Για «κοινή θάλασσα του Αιγαίου», «διαφιλονικούμενα ύδατα» και επιχειρήσεις μόνο στα «διεθνή ύδατα» κάνει λόγο η τουρκική πλευρά στο ΝΑΤΟ, η οποία βάζοντας στο τραπέζι όλες τις «αμφισβητήσεις» της επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων …
Εμπόδια συνεχίζει να βάζει στην νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο η Τουρκία, που μέσα σε 48 ώρες δημιούργησε νέο επεισόδιο με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας.
Την Δευτέρα, οι τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν να δώσουν διπλωματική άδεια στη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να μεταβεί με το γερμανικό πολεμικό πλοίο «Βόννη» στα τουρκικά παράλια και να δει η ίδια την κατάσταση που επικρατεί εκεί με τους πρόσφυγες.
Το πρόγραμμα της υπουργού προέβλεπε να φτάσει στη Μυτιλήνη και από εκεί με ελικόπτερο να επιβιβαστεί στο νατοϊκό πλοίο.
Η Άγκυρα, όμως, αντέδρασε από το να προσγειωθεί και να απογειωθεί από την Μυτιλήνη το στρατιωτικό ελικόπτερο, υποστηρίζοντας ότι είναι αποστρατικοποιημένο νησί.
Την ίδια στιγμή διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες δηλώνουν ότι τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα στα τουρκικά χωρικά ύδατα διότι η Άγκυρα δεν έχει δώσει ακόμα την έγκρισή της.
Το γαλλικό πρακτορείο, το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του, τονίζει ότι παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, οι Τούρκοι «αρνήθηκαν».
Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από δεύτερη διπλωματική πηγή, που δήλωσε στο πρακτορείο: «Η εντολή (σ.σ. που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο) αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι».
Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή, τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί η δύναμη. «Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων».
Η ίδια πηγή τόνισε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις Γερμανών και Ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία δεν δείχνει κανέναν ζήλο (ή ελάχιστο ζήλο) να παραλάβει τους πρόσφυγες, που διασώζονται από τα πλοία του ΝΑΤΟ.
Οι Τούρκοι θέλουν «κοινή θάλασσα το Αιγαίο»
Για «κοινή θάλασσα του Αιγαίου», «διαφιλονικούμενα ύδατα» και επιχειρήσεις μόνο στα «διεθνή ύδατα» κάνει λόγο η τουρκική πλευρά στο ΝΑΤΟ, η οποία βάζοντας στο τραπέζι όλες τις «αμφισβητήσεις» της επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων τορπιλίζει τους σχεδιασμούς του στρατιωτικού Οργανισμού στο Μεταναστευτικό.
Μάλιστα ακόμα δεν είναι δυνατόν να διαμορφωθεί ο τελικός χάρτης με τις περιοχές στο Αιγαίο, όπου θα επιχειρεί η ναυτική δύναμή του. Η Αγκυρα, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να βάλει προσκόμματα ακόμα και στον Γερμανό επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, εμποδίζοντάς τον ουσιαστικά να πετάξει με ελικόπτερο εντός του τουρκικού εναερίου χώρου από την ελληνική μεριά όπου βρισκόταν.
Κατά την προσφιλή τακτική της, η Άγκυρα, όπως προκύπτει από διαρροές στον τουρκικό Τύπο, δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θεωρία της περί «γκρίζων ζωνών».
Ο Κοτζιάς υποβαθμίζει το ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ υποβάθμισε το ρόλο του ΝΑΤΟ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία παρέμβαση, απλώς θα παρακολουθεί και θα έχει περιορισμένο ρόλο.
Χαρακτήρισε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ ως επιχείρηση παρακολούθησης των ροών και τόνισε ότι η Τουρκία αντιδρούσε σφόδρα σε αυτό το ενδεχόμενο.