«Τα πρώτα -πρώτα μέτρα θα είναι πώς να εξασφαλίζουμε ανάσα, οξυγόνο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι προσανατολίζεται στην εξασφάλιση δανείου από το εξωτερικό εάν εκλεγεί.
«Θα καταβάλουμε προσπάθεια, είτε μέσω ενός προσωρινού δανεισμού από ξένη χώρα, για να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες, με ένα μακροπρόθεσμο δάνειο ενδεχόμενα κι όχι υψηλό, θα επιδιώξουμε να μετατεθεί η αποπληρωμή του ρωσικού δανείου, θα επιδιώξουμε ώστε να μας δοθεί χρόνος επαναδιαπραγμάτευσης ενδεχόμενων αγκυλώσεων ή στρεβλώσεων ή άδικων προνοιών της μνημονιακής σύμβασης, αφού θα φέρουμε το βάρος της υπογραφής», συμπλήρωσε.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Λέσχης Lions Λεμεσού, ο Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι μέχρι την υπογραφή του μνημονίου και την καταβολή χρημάτων από την Tρόικα, η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει πόρους για να αποφύγει τη στάση πληρωμών και συντάξεων. «Παρά τα όσα λέγουν κάποιοι για την εδώ παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ, των κυριοτέρων από τα κράτη που μπορούν να μας συμπαρασταθούν, θα έχουμε την αλληλεγγύη, τουλάχιστον του αδελφού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατασκευή του τερματικού για το φυσικό αέριο. Διερωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση επείγεται να συμφωνήσει με μίαν εταιρεία με κόστος πολύ μεγαλύτερο από άλλες, που ήδη δραστηριοποιούνται στο Βασιλικό. «Γιατί ο Κύπριος φορολογούμενος να πληρώσει 400 τόσα ή και περισσότερα εκατομμύρια για να κάνει το ίδιο τερματικό φύλαξης υγρών καυσίμων, που μπορεί να γίνει από αλλού; Τί είναι εκείνο το οποίο επείγει μάλιστα να υπογραφτεί τώρα από στιγμή σε στιγμή; Τί είναι εκείνο το οποίο σε αποτρέπει από το να συμβληθείς με άλλες εταιρείες και να ζητήσεις και τη συνδρομή της αντιπολίτευσης και να εξηγήσεις γιατί αποφεύγεις ενδεχόμενα διαγωνισμούς;…γιατί δεν μπορεί να είναι πολιτική κανενός Αναστασιάδη ή κανενός Συλικιώτη, που θέλει μέσα από μιαν επίσπευση διαδικασιών, να επιτύχει τα πάντα – κατά την άποψη του – τώρα που φεύγει».
Η αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος, πρέπει να γίνει μέσα από τη συλλογική διαχείριση, μέσα από μια νέα διαδικασία, η οποία θα θέλει την ΕΕ ενεργώς παρούσα, έτσι ώστε οι πρόνοιες της λύσης να μην παραγνωρίζουν ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ… “αν δεν ενώσουμε δυνάμεις, αν δεν συνεργαστούμε με αλληλοσεβασμό και αν δεν μας διακρίνει ο πραγματισμός στο τι είναι αυτό που συμβαίνει και στο πώς θα το αντιμετωπίσουμε και θα προχωρήσουμε, έτσι ώστε να δοθεί μια λύση που θα μας απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, θα επανενώνει την πατρίδα μας, θα μας απαλλάσσει από εποίκους, θα δημιουργεί προοπτικές, έτσι ώστε οι Κύπριοι πολίτες να είναι ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες με τους λοιπούς, δεν πρόκειται κανενός οι ώμοι να επιτύχουν το στόχο που όλοι επιδιώκουμε “.
Ο κ.Αναστασιάδης ανέλυσε και τις προτάσεις του που στοχεύουν στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Καταλήγοντας δήλωσε αποφασισμένος “τα κόμματα που θα συγκροτήσουμε την Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας να αφήσουμε την σφραγίδα μας από τη διακυβέρνηση της επόμενης πενταετίας”.