Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, παρουσιάζοντας τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2017 στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, έκανε εκτενή αναφορά στην υλοποίηση σημαντικού έργου που επιτελείται σε όλους τους τομείς του Υπουργείου .
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής ο κ. Νικολάου ανέφερε:
«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα πλείστα από τα θέματα που είχαμε περιλάβει στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης υλοποιούνται, ενώ πολλά έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού μας συστήματος. Έχουμε φθάσει σε ένα υψηλό επίπεδο λειτουργίας του σωφρονιστικού ιδρύματος, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προσωπικότητα των κρατουμένων. Εκείνο που υπολείπεται για να συμπληρώσουμε το έργο μας, όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, είναι οι νομοθετικές αλλαγές. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί και τις προσεχείς μέρες θα αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία, αναμένοντας τις απόψεις τους για να ετοιμαστούν και οι σχετικοί κανονισμοί. Αυτό θα συμπληρώσει πλήρως το έργο του εκσυγχρονισμού του συστήματος και των φυλακών.
Σήμερα, οι Φυλακές δεν έχουν καμία σχέση με τις Φυλακές που παραλάβαμε. Είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος λειτουργίας, εντελώς διαφορετική η αντιμετώπιση των κρατουμένων και τα προγράμματα που εφαρμόζονται μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά στην προετοιμασία των κρατουμένων για να ενταχθούν ομαλά στην κυπριακή κοινωνία.
Σημαντικές αλλαγές γίνονται και στην Αστυνομία. Πέραν από τη μεταρρύθμιση, η οποία έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, έχουμε σημαντικές αλλαγές και ουσιαστικά αποτελέσματα όσον αφορά το έγκλημα. Όταν μιλάμε για έγκλημα δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν «οργανωμένο έγκλημα», καταδεικνύοντας συγκεκριμένες δραστηριότητες. Έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε τη λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου, λαμβανομένης υπόψη και την τελευταία επιχείρηση που έγινε στην Πύλα, έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε ουσιαστικά τη λειτουργία και τον τρόπο δραστηριοποίησης των ιδιωτικών γραφείων ασφάλειας – ένα θέμα το οποίο αποτελούσε μάστιγα τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται με το κυβερνοέγκλημα, όπως είναι οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, με την εμπορία προσώπων – και έχουμε αύξηση των υποθέσεων, όχι γιατί άρχισαν τώρα να παρουσιάζονται αλλά γιατί διερευνώνται και διώκονται τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ήταν διαχρονικό και σήμερα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα λόγω του τρόπου με τον οποίο ενεργεί η Αστυνομία.
Έχουμε σημαντικές, επίσης, αλλαγές σε σχέση με τα επίπεδα ασφάλειας σε όλους τους τομείς – είτε αυτοί σχετίζονται με την τρομοκρατία, είτε με την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας στα αεροδρόμια, είτε με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επεξήγησα σήμερα τον τρόπο με τον οποίο έχουμε λειτουργήσει, αναφερόμενος στην υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων, στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από το 2013. Το αναθεωρημένο Σχέδιο 2017 – 2019 αποτελεί μια καλή απόδειξη του πόσο ουσιαστικό είναι το έργο που επιτελείται στο Υπουργείο».
Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή σε θέματα διαφθοράς, αναφερόμενος στη στρατηγική που ακολουθείται σε όλα τα επίπεδα. Ήδη έχει κατατεθεί το πρώτο προσχέδιο στρατηγικού σχεδίου, το οποίο θα προωθηθεί σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Έχουμε λάβει σειρά μέτρων, νομοθετικά και άλλα, που αφορούν την πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς, αλλά και τη διαφύλαξη της διαφάνειας στον τόπο μας. Είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα από πλευράς προώθησης δραστικών μέτρων, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν εντός του 2017.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι κρίνοντας από τις ερωτήσεις των Βουλευτών κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, φάνηκε ξεκάθαρα ότι το σημαντικό έργο που επιτελείται στο Υπουργείο επικροτήθηκε, ακόμα και από την ίδια την αντιπολίτευση, η οποία, όπως σχολίασε, περιορίστηκε σε ερωτήσεις επιμέρους θεμάτων.
Αναφερόμενος στα θέματα της βίας στα γήπεδα, ο κ. Υπουργός είπε: «Έχουμε αντιμετωπίσει τη βία εντός των γηπέδων και τα περιστατικά που παρουσιάστηκαν είναι ελάχιστα κατά την ποδοσφαιρική περίοδο 2015 – 16, και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η ίδια περίπου κατάσταση, δηλαδή περιορισμένα θα είναι τα περιστατικά εντός των γηπέδων και κατά την τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο. Όμως παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα: η βία που σχετίζεται με το άθλημα εκτός των γηπέδων. Πρόκειται για πρόβλημα για την αντιμετώπιση του οποίου έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στην Αστυνομία. Δόθηκαν οδηγίες όπως αυτού του είδους οι συμπεριφορές ελεγχθούν και έξω από τα γήπεδα, ανεξαρτήτως ομάδας.
