Εκατομμύρια ευρώ χάνει κάθε χρόνο η κυπριακή Δημοκρατία λόγω ελλιπών ή αδύνατων ελέγχων σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2011 που παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο Χριστόφια η γενική Ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Στην έκθεση, που αριθμεί 900 σελίδες, αναφέρονται στοιχεία για τις τιμές των φαρμάκων, το σύστημα παρακολούθησης των τιμών στα πετρελαιοειδή, τα εκατομμύρια των καθυστερούμενων εσόδων που αδυνατούν να λάβουν τα επαρχιακά δικαστήρια ακόμη και για αιτούντες πολιτικού ασύλου που παίρνουν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται.
Συγκεκριμένα για το θέμα της τιμής των πετρελαιδων η Γενική Ελεγτής εντοπίζει αδυναμίες σε ότι αφορά τη διαδικασία υπολογισμού παρακολούθησης τους σε τέτοιο βαθμό που τα συμπεράσματα που προκύπτουν δεν είναι ασφαλή ως προςτο ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα στην αγορά, είναι σε υπερβολικά πιο υψηλό επίπεδο από ότι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες.
Ένα εξίσου σημαντικό θέμα είναι αυτό του ασύλου. Η Γενική Ελεγκής εντοπίζει ότι αλλοδαποί που ζήτησαν άσυλο και απορρίφθηκαν από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων συνέχισαν να λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα χωρίς να είναι δικαιούχοι. Συνολικά δόθηκαν το 2011, 19,9εκ. ευρώ. Τα 9,8 εκ ευρώ καταβλήθηκαν σε 830 αιτούντες πολιτικού ασύλου υπό μορφή έκτακτου μηνιαίου δημόσιου βοηθήματος κατά το έτος 2011.
Μία ακόμη «μαύρη» τρύπα είναι τα επαρχιακά δικαστήρια καθώς θα έπρεπε να έχουν εισπράξει 132 εκ ευρώ από καθυστερημένα έσοδα. Το 2010 ήταν 28,7εκ. ευρώ.
Το σημαντικό ποσό των 213,5εκ ευρώ αφορούν μόνο ανεκτέλεστα εντάλματα εκ των οποίων τα 95,2εκ ευρώ αφορούν το δημόσιο.
Σημαντικές είναι οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση και την έκδοση αποφάσεων καθώς και δικηγόροι που δεν υπέβαλαν φορολογικά τιμολόγια για την πληρωμή των εξόδων τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι άγνωστοι στο Κλάδο Φόρου Εισοδήματος.
Ανάμεσα σε άλλα που καταγράφει η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε και τις οφειλές του κράτους για απαλλοτριώσεις που ανέρχονται σε 530,8 εκ. ευρώ και πρέπει να καταβληθούν σε επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες γης.
«Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που διερχόμαστε όπου ο λαός αμφισβητεί θεσμούς και δικαίως αγωνιά, θεωρώ ότι το βάρος της ευθύνης ενός από τους θεσμούς είναι ιδιαίτερα μεγάλο και με πολύ σεβασμό παραδίδω την Έκθεση» δήλωσε η κ Γεωρκάτζη.
Η Γενική Ελεγκτής ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη στενή συνεργασία που είχαν τα τελευταία πέντε χρόνια «Έχετε δείξει πλήρη εκτίμηση στο θεσμό του Γενικού Ελεγκτή. Όποτε χρειάστηκε η Κυβέρνηση μια ανεξάρτητη γνώμη προσφύγατε κοντά μας και τη δεχθήκατε και με αυτή τη στήριξη σας προσδίδετε περαιτέρω αξία στο θεσμό του Γενικού Ελεγκτή» κατέληξε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Έκθεση θα μελετηθεί και θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο και θα κληθούν να απαντήσουν όσοι εμπλέκονται. «Μακάρι αυτή η αναγνώριση και αυτοί οι κόποι κάποια στιγμή να δικαιωθούν», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να απαντήσει η κα Γιωρκάτζη πως «πάντοτε δικαιώνει η Ιστορία».
Μετά τη συνάντηση, η κα Γιωρκάτζη σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «σε αυτή την Έκθεση μπορεί κανείς να βρει αξιόπιστη και αντικειμενική πληροφόρηση για όλα τα Υπουργεία και τα Τμήματά τους, τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, για
τους Δήμους και, γενικότερα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με ειδικά θέματα που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα από το Περιβάλλον μέχρι θέματα που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων, των πετρελαιοειδών και θέματα που αφορούν τους πολίτες γενικότερα».
Ερωτηθείς ποιο είναι το σημαντικότερο θέμα που έχει εντοπίσει για το έτος 2011 απάντησε ότι «αυτό είναι θέμα κρίσης και επαφίεται στον καθένα, αφού μελετήσει την Έκθεση».
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η ίδια θα ξεχώριζε «κάποια θέματα που αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών και για μένα ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι αυτό της τιμολόγησης των φαρμάκων. Πρόκειται για μια μεγάλη δουλειά που ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο, βρήκαμε ανταπόκριση από τον τέως Υπουργό Υγείας.
Διαπιστώνουμε ότι από το 2009 δεν γινόταν επικαιροποίηση των τιμών των φαρμάκων. Υπενθυμίζω ότι οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων καθορίζονται από τον Υπουργό Υγείας είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από συμβουλευτική γνώμη της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών και άρα οι τιμές των φαρμάκων είναι ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.
Έχοντας υπόψη ότι κάθε χρόνο δαπανούμε 250 εκ. ευρώ για φάρμακα – περίπου 110 εκ. ευρώ ο δημόσιος τομέας και τα υπόλοιπα ο ιδιωτικός από τα φαρμακεία – χαρακτήριζα αυτό το θέμα ως ένα από τα σημαντικά. Θεωρούμαι ότι με την επικαιροποίηση των τιμών αυτές θα μπορούσαν να μειωθούν μέχρι και 20%. Φανταστείτε τι εξοικονόμηση θα υπήρχε για
τους καταναλωτές».