Στο κούρεμα καταθέσεων ατόμων με αναπηρίες οι οποίες ήταν προϊόν αποζημιώσεων αναφέρεται με ανοικτή επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου και Αντιπρόεδρος Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων.
Στην επιστολή του ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρει ότι «μετά το κούρεμα καταθέσεων της 15ης Μαρτίου, ένας μικρός αριθμός συνανθρώπων μας, ατόμων με αναπηρίες οι οποίοι είχαν λάβει αποζημιώσεις για την πρόκληση της αναπηρίας τους, περιμένουν με ανυπομονησία την τελική απόφαση σας για τα λεφτά που τους έχετε κουρέψει».
Όπως αναφέρει ο κ. Λαμπριανίδης, «περιμένουν και ελπίζουν ότι το κράτος υπεύθυνα και με κοινωνική ευαισθησία θα μπορέσει τελικά να εξασφαλίσει με κάποιο τρόπο την ακεραιότητα αυτών των καταθέσεων, οι οποίες είναι αποτέλεσμα αποζημίωσης για την βλάβη και την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων, αποζημιώσεις που αποφασίστηκαν είτε στα δικαστήρια είτε με διακανονισμό με ασφαλιστικές εταιρείες επειδή είναι δίκαιο η απώλεια της αρτιμέλειας να αποζημιώνεται, χωρίς όμως ποτέ, κανένα ποσό αποζημίωσης να αντισταθμίζει το πραγματικό κόστος της αναπηρίας και όσα προβλήματα αυτοί οι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους».
Ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρει ότι «όπως διαβάσαμε στις 5/9/2013, στην πρόταση του Υπουργού Οικονομικών προς την Βουλή για το σχέδιο αποζημιώσεων ταμείων προνοίας και συντάξεων αυτός γράφει ότι : ‘λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωνικό χαρακτήρα των ταμείων προνοίας και συντάξεων, οι κυπριακές αρχές θα δεσμεύσουν ποσό μέχρι 299 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποζημίωση αυτή»’.
«Χαιρόμαστε που προσεγγίζετε με κοινωνική ευαισθησία αυτά τα θέματα και αναμένουμε παρόμοια μεταχείριση και των καταθέσεων ατόμων με αναπηρίες που είναι προϊόν αποζημιώσεων για την αναπηρία τους», αναφέρει ο κ. Λαμπριανίδης.
Προσθέτει πως «θα είναι ευχής έργο αν όλες οι καταθέσεις ατόμων με αναπηρίες μπορούν να σωθούν αφού τα άτομα με αναπηρίες έχουν αποδειγμένα αυξημένο κόστος διαβίωσης και μειωμένες ευκαιρίες για παραγωγή εισοδήματος».
Ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρει ότι «το κράτος έχει υποχρέωση να προστατέψει αυτά τα άτομα και τις οικογένειες τους και όπως δήλωσε πρόσφατα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, ‘το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων και για αυτό τον λόγο η κοινωνική προστασία θα κατευθυνθεί προς αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη’».
«Αυτή η δήλωση μας χαροποίησε (σε όσο βαθμό μπορεί να νοιώσει χαρά κάποιος με όσα ζούμε) και αναμένουμε να εφαρμοστεί σε όλες τις πολιτικές που επηρεάζουν άτομα με αναπηρίες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού», καταλήγει η επιστολή του Δημήτρη Λαμπριανίδη.