Με στόχο την άμεση προώθηση της τροποποίησης του περί Οδικής Ασφάλειας Νόμου για την εισαγωγή του ελέγχου της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών (νάρκοτεστ), το οποίο εκκρεμεί ενώπιον των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών από το 2010, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συγκάλεσε πρόσφατα σύσκεψη των μελών της ad hoc Επιτροπής που συστάθηκε για προώθηση της εν λόγω τροποποίησης, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η διαδικασία εφαρμογής του νάρκοτεστ.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι “με την τροποποίηση του περί Οδικής Ασφάλειας Νόμου, επιδιώκεται η εισαγωγή νομοθετικών προνοιών που να ποινικοποιούν την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών και ταυτόχρονα να δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της Αστυνομίας να προβαίνουν σε έλεγχους των οδηγών, στις περιπτώσεις όπου υπάρχει εύλογη υποψία για χρήση ναρκωτικών ή όπου διαπράχθηκε τροχαίο αδίκημα”.
Προσθέτει ότι “το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που διατηρούνται από την Αστυνομία Κύπρου, τα οποία δείχνουν μια ανησυχητική αυξητική τάση στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις με αιτία την χρήση ναρκωτικών ουσιών, θεωρεί απαραίτητη την εισαγωγή του θεσμού του νάρκοτεστ, αφού η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα μας”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αλλά και με τα αποτελέσματα αναλύσεων αίματος από το Γενικό Χημείο του Κράτους, “διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια (2010-2014), σε σύνολο 64 θανάτων λόγω χρήσης ναρκωτικών, οι 25 οφείλονταν σε τροχαία δυστυχήματα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 39%”.
Το ποσοστό αυτό οφειλόταν κυρίως στη χρήση κάνναβης και κοκαΐνης, ενώ παράλληλα υπήρξε και ένας σημαντικός αριθμός οδηγών, οι οποίοι τελούσαν ταυτόχρονα και υπό την επήρεια αλκοόλης δημιουργώντας έτσι ένα «κοκτέιλ» θανάτου, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Αναφέρει, επίσης, ότι “κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφασίστηκε ότι κατά τη διενέργεια του ελέγχου του οδηγού, το μέλος της Αστυνομίας δύναται να ζητήσει επιτόπου τη λήψη δείγματος σάλιου για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, μέσω ειδικής συσκευής μίας χρήσεως”.
Σε περίπτωση που η προκαταρκτική εξέταση ανιχνεύσει ναρκωτικά στο δείγμα σάλιου επιβάλλεται δεύτερη επί τόπου παραχώρηση δείγματος σάλιου με σκοπό την εργαστηριακή εξέτασή του, για επιβεβαίωση της προκαταρκτικής ενώ σε περίπτωση που το υπό εξέταση πρόσωπο αδυνατεί, για λόγους υγείας, να δώσει δείγμα σάλιου για την τελική εξέταση, το μέλος της Αστυνομίας θα ζητά από το πρόσωπο αυτό να παράσχει δείγμα αίματος για εργαστηριακή ανάλυση.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι “οποιοδήποτε πρόσωπο αρνείται ή αποφεύγει να παράσχει δείγμα σάλιου ή αίματος, θα είναι ένοχο αδικήματος”.
Εξηγεί ότι “η εισήγηση για διεξαγωγή του προκαταρκτικού έλεγχου με τη λήψη βιολογικού δείγματος αίματος ανίχνευσης ναρκωτικών με δείγμα σάλιου και στη συνέχεια, με δεύτερη εργαστηριακή εξέταση με τη λήψη βιολογικού δείγματος αίματος, εγκαταλείφθηκε καθότι επισύρει αδυναμίες στην εφαρμογή της, καθιστά αδύνατη την ανταπόκριση της Αστυνομίας στην απαίτηση να μεταφέρει το ελεγχόμενο πρόσωπο σε ιατρικό κέντρο για λήψη αίματος”.
Ταυτόχρονα, η εισήγηση που εγκαταλείφθηκε, “εγείρει θέματα σε σχέση με τη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσον αφορά τη λήψη δείγματος αίματος από τον παραβάτη και την ποινικοποίηση της άρνησης του να παράσχει τέτοιο δείγμα”.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι “στο παρόν στάδιο οι αρμόδιες υπηρεσίες ετοιμάζουν τις απαραίτητες αλλαγές στο τροποποιητικό νομοσχέδιο, ώστε να συνάδουν με τις πιο πάνω αποφάσεις, οι οποίες θα υποβληθούν σύντομα για συζήτηση ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Συγκοινωνιών και Έργων και Νομικών”.
Καταλήγοντας, “τονίζει την ανάγκη ψήφισης του τροποποιητικού νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό, καθώς βάσει των στατιστικών στοιχείων, ενισχύονται οι ανησυχίες μας για τον αριθμό των οδηγών υπό την επήρεια εξαρτησιογόνων ουσιών που εμπλέκονται σε θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις”.