Ορφανίδου: Διαφωνία ΥΠΟΙΚ και κεντρικής για τις προτάσεις της Βουλής για τις εκποιήσεις

Δήλωση Βουλεύτριας κ. Σάβιας Ορφανίδου για τις εκποιήσεις μετά την Επιτροπή Οικονομικών

Η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε σήμερα τις 19 Προτάσεις Νόμου για τις εκποιήσεις. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δηλαδή την προστασία των καταθετών, την επιβάρυνση των συνεπών δανειοληπτών αλλά και την ικανότητα των νέων μας να μπορούν να δανείζονται.

Ενώπιον της Επιτροπής, το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για σχεδόν όλες τις προτάσεις. Η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ξεκάθαρη. Δεν θα ήταν πράξη υπεύθυνη εκ μέρους μας να υιοθετήσουμε οποιαδήποτε πρόταση με την οποία διαφωνεί το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και η αρμόδια Εποπτική Αρχή.

Άλλωστε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα που αφορά που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, δεν θα πρέπει να ρυθμιστεί με αποσπασματικές προτάσεις νόμου αλλά σε συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, θα αναμένουμε τις τελικές και ολοκληρωμένες προτάσεις της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνουμε, ότι η δική μας Πρόταση Νόμου, η οποία κατατέθηκε από κοινού με το ΔΗΚΟ και έτυχε θετικής προσέγγισης από τους αρμόδιους, αποσκοπεί στην πλήρη διαφάνεια, θα υποχρεώσει τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων σε κάθε επιστολή που αποστέλλουν στον δανειολήπτη να παραθέτουν πλήρη ανάλυση της εξέλιξης του δανείου.