλι να δημιουργήσει μια τόσο μεγάλη «μαύρη τρύπα».
Κατά τον κ. Προδρόμου, η απάντηση πιθανότατα να βρίσκεται στην παραφθορά του «κοινωνικού ρόλου» του Συνεργατισμού, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες είχε καταλήξει να είναι απλώς συνώνυμος της χαλαρής και επιεικούς τραπεζικής πρακτικής, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων και μεγάλες ανάγκες κεφαλαίων που έφεραν την υποχρεωτική κρατικοποίηση..
Είπε, επίσης, ότι τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στην αναποτελεσματικότητα των διοικητικών ρυθμίσεων και του πολιτικο-διοριστικού συστήματος αντί μιας χρηστής λογικής εταιρικής διακυβέρνησης που να υπόκειται στις απαραίτητες ρυθμίσεις και ελέγχου, και πρόσθεσε πως όσοι για χρόνια επέμεναν δογματικά ότι ειδικά το συνεργατικό πιστωτικό σύστημα έπρεπε να εξαιρείται της κεντρικής εποπτείας, θα πρέπει τώρα να έχουν καταλάβει ότι αυτή ήταν λάθος επιλογή.
Καταλήγοντας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι “το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεσμεύσει ένα τόσο μεγάλο ποσό (τα 1.500 εκατ.) – λεφτά που θα ξοφλούνε τα παιδιά μας… – και να μην είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα είναι αρκετό“.