Νέο πρότυπο για την προστασία του Καταναλωτή: εγγυήσεις προϊόντων που αφορούν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού
*της Μαριλένας Νικολάου
Η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και η παγκοσμιοποίηση έχουν επιφέρει επανάσταση στο λιανικό εμπόριο — τόσο για το ίδιο το προϊόν όσο και για τον καταναλωτή. Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιλογή δεν σημαίνει πάντα καλύτερη ποιότητα. Ένα νέο διεθνές πρότυπο για την προστασία των καταναλωτών μέσω εγγυήσεων, θα συμβάλει στην προστασία κάθε εμπλεκόμενου μέρους στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Δεδομένου ότι εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο εμπορεύματα αξίας 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Ωστόσο, ενώ η ψηφιοποίηση και η παγκοσμιοποίηση φέρνουν σε επαφή τον καταναλωτή με πληθώρα επιλογών, δεν επιτυγχάνουν όλοι οι αγοραστές καλή συμφωνία. Τα ελαττωματικά εμπορεύματα ή οι μη ικανοποιητικές επιδόσεις των προϊόντων είναι ένα ρίσκο.
Σήμερα, ένα νέο διεθνές πρότυπο έχει ως στόχο να μειώσει την πιθανότητα δυσάρεστων εκπλήξεων για τους καταναλωτές και να προστατεύσει ταυτόχρονα τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη σε όλες τις πτυχές της συμφωνίας.
Το πρότυπο ISO 22059, «Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις εγγυήσεις για τους καταναλωτές», ορίζει τι απαιτείται για την εξασφάλιση υγιούς εγγύησης η οποία θα ανταποκρίνεται στις εύλογες προσδοκίες των καταναλωτών. Το νεοεκδοθέν πρότυπο περιλαμβάνει τον επακριβή προσδιορισμό των καλυπτόμενων και μη καλυπτόμενων, του χρονικού πλαισίου κάλυψης και των προσδοκιών των κατασκευαστών ή των προμηθευτών για τους καταναλωτές. Συμπεριλαμβάνει επίσης τη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση αποτυχίας/ελαττώματος του προϊόντος.
Η Δρ Rahmah Ismail, Πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής ISO/TC 303 η οποία εκπόνησε το πρότυπο, δήλωσε ότι ενώ τα επίπεδα προστασίας των καταναλωτών διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρο τον κόσμο, το πρότυπο αυτό εξασφαλίζει ένα ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο προστασίας για όλους.
Το πρότυπο ISO 22059 θα βοηθήσει τόσο τον αγοραστή όσο και τον προμηθευτή να κατανοήσουν καλύτερα το σημαντικό ρόλο τους σε μια επιτυχημένη συναλλαγή. Επιπλέον, αποτυπώνει τις βέλτιστες πρακτικές από όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τους ρόλους και τις ευθύνες των καταναλωτών και των κατασκευαστών. Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών — μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία για όλους.
Πηγή: ISO
Η Μαριλένα Νικολάου εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης Υπηρεσιών και Διοίκησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS)