Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου κληθείς να αναφερθεί, σήμερα, στα νομοσχέδια που συζητούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων με στόχο την πάταξη και πρόληψη της διαφθοράς στην Αστυνομία, ανέφερε:
«Πρόκειται για ένα πακέτο νομοσχεδίων που έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπου έχει ολοκληρωθεί η κατ’ άρθρο συζήτηση. Οι Βουλευτές της Επιτροπής Νομικών έχουν κάποιες παρατηρήσεις και τις προσεχείς μέρες θα παρευρεθώ σε συνεδρία της Επιτροπής για να τις συζητήσουμε. Πιστεύω ότι μετά από αυτή τη συνεδρία τα νομοσχέδια θα προωθηθούν στις κοινοβουλευτικές ομάδες και στην ολομέλεια.
Ελπίζω ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου τα νομοσχέδια θα έχουν εγκριθεί, ούτως ώστε άμεσα να προχωρήσει η σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία. Ήδη έχει γίνει προεργασία από πλευράς του Αρχηγού Αστυνομίας, ώστε αυτή να τεθεί άμεσα σε λειτουργία, γιατί ως γνωστό – και το έχουμε επισημάνει αλλά και διαπιστώσει μέσα από τις εκθέσεις, μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει – πράγματι υπάρχει θέμα διαφθοράς το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα στην Αστυνομία, για το οποίο τα μέτρα που λήφθηκαν στο παρελθόν φάνηκαν να είναι αναποτελεσματικά και για το οποίο αυτή η Κυβέρνηση τόλμησε να ετοιμάσει ένα πακέτο νομοσχεδίων, που θα συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπισή του.
Επιπρόσθετα, έχουμε ετοιμάσει ένα άλλο πακέτο νομοσχεδίων – την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς, η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου περιλαμβάνεται και η πτυχή που αφορά την Αστυνομία. Η Στρατηγική περιλαμβάνει γενικότερα τον κρατικό μηχανισμό, καθώς και τον ιδιωτικό τομέα. Προσπάθειά μας είναι, συντεταγμένα όλες οι κρατικές υπηρεσίες, να εργαστούμε με σκοπό να δημιουργήσουμε τέτοιες διαδικασίες και μέτρα, που να ενεργούν αποτρεπτικά στην οποιαδήποτε απόπειρα διαφθοράς από όπου και εάν προέρχεται.
Έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που ενθαρρύνει, με ασφαλιστικά μέτρα και προστασία, άτομα που γνωρίζουν και προτίθενται να καταγγείλουν πράξεις διαφθοράς, γιατί όπως φαίνεται μέσα από την εμπερία, μόνο εάν ενθαρρυνθούν κάποιοι να καταθέσουν στις διωκτικές αρχές πράξεις διαφθοράς, θα μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, το οποίο για πολλά χρόνια υπόβοσκε και διέφθειρε τον κρατικό μηχανισμό και γενικά το κράτος.
Οφείλουμε έναντι της Πολιτείας να δείξουμε αποφασιστικότητα. Ως Κυβέρνηση έχουμε προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό, τον οποίο θα ολοκληρώσουμε από πλευράς της δικής μας ευθύνης, ώστε νομοσχέδια να κατατεθούν στη Βουλή, με σκοπό να προωθηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται για την ολοκλήρωσή τους, και την ίδια στιγμή να λαμβάνονται μέτρα από πλευράς της κρατικής μηχανής, για να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι θεσμοί και διαδικασίες προστασίας».
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη μορφή της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και πως αυτή θα είναι πιο αποτελεσματική, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι παλαιότερα – το 2009 – έγινε μια υπηρεσία διερεύνησης θεμάτων που σχετίζονταν με τη διαφθορά, η οποία λόγω του ότι δεν είχε ουσιαστικές εξουσίες και νομική κατοχύρωση, ανεξαρτησία από την ηγεσία της Αστυνομίας και γενικότερα τη σωστή δομή, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
«Ως αντιπολίτευση τότε είχαμε προειδοποιήσει ότι χρειάζεται να γίνουν μηχανισμοί στέρεοι, με αποτελεσματικές αρμοδιότητες και εξουσίες. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκε αυτό τότε και γι’ αυτό προχωρήσαμε να δημιουργήσουμε σήμερα, μια Υπηρεσία που να έχει αποτελεσματικές αρμοδιότητες εκ του νόμου, δηλαδή να έχει ανεξαρτησία από την ίδια την Αστυνομία, διαδικασίες και ασφαλιστικές δικλείδες που να της επιτρέπουν να λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις», εξήγησε.
Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι αυτή η Υπηρεσία θα υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό Αστυνομίας αλλά οι διαδικασίες που αφορούν τη συγκέντρωση πληροφοριών και καταγγελιών υπάγονται κατευθείαν στον Γενικό Εισαγγελέα και έτσι, δεν θα έχουμε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις από πλευράς μελών της Αστυνομίας, αφού έχουμε διαμορφώσει ασφαλιστικές δικλείδες με ποινικά αδικήματα που υποχρεώνουν τα μέλη που γνωρίζουν ή τους προϊσταμένους που γνωρίζουν ή έρχονται κοντά τους πληροφορίες σχετικές με πράξεις διαφθοράς, να τις καταθέσουν. «Σε περίπτωση που αυτό το παραλείψουν, όταν αποκαλυφθεί ότι γνώριζαν και δεν το ανέφεραν, υπόκεινται σε ποινικά αδικήματα και δίωξη», συμπλήρωσε.
Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι όλα αυτά τα μέτρα, θα επιτρέψουν αυτοί που θα επιφορτιστούν με αυτή την ευθύνη της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, να μπορούν να ενεργήσουν κατά τρόπο αποδοτικό. «Εκ πρώτης όψεως θα αποτελείται από 10-15 άτομα αστυνομικούς η ομάδα αυτή, με τη δυνατότητα να αποσπαστούν ειδικοί από το Υπουργείο Οικονομικών, με γνώσεις που σχετίζονται με τον έλεγχο, την τήρηση λογαριασμών και οικονομικών καταστάσεων», επεξήγησε.
Περαιτέρω, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που αναφέρεται στις έρευνες για σκάνδαλα στον Συνεργατισμό, ο κ. Υπουργός είπε:
«Με αποφασιστικότητα προχωρήσαμε στη διερεύνηση όλων αυτών των σκανδάλων, αρχής γενομένης από τα σκάνδαλα που οδήγησαν στην κατάρρευση της οικονομίας, και στη διερεύνηση των σκανδάλων που έχουν συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία που είτε είχαν να κάνουν με πιστωτικά ιδρύματα ή και την ίδια την Κεντρική Συνεργατική και γενικότερα μεγάλους οργανισμούς, αρχές και τράπεζες. Προσπάθειά μας είναι όλα αυτά τα φαινόμενα να διερευνηθούν πλήρως, να αποκαλυφθούν οποιαδήποτε αδικήματα και να διωχθούν τα πρόσωπα που εμπλέκονται. Σ’ αυτή τη διαδικασία διερεύνησης εμπλέκονται και πληροφορίες που σχετίζονται με τη Συνεργατική Πιστωτική Τράπεζα, που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν στις οποίες φαίνεται να εμπλέκονται άτομα που βρίσκονταν στην ηγεσία. Όλα αυτά διερευνώνται από την Αστυνομία και στα πλαίσια των πολλών ερευνών, η ερευνητική ομάδα καθορίζει προτεραιότητες πάντοτε σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα. Χρειάζεται υπομονή, συνεχής προσπάθεια και επίδειξη εμπιστοσύνης σε αυτούς τους ανθρώπους που καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια».
Τέλος, ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση έχει δώσει σημαντική στήριξη σε όλους αυτούς για να μπορέσουν να διερευνήσουν αυτά τα φαινόμενα και ίσως είναι η πρώτη φορά που καμία παρέμβαση δεν γίνεται και οι διωκτικές αρχές από μόνες τους ενεργούν κατά τον τρόπο που είναι προς το συμφέρον των ερευνών.
«Στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και έχουμε καταρτίσει από την πρώτη στιγμή μια ομάδα έρευνας με εκλεκτά μέλη που έχουν πολλές εμπειρίες από την Αστυνομία, δώσαμε στήριξη με εξοπλισμό, με αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών, και γι αυτό το λόγο έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα», κατέληξε.