Έτοιμος για άμεσες συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι, αλλά «δεν θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς στις ρωσικές θέσεις στη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων», όπως δήλωσε συνεργάτης του στο CNN.
Η Ουκρανία δεν ήταν και πολύ αισιόδοξη για την έκβαση των χθεσινών συνομιλιών του ΥΠ ΕΞ της Κουλέμπα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αττάλεια, που απέβησαν τελικά άκαρπες, είπε ο Ιγκόρ Ζόικια, αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, ωστόσο θεωρεί ότι «ήταν πραγματικά καλό που συναντήθηκαν, αλλά δυστυχώς μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι ο Ρώσος ΥΠ ΕΞ που παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Ένα μόνο άτομο παίρνει την τελική απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου, για την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των στρατευμάτων», είπε εννοώντας προφανώς τον Πούτιν.
Αν και ο Ζελένσκι είναι έτοιμος για διπλωματική λύση, μέχρι στιγμής δεν έχει δει κάποιο σχετικό σήμα προσωπικά από τον Πούτιν ή τους συνεργάτες του. «Το τελευταίο που ακούσαμε από τη ρωσική πλευρά ήταν ότι πρέπει να συνεχίσουμε [τις διαβουλεύσεις] υπό το σχήμα των δύο αντιπροσωπειών. Αλλά κοιτάξτε, ούτε οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν τηρούνται», δήλωσε ο Ζόικια, αναφερόμενος στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία ανοικτή σε ένα καθεστώς ουδετερότητας
Σύμφωνα με τον συνεργάτη του Ζελένσκι, η Ουκρανία θα ήταν ανοικτή σε ένα καθεστώς ουδετερότητας «εφόσον το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο προς το παρόν να την δεχθεί στους κόλπους του. Αλλά ταυτόχρονα χρειαζόμαστε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ώστε να μην επαναληφθούν μελλοντικά αυτοί οι φρικτοί πόλεμοι, αυτή η φρικτή επιθετικότητα».
Ο ίδιος είπε ότι η Ουκρανία επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Πούτιν και τις γειτονικές της χώρες για τη δημιουργία ενός «ανανεωμένου συστήματος ασφάλειας για την Ευρώπη». «Η χώρα μου, ο ουκρανικός λαός αξίζουν να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε. «Η Ουκρανία μάχεται για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. Όταν, λοιπόν, μιλάει ο Πρόεδρος Μακρόν για πιθανή ευρωπαϊκή ασφάλεια, πώς γίνεται να μη βρίσκεται στο τραπέζι ο Πρόεδρος Ζελένσκι, χωρίς να βρίσκεται η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση»;