Όψιμο, ύποπτο και καθόλου ωφέλιμο το ζήτημα της νομιμότητας της επιτροπής διερεύνησης του σκανδάλου της οικονομίας
Θεωρώ ότι το θέμα που ήγειρε χτες το ΑΚΕΛ για δήθεν παράνομο διορισμό της ερευνητικής επιτροπής για το σκάνδαλο της οικονομίας φανερώνει τον πανικό και τη σύγχυση που διακατέχει όσους ευθύνονται για την πεντάχρονη διακυβέρνηση της χώρας που την οδήγησε στην οικονομική χρεοκοπία.
Εύλογα διερωτάται κανείς γιατί το ΑΚΕΛ και οι βουλευτές του που συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση και ψήφιση της νομοθεσίας δεν ήγειραν το θέμα αυτό ευθύς εξαρχής. Σήμερα που η Κυπριακή κοινωνία εμβρόντητη σχολιάζει την απρεπή και προκλητική συμπεριφορά του τέως Προέδρου και αναμένεται από το Γενικό Εισαγγελέα να αποφανθεί για την ενδεχόμενη τιμωρία, το ΑΚΕΛ επιλέγει να ανοίξει ένα νέο νομικό ζήτημα.
Τι επιθυμεί; Προφανώς να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να απομακρύνει το ενδιαφέρον της από τα βασικά; Διότι αυτό που ενδιαφέρει τον κύπριο πολίτη σήμερα είναι να αναδειχθούν οι ευθύνες για την οικονομική καταστροφή, ευθύνες που βαραίνουν βέβαια πολλούς (αρκετούς όμως φαίνεται από την απελθούσα κυβέρνηση) και όχι οι νομικίστικες ερμηνείες των δικηγόρων.
Μήπως το ΑΚΕΛ προσπαθεί να αποσπάσει τον γενικό εισαγγελέα από την υπόθεση Χριστόφια ή ακόμα χειρότερα να τον τρομοκρατήσει εμπλέκοντας τον σε μια τάχα παρανομία;
Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτό το κατήφορο. Αν το ΑΚΕΛ επιθυμεί να ελέγξει τη νομιμότητα του διορισμού της επιτροπής μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο. Πάντως σύμφωνα με τη λογική των νομικών του ΑΚΕΛ, η ερευνητική επιτροπή, για να θεωρηθεί νόμιμη, πρέπει να μην ερευνήσει τις ευθύνες τις παρούσας κυβέρνηση για την οικονομική καταστροφή. Κατά το ΑΚΕΛ για τις πιθανές ευθύνες τις κυβέρνησης Αναστασιάδη θα πρέπει να διοριστεί άλλη επιτροπή, αυτή τη φορά από το γενικό εισαγγελέα; Αυτό είναι που ζητά το ΑΚΕΛ; Δεν νομίζω.
Το γεγονός ότι- και πάλιν αργοπορημένα- θυμήθηκε τις συγγενικές σχέσεις και τα ασυμβίβαστα μέλους της επιτροπής (θέμα για το οποίο πολύ λίγο ασχολήθηκε όταν προέκυψε) αποδεικνύει ότι άλλος είναι ο στόχος του ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ άλλωστε το λέει ξεκάθαρα και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αναζητούνται ευθύνες σε πολιτικούς. Βολεύεται, γιατί το κυνηγούν οι Ερινύες, να καταφεύγει στην σπηλιά της ασυλίας των πολιτικών. Με αυτή τη θέση και άποψη του ΑΚΕΛ εμείς ως Οικολόγοι πάντα -και όχι μόνο τώρα που μιλούμε για τις ευθύνες του κ. Χριστόφια και άλλων – διαφωνούμε κάθετα. Για μας δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες και δεν μπορούν οι πολιτικοί να έχουν ασυλία για λάθη και παραλείψεις τους που οδήγησαν τη χώρα στη καταστροφή.
Αλλά και ο κ. Ορφανίδης πρέπει να δώσει λόγο απέναντι στη δικαιοσύνη.
Με βάση την ίδια λογική πρέπει να πω ότι μου προκάλεσε άσχημη εντύπωση η προσπάθεια του κ. Ορφανίδη να αποφύγει την επίδοση κλήσης για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο όπου ενάγεται – μαζί με άλλους – για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας. Όσοι σέβονται τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε έχουν ευθύνη και υποχρέωση να υποστούν το βάσανο της πλήρους διερεύνησης όλων των πιθανών ευθυνών. Αναμένουμε από τον κ. Ορφανίδη να στηρίξει με τη στάση του τη διαδικασία της δικαιοσύνης.
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