Κίνηση αντιπερισπασμού προς άγραν…εντυπώσεων.
Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κάποιος την απόφαση της κυβέρνησης – την οποία υιοθετεί και το ΑΚΕΛ που στηρίζει τον Δημήτρη Χριστόφια – να ζητηθεί επισήμως η παραίτηση μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου και όσων έχουν υπηρετήσει πέραν των εννέα ετών, σε διευθυντικές θέσεις;
Η παραίτηση ζητήθηκε με επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, προς τα υπό …απόλυση μεγαλοστελέχη . Και θα ήταν πράγματι μία ορθή πολιτική απόφαση, αν δεν υπήρχαν εξαιρέσεις. Ως προς τον Γιάννη Κυπρή, διευθύνοντα σύμβουλο του τραπεζικού συγκροτήματος και τον Ευδόκιμο Ξενοφώντος, αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου από τον Αύγουστο του 2012.
Η μνήμη της κυβέρνησης αποδεικνύεται, για μία ακόμη φορά, σύντομη. Ο Γιάννης Κυπρής ήταν ο κατεξοχήν υπεύθυνος επενδύσεων στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, από τον οποίο και πέρασε η απόφαση της αγοράς των τοξικών ομολόγων από την ελληνική αγορά. Την απόφαση αυτή απλώς συνυπέγραψε ο τότε διευθύνων σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης, ο οποίος απομακρύνθηκε από την τράπεζα με εντολή Χριστόφια.
Και ενώ το νούμερο ένα της ηγετικής πυραμίδας εκδιώχθηκε, το νούμερο δύο, ο Γιάννης Κυπρής, παραμένει ακλόνητος στη θέση του.
Η ιστορία με την «μερική» παραίτηση είναι ελλιπής. Γιατί δεν ζητήθηκε η απομάκρυνση του Γιάννη Κυπρή… Γιατί η κυβέρνηση Χριστόφια επιμένει να τον αφήνει στο απυρόβλητο;
Η ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ παρακολουθεί τις εξελίξεις, σε βάρος του Κυπριακού λαού, τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο, ψάχνοντας τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το «πυροτέχνημα» των αναγκαστικών παραιτήσεων.