Νέα εποχή για την ιστοσελίδα της Βουλής

Η Βουλή παρέδωσε σήμερα στο διαδίκτυο τη νέα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της
 
Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέδωσε σήμερα στο διαδίκτυο τη νέα αναβαθμισμένη και εμπλουτισμένη ιστοσελίδα της, με στόχο την παρακολούθηση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και τη συνεχή βελτίωση όλων των μέσων που διαθέτει, προς όφελος της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της συμμετοχής ενεργών πολιτών και τη διευκόλυνση της εργασίας των βουλευτών και των υπηρεσιών της Βουλής.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, για την παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου είπε πως με την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της Βουλής, εισάγονται νέες τεχνολογίες, που σκοπό έχουν να διευκολύνουν το έργο των βουλευτών από τη μια και από την άλλη να δώσουν πληροφόρηση και βήμα έκφρασης στους πολίτες.

“Πρόθεση και στόχος μας”, είπε, “παραμένει η παρακολούθηση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και η συνεχής βελτίωση όλων των μέσων που διαθέτουμε προς όφελος της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της συμμετοχής ενεργών πολιτών από τη μια και από την άλλη τη διευκόλυνση της εργασίας των βουλευτών και των υπηρεσιών της Βουλής, για να καταστεί ακόμα πιο αποδοτική”.

Όπως εξήγησε ο κ. Ομήρου “στη νέα ιστοσελίδα, εισάγονται τεχνολογικές καινοτομίες όπως το blog, στο οποίο κάθε πολίτης θα μπορεί να εκφράζει άποψη σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, το σημείο `νομοθετώ`, με το οποίο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να εκφράσει άποψη σε συγκεκριμένο νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου και η `διαβούλευση`, με την οποία οργανώσεις, κοινωνικά σύνολα και ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να εκφράσουν θέσεις και απόψεις σε θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης”.

“Με αυτό τον τρόπο εφαρμόζεται έμπρακτα η αμφίδρομη επικοινωνία Βουλής και πολιτών”, σημείωσε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως “εισάγονται μορφές έγκαιρης πληροφόρησης, όπως η ειδοποίηση προς κινητό τηλέφωνο βουλευτών και δημοσιογράφων, κάθε φορά που ανεβαίνει στο διαδίκτυο νέα ημερήσια διάταξη Ολομέλειας και Επιτροπών, το RSS, με το οποίο ο καθένας θα μπορεί να λαμβάνει στο κινητό ή τον υπολογιστή του όλες τις πρόσφατες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα, το news letter, live streaming συνεδριάσεων, συνεδρίων και εκδηλώσεων και μια πρόσβαση γενικής επικοινωνίας”.

Ανέφερε πως “η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός κάθε εργαλείου δουλειάς, αποτελεί σοβαρό απαιτούμενο για την αποτελεσματικότερη επιτέλεση του έργου κάθε οργανισμού, πολύ περισσότερο για το κοινοβούλιο μιας χώρας που οφείλει να ενημερώνει και να επικοινωνεί αμφίδρομα με τους πολίτες”.

Επίσης, είπε πως “η ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο για πρώτη φορά το 2000”, προσθέτοντας πως “παρόλο ότι έχει αναρτηθεί από τότε τεράστιος όγκος υλικού, ήταν από καιρό εμφανής η ανάγκη αναβάθμισης τόσο του λογισμικού όσο και του περιεχομένου της”.

“Η καινούργια ιστοσελίδα που σήμερα εμφανίζεται”, είπε ο κ. Ομήρου, “αποτελεί κράμα πληροφοριακής και αρχειακής ιστοσελίδας, αλλά ταυτόχρονα δίνει μεγάλη σημασία στην αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες, είτε με τον καθένα χωριστά είτε με τα οργανωμένα σύνολα τους”.

Συνέχισε λέγοντας πως “το αρχειακό υλικό που αναρτάται, έχει σαν στόχο, τόσο την πληροφόρηση του πολίτη όσο και την άμεση ενημέρωση των Βουλευτών και διέπεται από τους γενικότερους νόμους και κανονισμούς τους σχετικούς με την ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων”.

“Το καθαρά πληροφοριακό υλικό, αποσκοπεί στην παρουσίαση του έργου και κάθε δραστηριότητας της Βουλής που διεξάγεται μέσα και έξω από το κοινοβούλιο. Έχει ληφθεί πρόνοια για περισσότερες αναβαθμίσεις, όπως η ζωντανή αναμετάδοση συνεδριάσεων, συνεδρίων ή εκδηλώσεων και η ανάρτηση video, η εμφάνιση κατά τακτά διαστήματα quick vote, και άλλα”, συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου.

Επιπλέον, ανέφερε πως “κάποιες από αυτές τις αναβαθμίσεις θα εμφανιστούν σταδιακά στη βάση των δυνατοτήτων και των πόρων που απαιτούνται, καθώς συνεπάγονται και κάποιο πρόσθετο οικονομικό κόστος”, για να προσθέσει πως “τεχνικά έχει ληφθεί πρόνοια να είναι δυνατές ανά πάσα στιγμή”.

Είπε ακόμα πως “η παλιά ιστοσελίδα θα διατηρηθεί στο διαδίκτυο και θα είναι προσβάσιμη, μέσω της νέας ιστοσελίδας, κυρίως για να είναι προσβάσιμος ένας πολύ μεγάλος όγκος υλικού που περιέχεται σε αυτή και που καλύπτει την περίοδο 2000 – 2013”.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα η-Συνεργασία, (ηλεκτρονική συνεργασία) που έχει αναπτυχθεί από το Τμήμα Πληροφορικής, ο κ. Ομήρου είπε πως “θα βοηθήσει σημαντικά τόσο τους βουλευτές, όσο και τους λειτουργούς της Βουλής, που χρειάζονται να έχουν πρόσβαση σε υλικό οποιαδήποτε στιγμή και από οπουδήποτε μέσα και έξω από την Κύπρο”.

Κατέληξε λέγοντας ότι “έχουν παράλληλα αναπτυχθεί προγράμματα που θα διευκολύνουν τους ερευνητές των αντιστοίχων ηλεκτρονικών αρχείων που βρίσκονται υπό δημιουργία, στη Βιβλιοθήκη και το Φάκελο Κύπρου”.