Τα βασικά θέματα του προγράμματός του ως προς την οικονομία και την ανάπτυξη, την ενέργεια και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, παράλληλα με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, αλλά και το Κυπριακό, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε γεύμα του Rotary Club.
Οι κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος είναι ίσως οι δυσκολότερες μετά την εισβολή και την καταστροφή του 1974, επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι «αν πάρουμε σωστά μέτρα ανασυγκρότησης του κράτους, εξυγίανσης και εξορθολογισμού της οικονομίας, αν επιτύχουμε τις σωστές συμμαχίες με σωστή στρατηγική και μέσα από τη συλλογικότητα επιτύχουμε επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τότε και μόνον έχουμε την προοπτική».
Μιλώντας για «νέο μοντέλο κράτους» και ριζική μεταρρύθμιση που πρέπει να επιδιωχθεί για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του συστήματος που δημιουργήθηκαν, όχι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά τα τελευταία πενήντα χρόνια ο κ. Αναστασιάδης είπε πως μέσα από την αναγνώριση των λαθών πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μοντέλο κράτους, το οποίο θα πρέπει να συνάδει με τα πρότυπα των ευρωπαϊκών κρατών.
Ο υποψήφιος πρόεδρος πρότεινε την κατάργηση του επιδόματος εξωτερικού του Προέδρου, τη μείωση του μισθού του Προέδρου κατά 25%, των Υπουργών κατά 20%, και για τους υπόλοιπους πολιτικούς αξιωματούχους που ο Πρόεδρος διορίζει, οι περικοπές θα είναι ανάλογες με τη μισθοδοσία τους. Επίσης, πρότεινε την άμεση συγκεκριμενοποίηση των αδικημάτων για τα οποία ο Πρόεδρος μπορεί να διωχθεί ποινικά.
Με το ΔΗΚΟ, συνέχισε, κατέληξαν σε ένα πρόγραμμα που δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγών, και το οποίο θα εφαρμόσει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ώστε να δοθούν λύσεις στα σημερινά προβλήματα.
Σταχυολογώντας, αναφέρουμε τα σημαντικότερα κομμάτια της ομιλίας του κ. Αναστασιάδη.
Μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα για νοικοκύρεμα δημοσίων οικονομικών και απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.
Αντιμετώπιση της ανεργίας σε ένα λιγότερο σπάταλο και γραφειοκρατικό κράτος.
Δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς κηδεμονία κανενός – μείωση του δημόσιου χρέους με τη νομοθετική θέσπιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τον καταρτισμό μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, τη σύσταση συμβουλίου δημοσιονομικής πολιτικής από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς-τεχνοκράτες-οικονομολόγους.
Ανάπτυξη με φορολογικά κίνητρα και πολεοδομικά κίνητρα.
Απλοποίηση των δαιδαλωδών διαδικασιών του δημόσιου τομέα και μέτρα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Εθνική πολιτική για τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας με διαφανείς διαδικασίες και με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.