Ομήρου: Χρειάζεται μια εθνική στρατηγική, με συνεχή προβολή του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής – κατοχής

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-59 Πετράκη Κυπριανού, στην εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στη Λάρνακα είπε ότι οι  συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού είχαν ξεκινήσει με συγκρατημένη αισιοδοξία, λόγω της ανάδειξης Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δηλώσεις ωστόσο για εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και γης, και για να κηρυχθεί η λύση σε Πρωτογενές Δίκαιο, για να επιτραπούν παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και για διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, δημιουργούν ερωτηματικά και απορίες ως προς τη διατύπωση θέσεων περί προόδου.

Πρόσθεσε πως η καλλιέργεια υψηλών και υπερβολικών προσδοκιών και κλίματος ευφορίας, περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια ανάλογων και επιβαλλόμενων χειρισμών αντίδρασης έναντι της διαφαινόμενης τουρκικής στάσης, και αυτό γιατί δημιουργείται η εντύπωση στο διεθνή και τον ευρωπαϊκό παράγοντα ότι υπήρξε μεταβολή της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας.

“Ως εκ τούτου, άμεση θα πρέπει να είναι η ανάλογη τακτική και η διαχείριση των συνομιλιών από Ελληνικής Κυπριακής πλευράς, με έμφαση σε κινήσεις προς τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα”, είπε ο κ. Ομήρου.

“Να επεξηγηθούν και να προβληθούν οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, όπως είναι η εφαρμογή των βασικών ελευθεριών, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, οι εγγυήσεις και οι έποικοι”, σημείωσε.

Και βέβαια, πρόσθεσε, να υποδειχθεί σε όσους προτρέπουν «να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού» ότι τώρα είναι η ώρα για να ασκηθούν πιέσεις και να χρησιμοποιηθούν δυνατότητες επιρροών προς την Τουρκία. “Τέλος να καταστεί σαφές ότι άρση της αρνησικυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για άνοιγμα κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι δυνατή μόνο με έμπρακτα βήματα της Τουρκίας που θα οδηγούν σε λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η Κύπρος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, “δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε”.

“Να επιμένουμε σε λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη που θα διασφαλίζει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως μερικές δεκαετίες μετά τον υπέροχο εκείνο αγώνα του 55-59, πιστό πρότυπο της εθνεγερσίας του 1821, αντιμετωπίζουμε δραματικές συνθήκες. “Μια μοιρασμένη πατρίδα και μια διαρκή απειλή για την ανακοπή της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού στην Κύπρο. Ποιό είναι το χρέος μας μέσα σε αυτές τις συνθήκες; Θα περιοριζόμαστε σε εκφώνηση πατριωτικών ομιλιών; Θα εξαντλούμαστε σε πανηγυρικούς που εξατμίζονται με την παρέλευση των επετείων;”, διερωτήθηκε.

Σημείωσε πως “η βαριά κληρονομιά που τιμούμε σήμερα μας υπαγορεύει άλλα καθήκοντα. Να αγωνιστούμε αταλάντευτα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του Κυπριακού λαού. Να δώσουμε το μήνυμα ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα γονατίσει” με σωφροσύνη και υπευθυνότητα, “αλλά και με απόρριψη της λογικής της αποδοχής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή”.

“Και με άρνηση συνεχών υποχωρήσεων στις πιέσεις ξένων που, αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου, εξακολουθούν, υιοθετώντας κυνικά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, να ανατρέπουν καθημερινά κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης”, σημείωσε.

Είπε πως το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας οι εχθροί της ελευθερίας. Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια, πρόσθεσε.

“Ο λαός απαιτεί συνέπεια λόγων και έργων και αποφυγή στρουθοκαμηλισμών. Ο λαός απαιτεί αποφάσεις και πολιτικές αξιόπιστες που να εμπνεύσουν αυτοπεποίθηση και πίστη στις αστείρευτες δυνατότητες του λαού και του έθνους. Με βάση το αξίωμα όπως το καθορίζει ο εθνικός μας ποιητής πως: `Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ότι είναι αληθές`”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται μια εθνική στρατηγική, με συνεχή προβολή του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής – κατοχής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου.

“Με επιδίωξη λύσης στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου, του Σεπτεμβρίου του 2009, που μπορεί να αποτελέσει και τη βάση μιας πλατιάς εθνικής ενότητας. Με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, για να υποχρεωθεί να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Και με αξιοποίηση επίσης των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων, που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, ύστερα και από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας”, σημείωσε.

“Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας δικαίου. Και σε τέτοιους αγώνες δεν επιτρέπεται η αποτυχία”, ανέφερε ο κ. Ομήρου, επισημαίνοντας πως “ο ήρωας που τιμούμε πίστευε σε μια Κύπρο και σε ένα λαό που να ξεχωρίζει, για να βρίσκει τον αναντικατάστατο ρόλο που δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή: Τον αγώνα για ελευθερία, για πρόοδο της κοινωνίας, για την προκοπή του λαού και του Έθνους”.