Απορρίπτω τον οποιοδήποτε ισχυρισμό περί παρεμβάσεων. Καταλυτικό σημείο στην όλη προσπάθεια ήταν η εφαρμογή του μέτρου του περιορισμού της εισόδου στα γήπεδα προσώπων τα οποία είναι ύποπτα για πράξεις βίας που σχετίζονται με το Νόμο για τη βία στα γήπεδα, και στη βάση αυτού έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Δόθηκαν οδηγίες, όπως συμπεριφορές σαν αυτές που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες στην είσοδο της Λευκωσίας, έξω από συγκεκριμένο φαν κλαμπ, να αντιμετωπιστούν άμεσα και με αποφασιστικότητα. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές αντιμετωπίζονται και θα αντιμετωπιστούν για οποιοδήποτε φαν κλαμπ οποιασδήποτε ομάδας, χωρίς διακρίσεις. Η αποφασιστικότητα πρέπει να επιδειχθεί γιατί όλοι οφείλουν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της σωστής συμπεριφοράς που επιβάλλει η σχετική νομοθεσία. Δεν δέχομαι τον ισχυρισμό για παρεμβάσεις και θα ήθελα να δηλώσω με σαφήνεια ότι όχι μόνο προσωπικά δεν έχω παρέμβει, αλλά ούτε δέχθηκα παρέμβαση από οποιοδήποτε άτομο οποιασδήποτε ομάδας. Σε αυτά τα θέματα, υπάρχει τουλάχιστον κατανόηση από όλους τους παράγοντες, είτε σχετίζονται με πρόσωπα, είτε μεομάδες».
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στον τομέα της δικαιοσύνης και κατά πόσον είναι υπό κατάρρευση όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, ο κ. Υπουργός είπε ότι παρά το γεγονός ότι η περιγραφή που έγινε από την δικαστική εξουσία δεν ήταν τόσο ικανοποιητική, από πλευράς του Υπουργείου σε σχέση με τις δικές του αρμοδιότητες, έχουν ληφθεί σειρά μέτρων. Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι να υπάρξει καλύτερη συνεργασία από όλους τους φορείς, σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προβλήματα στη δικαιοσύνη, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί και συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια, ενώ πολλά από αυτά έχουν δημιουργηθεί συνεπεία της οικονομικής κρίσης που άρχισε από το 2010. «Η αύξηση του αριθμού των υποθέσεων από το 2010 είναι πολύ σημαντική, γι αυτό πέρα από τα μέτρα που λαμβάνουμε ως Υπουργείο, χρειάζεται να επιδειχθεί η απαιτούμενη αποφασιστικότητα και από τις άλλες εξουσίες του τόπου – ειδικότερα από τη δικαστική – αλλά να υπάρξει και συνεργασία από πλευράς των δικηγόρων, ώστε αυτά τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν κατά τρόπο αποτελεσματικό», διευκρίνισε.
Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο, τα οποία σχετίζονται με την εξοικονόμηση δικαστικού χρόνου, τη βελτίωση του χρόνου διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων και επισήμανε ότι δεν είναι μόνο η ανάγκη αύξησης του αριθμού των δικαστών που θα βελτιώσει την κατάσταση, αλλά επιβάλλεται να ληφθούν σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων – πολλά από αυτά, όμως εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείο και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας, η οποία οφείλει να λάβει τις δικές της αποφάσεις. «Ως Υπουργείο, σε πλήρη συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία για πρώτη φορά αναπτύσσεται με το Υπουργείο, έχουμε προωθήσει πολλά μέτρα, με τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, με αλλαγές στις δικαιοδοσίες των δικαστών, με αλλαγές στις διαδικασίες εκδίκασης υποθέσεων όπως καθορίζονται σε νομοθεσίες, καθώς και με αλλαγές οι οποίες θα μπορούν να επέλθουν μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης – ένα μέτρο το οποίο θα είναι αποτελεσματικό όσον αφορά τη συσσώρευση σημαντικού αριθμού υποθέσεων και το οποίο έγινε σε πλήρη συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο. Το μέτρο αυτό είχε αποφασιστεί από το 2008 και σήμερα καλούμαστε να το υλοποιήσουμε μετά από τόσα χρόνια».
Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι σημαντική είναι και η ρύθμιση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, με σκοπό να αποφορτιστούν τα δικαστήρια από σημαντικό αριθμό υποθέσεων. Σχετική μελέτη ολοκληρώνεται εντός των προσεχών εβδομάδων, κατέληξε.