Σχεδόν ένας στους τέσσερεις νέους στη Γαλλία είναι άνεργος. Διέξοδος για πολλούς είναι η επιχειρηματική πρωτοβουλία, με ίδρυση start up επιχειρήσεων και εμπορική αξιοποίηση χρήσιμων ιδεών.
Ο νεαρός φοιτητής Ζερεμί Ναβάρο ρίχνει ένα ευρώ στη σχισμή ενός εξωτερικού σταθμού φόρτισης κινητών τηλεφώνων. Αμέσως μετά τοποθετεί το δάχτυλό του σε ένα φωτεινό τζάμι που σκανάρει το αποτύπωμά του. Σε ένα μικρό πορτάκι ακριβώς δίπλα συνδέει το κινητό του με ένα καλώδιο. Το πορτάκι κλείνει και το κινητό φορτίζει με ασφάλεια έως ότου ο ιδιοκτήτης του έρθει να το παραλάβει με την επίδειξη του δακτυλικού του αποτυπώματος.
Ο Ζερεμί Ναβάρο είναι ο εμπνευστής της συγκεκριμένης επιχειρηματικής ιδέας που ονομάζεται «The Charging Place», δηλαδή σημείο φόρτισης, και επιτρέπει σε οποιονδήποτε βρίσκεται καθοδόν να γεμίσει την άδεια μπαταρία του κινητού του. Συνέταιρος του Ζερεμί Ναβάρο είναι η Αν Μουσέ. Οι δυο τους τοποθετούν τις μηχανές φόρτισης σε φεστιβάλ, μπαρ και κλαμπ. Η επιχειρηματική τους ιδέα πήρε σάρκα και οστά την άνοιξη του 2014 και ήταν βασισμένη στις δικές τους εμπειρίες και ανάγκες, όπως εξηγεί η Αν Μουσέ: «Εμείς οι δυο είμαστε τυπικές περιπτώσεις πελατών. Είμαστε πάντα καθοδόν, σχεδόν ποτέ σπίτι και έχουμε πολλά πράγματα να οργανώσουμε. Επομένως συμβαίνει συχνά να τελειώνει η μπαταρία του κινητού μας. Και αυτό μπορεί να καταστρέψει τη μέρα κάποιου αν έχει στο κινητό του κάποια σημαντική διεύθυνση, τηλεφωνικούς αριθμούς ή άλλες σημαντικές πληροφορίες. Σε τέτοια περίπτωση είναι κανείς αναγκασμένος να πάει σπίτι».
Οι εξωτερικοί σταθμοί φόρτισης σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με μηχανικούς. Ο Ζερεμί και η Αν ξεκίνησαν την επιχείρησή τους σε πρώτη, δοκιμαστική φάση με πέντε συσκευές. Μέχρι να διορθωθούν τα λειτουργικά προβλήματα χρειάστηκαν χρόνος και χρήματα. Οι δύο φοιτητές πήραν τραπεζικό δάνειο, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το σημαντικό ρίσκο της αποτυχίας. Ωστόσο, το τόλμησαν με το σκεπτικό, όπως οι ίδιοι λένε, ότι «ο καλύτερος τρόπος είναι να κοιτάζουμε μπροστά και να δοκιμάζουμε αν λειτουργούν οι ιδέες μας».
Οι δύο νεαροί επιχειρηματίες βιοπορίζονται πλέον από την εταιρεία τους. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί φόρτισης κινητών έχουν εγκατασταθεί στο μεταξύ σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας.
Με σχεδόν έναν στους τέσσερις νεαρούς Γάλλους να πλήττεται από την ανεργία, πεποίθηση των δύο είναι ότι η καλύτερη διέξοδος είναι η πρωτοβουλία για υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών. Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια είναι, αν μη τι άλλο, το διαδίκτυο.
Μέσα από το ίντερνετ «ξεπηδούν» και αναδεικνύονται νεαροί καλλιτέχνες και άνθρωποι με πολύπλευρο ταλέντο. Ο Ουγκό Τραβέρ, είναι ο εμπνευστής του διαδικτυακού πρότζεκτ Radio London. Όταν το ξεκίνησε, το 2012, ήταν μόλις 15 ετών. Στο διάστημα που μεσολάβησε το πρότζεκτ μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε ιστοσελίδα. Όπως είπε ο Ουγκό Τραβέρ, «το Radio London, η ιστοσελίδα, έχει δημιουργήσει μια ομάδα νέων ανθρώπων, όπως εγώ, που ενδιαφέρονται για τη δημοσιογραφία και την επικαιρότητα. Από αυτήν την προσπάθεια προέκυψε ένα μέσο για τους πολίτες, το οποίο φτιάχνεται από νέους ανθρώπους».
Ο αριθμός των θαυμαστών και συνδρομητών του Radio London στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες. Παρόλα αυτά ο εμπνευστής του αντιστέκεται στην εμπορευματοποίηση, αρνούμενος να τοποθετήσει διαφημίσεις στην ιστοσελίδα. Ωστόσο, οι συντελεστές του Radio London έχουν ιδρύσει έναν σύλλογο με στόχο να λάβουν κάποια κρατική επιδότηση. Ταυτόχρονα εξετάζεται και η επιλογή του crowdfunding, δηλαδή της χρηματικής στήριξης μέσω διαδικτύου.
Τα ενεργά μέλη της πρωτοβουλίας του Ουγκό Τραβέρ έχουν φτάσει πλέον τα 40. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «όλοι όσοι μπορούν να γράψουν, μπορούν να συλλέξουν εδώ εμπειρίες. Σε μια αγορά εργασίας όπου είναι πολύ δύσκολο να αναδειχθείς, μπορείς να δείξεις ότι έχεις κίνητρο. Αυτό είναι καλό για εμάς γενικά, αλλά και ειδικά για την επαγγελματική μας ζωή».