Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ειδικούς της Kaspersky Lab, τα κέρδη των ψηφιακών εγκληματιών μπορούν να είναι έως και 20 φορές μεγαλύτερα σε σχέση με το κόστος των επιθέσεων τους.
Οι ειδικοί της εταιρείας προχώρησαν στη σύγκριση μεταξύ του κόστους των εργαλείων που χρησιμοποιούν πιο συχνά οι χάκερ σε σχέση με τα χρήματα που αποσπούν μέσα από μια επιτυχημένη κακόβουλη επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον Alexander Gostev, Chief Security Expert της Kaspersky Lab:
“Η αγορά κακόβουλου λογισμικού δεν αποτελεί πρόβλημα. Είναι σχετικά εύκολο να βρει κανείς τέτοια εργαλεία σε διάφορα φόρουμ για χάκερ. Επίσης, το κόστος τους είναι σχετικά φθηνό, γεγονός που τα καθιστά ελκυστικά. Ένας ψηφιακός εγκληματίας που ακολουθεί το δρόμο αυτό, δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες δεξιότητες, καθώς μπορεί να αγοράσει ένα «έτοιμο για χρήση» πακέτο σε μια προκαθορισμένη τιμή και να εξαπολύσει επιθέσεις κατά βούληση. Συνεπώς, οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν τα χρήματα ή τα δεδομένα τους. Πρέπει επίσης να προστατεύουν τις συσκευές τους και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που εκτελούν με αυτές, χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη λύση, όπως το Kaspersky Internet Security – multi-device, για παράδειγμα”
Ενδεικτικά, η δημιουργία μιας ιστοσελίδας phishing που μιμείται ένα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης και η ανάπτυξη μιας αλυσίδας μαζικής spam αλληλογραφίας, με link που θα οδηγεί στην πλαστή ιστοσελίδα, κοστίζει σήμερα $150 κατά μέσο όρο. Ωστόσο, αν οι εγκληματίες εξαπατήσουν 100 online χρήστες, μπορεί να κερδίσουν μέχρι και $10.000 από την πώληση ευαίσθητων δεδομένων. Τα θύματα, με τη σειρά τους, χάνουν πολύτιμες επαφές, προσωπικές φωτογραφίες και μηνύματα.
Όπως αναφέρει το techgear.gr, ένα mobile Trojan blocker είναι πολύ πιο δαπανηρό, καθώς η αγορά και η διανομή του κακόβουλου λογισμικού κοστίζει $1.000 κατά μέσο όρο. Ωστόσο, η «απόδοση» είναι επίσης πολύ υψηλότερη. Οι τιμές που έχουν ορίσει οι επιτιθέμενοι για την αναιρέσουν τη φραγή ενός smartphone ξεκινούν από τα $10 και φτάνουν έως τα $200. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κερδίσουν μέχρι και $20.000 από 100 πιθανά θύματα.
Οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να κερδίσουν το ίδιο χρηματικό ποσό χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένο ransomware, αλλά η «αρχική τους επένδυση» θα είναι διπλάσια (περίπου $2.000). Οι απώλειες των χρηστών θα είναι επίσης υψηλότερες, αφού το ελάχιστο ποσό των «λύτρων» που ζητούν οι απατεώνες για να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα που έχουν αποσπάσει είναι συνήθως στα $100.
Για πολύ μεγάλα κέρδη, οι απατεώνες αναζητούν τραπεζικά Trojans που στοχεύουν άμεσα στα χρήματα των online χρηστών. Δαπανώντας περίπου $3.000 σε ένα «πακέτο» κακόβουλου λογισμικού, exploit και spam αλληλογραφίας, οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να κερδίσουν μέχρι και $72.000. Η μέση απώλεια ανά θύμα είναι $722.