Τις δυνάμεις τους ενώνουν χώρες του ΝΑΤΟ δημιουργώντας μία ομπρέλα προστασίας στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Ερντογάν- Πούτιν στην Αστάνα του Καζακστάν.
Όπως αναφέρει το BBC, σύμμαχοι της Ουκρανίας και μέλη του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν να συνδράμουν με στρατιωτικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας την εμπόλεμη χώρα.
Οπλικά συστήματα υποσχέθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Ολλανδία περιλαμβάνοντας πυραύλους και ραντάρ. Νωρίτερα, οι ΗΠΑ προέβησαν σε παρόμοια δέσμευση. Από χθες, ένα σύστημα αεράμυνας υψηλής τεχνολογίας της Γερμανίας εστάλη στην Ουκρανία.
Για «ιστορική» σύνοδο μιλά το Κίεβο
Οι χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν όπλα αεράμυνας προηγμένης τεχνολογίας στο Κίεβο, ύστερα από τους πρόσφατους μαζικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.
Οι δεσμεύσεις τους διατυπώθηκαν σε συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα 50 σύμμαχοι της Ουκρανίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με το Κίεβο να χαιρετά τη σύνοδο κορυφής ως «ιστορική».
Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Μικολάιβ
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ΝΑΤΟϊκών χωρών ότι θα συνδράμουν με πυραύλους και ραντάρ το Κίεβο , οι Ρώσοι βομβάρδισαν σήμερα το πρωί την πόλη Μικολάιβ, στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Ο δήμαρχος της πόλης Oleksandr Senkevich δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πόλη δέχθηκε μαζικούς βομβαρδισμούς. Ένα πενταώροφο κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε με τους δύο επάνω ορόφους να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνδράμει την Ουκρανία με πυραύλους αεράμυνας, καθώς και εκατοντάδες εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να υποστηρίξει τη συλλογή πληροφοριών και τις επιμελητειακές δυνατότητες της Ουκρανίας. Το Λονδίνο θα προσφέρει επίσης 18 πυροβόλα όπλα, εκτός από τα 64 που έχουν ήδη παραδοθεί.
«Τα τελευταία πλήγματα της Ρωσίας σε περιοχές αμάχων στην Ουκρανία δικαιολογούν περαιτέρω υποστήριξη σε όσους θέλουν να υπερασπιστούν το έθνος τους», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. «Αυτά τα όπλα θα βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον ουρανό της από επιθέσεις και να ενισχύσει τη συνολική της αντιπυραυλική άμυνα».
Γαλλία, Ολλανδία και Καναδάς δεσμεύτηκαν για βοήθεια
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο γαλλικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 2» τόνισε ότι, το Παρίσι θα προμηθεύσει το Κίεβο με συστήματα αεράμυνας, ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποια συστήματα θα αποσταλούν. Υποστήριξε πάντως ότι η βασική λειτουργία τους είναι να προστατεύουν το τους πολίτες από τα drones.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει πυραύλους αεράμυνας, το κόστος των οποίων φθάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις «μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την αμέριστη υποστήριξη της Ουκρανίας και του λαού της».
Την ίδια ώρα, ο Καναδάς δεσμεύτηκε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση, ύψους άνω των 34 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών επικοινωνιών και καμερών drone.
Στο μεταξύ, χθες, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι το πρώτο από τα τέσσερα υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας IRIS-T SLM έχει παραδοθεί από τη Γερμανία.