Η μοναδική περίπτωση κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας , που επί μήνες μονοπωλούσε το ενδιαφέρον παγκοσμίως ,έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή το Γιώργο Παπανδρέου στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Το θέμα της ομιλίας του “Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι” με αναφορές στους χειρισμούς της κυβέρνησης του, πριν και μετά την προσφυγή της στο ΔΝΤ ,καταγράφηκε από κρυφή κάμερα που εισήγαγε στην γεμάτη κόσμο, αίθουσα, έλληνας φοιτητής.
Ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε ερωτήσεις μετά το τέλος της ομιλίας του, μια από τις οποίες ήταν μιας ελληνίδας Επίκουρης καθηγήτριας του ίδιου πανεπιστημίου η οποία αναφερόμενη στις αποκαλύψεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη, ρώτησε το εξής:
«Στο βιβλίο του ο κ. Ρουμελιώτης γράφει πως πολλά στελέχη του ΔΝΤ θεωρούσαν από την αρχή ότι το ελληνικό Πρόγραμμα δεν μπορούσε να πετύχει χωρίς αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, και γι’ αυτό σας συμβούλεψε με εντολή του κ. Στρος Καν να ζητήσετε την αναδιαπραγμάτευση, αλλά εσείς αποτρέψατε τον κ. Παπακωνσαντίνου να κάνει οτιδήποτε. Είχατε ισχυρά όπλα διαπραγμάτευσης αλλά δεν τα χρησιμοποιήσατε».
«Ο κ. Ρουμελιώτης αμφισβήτησε την ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο, με τα γνωστά αποτελέσματα όπου η εφαρμογή του Προγράμματος δεν μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη. Είναι αλήθεια οι
ισχυρισμοί του κ. Ρουμελιώτη με τον οποίο εργαζόσασταν στενά ή σκοπεύετε να αναλάβετε νομική δράση εναντίον του;»
Η αντίδραση του Γ. Παπανδρέου ξάφνιασε το ακροατήριο. Ξέσπασε σε γέλια και δήλωσε: “Ο κ. Ρουμελιώτης δεν είναι
μακριά από την αλήθεια, αλλά δε μπορούσε να ξέρει όλη την αλήθεια. «Δεν έκανε αυτός τις διαπραγματεύσεις με την Μέρκελ, δεν διαπραγματεύτηκε με τους άλλους».
«Το δίλλημα μου ήταν ότι αν δεν μπαίναμε στον μηχανισμό θα χρεοκοπούσαμε. Ζήτησα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ξέρετε ποιος είπε όχι; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν το συζητούσαν καθόλου” υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου.
Μας έλεγαν ότι θα μας δώσουν το «κούρεμα» του χρέους μόνο όταν αποδεικνύαμε ότι θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αναφέρει λίγο παρακάτω ο πρώην πρωθυπουργός και συνεχίζει: «Έπρεπε να δείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι γιατί η χώρα δεν ήταν
αξιόπιστη». Δεν μπορούσα να θεωρούμαι αξιόπιστος, έπρεπε να το αποδείξουμε, τονίζει. Όσον αφορά τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, ο κ. Παπανδρέου κινήθηκε στην ίδια γραμμή λέγοντας ότι τα επιτόκια θα μειωνόντουσαν μόλις η χώρα ανακτούσε
την αξιοπιστία της.
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κρίση αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνησή του κατά τον μοναδικό τρόπο που εξασφάλιζε ότι δεν θα οδηγούνταν η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία.