1. Το χθεσινό EUROGROUP σφράγισε και πολιτικά το Κυπριακό Μνημόνιο, το οποίο ήταν η κατάληξη μιας πορείας γεμάτης από ασύγγνωστα λάθη και παραλήψεις, σε πολιτικό κυρίως επίπεδο αλλά και σε επίπεδο διοίκησης και εποπτείας του τραπεζικού τομέα. Το Μνημόνιο τόσο σε πολιτικούς όσο και σε οικονομικούς όρους δεν μπορεί παρά να κριθεί ως μια συμφωνία η οποία θέτει την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία σε μια πορεία ενός αβέβαιου μέλλοντος με τεράστιες δυσκολίες και καταστροφικούς κινδύνους.
2. Αναμέναμε ότι εκείνο που θα έκανε η πλευρά μας στο χθεσινό EUROGROUP ήταν να εκφράσει την έντονη πολιτική θέση ότι τόσο η φιλοσοφία όσο και οι πρόνοιες του μνημονίου οδηγούν τη χώρα μας σε ένα καταστροφικό αδιέξοδο. Οφείλαμε χθες να καταχωρήσουμε την πολιτική αυτή θέση, καταχωρώντας με τον τρόπο αυτό και την απαίτηση μας για τροποποίηση και βελτίωση των όρων του μνημονίου. Αντί αυτής της τοποθέτησης, αποδεχθήκαμε, χωρίς καμιά απολύτως αντίδραση το μνημόνιο και όλα τα μέτρα που μας επιβάλλονται.
3. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι εξαιρετικά επαχθείς οικονομικοί όροι του Μνημονίου θα πλήξουν βάναυσα τους εργαζομένους και θα οδηγήσουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας στη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση. Η εκτόξευση του ποσού χρηματοδότησης στα 23 δις θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη λήψη δυσβάστακτων μέτρων. Η άνευ προηγουμένου πρόνοια για συμμετοχή πέραν των 10 δις ανασφάλιστων καταθετών, κατόχων αξιογράφων και μετόχων στη διάσωση τραπεζικών ιδρυμάτων, σε συνδυασμό με την απουσία για προοπτική τόνωσης της ανάπτυξης οδηγεί την πραγματική οικονομία στην παράλυση και σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και να διασφαλίσουμε στο χθεσινό EUROGROUP ήταν να αξιολογηθεί άμεσα η ενίσχυση της δυνατότητας μας για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, η οποία πλήττεται από τα πολύ σκληρά και υφεσιακά μέτρα που επιβάλλονται.
4. Είναι επίσης απαράδεκτο να μας έχει επιβληθεί εξυγίανση των δύο συστημικών τραπεζών στην Κύπρο, να αναγνωρίζουν οι εταίροι μας ότι αυτό θα οδηγήσει σε απρόβλεπτα ποσοστά ύφεσης και αντί να μας παρέχουν κάποια αντισταθμιστικά μέτρα, το μόνο που κάνουν είναι να ανεβάζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά τη διάρκεια του δημοσιονομικού προγράμματος λόγω ακριβώς αυτής της συρρίκνωσης της οικονομίας.
5. Παρά την έντονη διαφωνία της με το Μνημόνιο, η ΕΔΕΚ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο, θα συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης, στην ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης και στη λύση των πραγματικών προβλημάτων του τόπου. Αυτή τη στιγμή προέχει η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα με την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και τη σταδιακή, αλλά το συντομότερο δυνατό, αφαίρεση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές. Παράλληλα θα πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και λήψη μέτρων με σκοπό τη μείωση των αρνητικών συνεπειών της απόφασης του Eurogroup, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την κοινωνική προστασία.
6. Θέλουμε τέλος να τονίσουμε ότι οφείλουμε να θέσουμε ως μείζονα πολιτικό στόχο την επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για όσο πιο γρήγορη απεμπλοκή από το μνημόνιο, μέσα από τη διόρθωση των δημοσιονομικών δεικτών, τη διασφάλιση της ρευστότητας στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία, τη μόνιμη ενίσχυση των εσόδων μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητα, την επάνοδο στις αγορές, την προσέλκυση επενδύσεων και την επίσπευση της αξιοποίησης του φυσικού αερίου.
Ανακοίνωση ΚΣ ΕΔΕΚ εκ μέρους του Βουλευτή Νίκου Νικολαίδη