Το σημείωμα του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού για την Ελλάδα έδωσε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις διαψεύσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα και δίνοντας ταυτόχρονα νόημα στις δηλώσεις Βενιζέλου περι προτεκτοράτου.Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δήλωσε “Θεωρω αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία η αξιοπρέπεια μας σε σχέση με την δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτο πρέπει να το καταλάβουν οι εταίροι μας και η τρόικα”.
Αμέσως μετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να σημειώσουν πως οι δήλωσεις Βενιζέλου περι προτεκτοράτου είχαν να κάνουν με το σημείωμα που εστάλη απο το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας, στο οποίο επισημαίνονται βήμα προς βήμα οι υποχρεώσεις που πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν στη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού που θα διαχειρίζονται οι πιστωτές, εξειδίκευση των εσόδων, αυτόματες περικοπές δαπανών, εξωτερική εποπτεία του δημόσιου δανεισμού, συμπληρωματική εξωτερική βοήθεια και μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, για τον ειδικό λογαρισμό αναφέρεται πως” Ο λογαριασμός που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ενισχύεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πόροι του προγράμματος χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους και μόνο και θα εξασφαλιστεί με τη δημιουργία μίας διεθνούς διαχείρισης (της ΕΚΤ για παράδειγμα). Όπως συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο το χρέος εξυπηρετείται κατευθείαν από αυτό τον λογαριασμό. Τόσο η εκταμίευση του EFSSF και του ΔΝΤ μετά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων κατευθείαν στο λογαριασμό όσο και η ελληνική συνεισφορά για την εξυπηρέτηση του χρέους που καθορίζεται στο Μνημόνιο θα πρέπει επίσης να καταβληθούν μέσω του λογαριασμού.”
Σχετικά με τις αυτόματες περικοπές το σημείωμα αναφέρει”Με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας τα ελλείμματα (αποκλίσεις από το σχέδιο του προϋπολογισμού) θα οδηγούν αυτόματα σε περικοπές δαπανών μοιρασμένες ίσα σε όλα τα προγράμματα δαπανών (ανάλογα με τη συμμετοχή τους στον προϋπολογισμό)”.
Για το ζήτημα της ανάπτυξης σημειώνεται το εξής “Προκειμένου να βελτιωθεί η αποδοχή του προγράμματος από τους Έλληνες, τα μέτρα ελέγχου-επιβολής θα μπορούσαν να συμπληρωθούν με την ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης. Ο καθοριστικός παράγοντας για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης θα μπορούσαν να ενισχυθούν με την απελευθέρωση ορισμένων διαρθρωτικών κονδυλίων που προορίζονται για τα 181 έργα υψηλής προτεραιότητας.”
Πάντως να σημειώσουμε πως το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις Σόιμπλε που δεν έχουν γίνει αποδεκτές απο κανέναν.