Ο Γιαννάκης Ομήρου ανακοίνωσε τη παραίτηση του με επιστολή του προς τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΚΣ ΕΔΕΚ.
Ανέφερε ότι οι λόγοι της παραίτησής του εκτίθενται στην επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Μαρίνο Σιζόπουλο και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΚΣ ΕΔΕΚ, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα. Στην επιστολή του, ο κ. Ομήρου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η απόφασή του για παραίτηση είναι οριστική και αμετάκλητη, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια μετατροπής του ίδιου σε Πρόεδρο «υπό προθεσμία» και τελούντα «υπό καθεστώς περιορισμού».
Αναφέρεται στην προ εβδομάδας παραίτηση του Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα Γιάννου Ευσταθίου και κάνει λόγο για «νοσηρό κλίμα» στην ΕΔΕΚ, ενώ μιλά για κάποιους που «μεθόδευσαν αυτόν τον ευτελή εκβιασμό» και που επέλεξαν να «ναρκοθετήσουν» την προοπτική του κόμματος.
«Αυτά που ψηλαφώ τους τελευταίους μήνες με τη μορφή των ψιθύρων, των προσωπικών στρατηγικών και της υπόγειας υπονόμευσης δεν θα τα τροφοδοτήσω. Ούτε θα γίνω συναυτουργός στη συνέχιση τους» συμπληρώνει.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ομήρου αναφέρεται στην επιστολή του στην παραίτηση του κ. Ευσταθίου, η οποία κοινοποιήθηκε προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ. Ως λόγο παραίτησης αναφέρεται η μη συζήτηση άλλης επιστολής, ημερομηνίας 22 Οκτωβρίου 2014, στο Πολιτικό Γραφείο.
Λέει ότι στην επιστολή εκείνη – της 22ας Οκτωβρίου – ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας περιέγραφε προς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ ως προβληματική την κατάσταση στο Κίνημα, ενώ εξέφραζε την εκτίμηση ότι η ηγεσία του Κόμματος «υποδεικνύει υπόγεια» ότι «για όλα την ευθύνη έχει ο Πρόεδρος».
Ο κ. Ευσταθίου ζητούσε παράλληλα από τον κ. Ομήρου να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας στις εκλογές του 2016 και να μην είναι υποψήφιος για την Προεδρία του Κινήματος στο επόμενο Τακτικό Συνέδριο, ενώ ζητούσε επίσης να συζητηθούν οι προτάσεις αυτές στα συλλογικά όργανα του Κινήματος, ενώπιον των οποίων ο κ. Ομήρου θα ανακοίνωνε τις προθέσεις ή αποφάσεις του.
Στην σημερινή του επιστολή, ο κ. Ομήρου αναφέρει περαιτέρω ότι εξήγησε προφορικά προς τον Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα ότι «τυχόν εκδήλωση πρόθεσης μου να μην διεκδικήσω την Προεδρία στο επόμενο Συνέδριο θα ήταν άκρως ζημιογόνα, αφού το Κίνημα θα παρουσιαζόταν ως διαθέτοντα Πρόεδρο `υπό προθεσμίαν`».
Ακόμη, ο κ. Ομήρου του ανέφερε ότι η εξαγγελία πρόθεσης μη διεκδίκησης βουλευτικής έδρας στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας θα τραυμάτιζε περαιτέρω την εικόνα του Κινήματος, «αφού ο Πρόεδρος του θα παρουσιαζόταν ως τελών υπό καθεστώς `περιορισμού`».
Στην επιστολή του, συνεχίζει, ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας τον πληροφορούσε ότι αν δεν αποδεχόταν ο κ. Ομήρου να συζητηθούν και να αποφασισθούν οι πιο πάνω υποδείξεις στα συλλογικά όργανα του Κινήματος, θα υπέβαλλε την παραίτηση του, κάτι που έπραξε με την επιστολή του, ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2015.
Ακολούθως, αναφέρει ο κ. Ομήρου, η παραίτηση είδε το φως της δημοσιότητας «χωρίς όμως αναφορά στο πραγματικό της περιεχόμενο» ενώ συμπληρώνει ότι «θα ήταν πιο ειλικρινές να εζητείτο ευθέως η παραίτηση του Προέδρου αντί μετατροπής του σε Πρόεδρο υπό αμφισβήτηση».
Μιλάει εξάλλου για κίνδυνο δημιουργίας κλίματος εσωστρέφειας σε μια κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο «κατά την οποία χρειάζεται μια ΕΔΕΚ ενωμένη, ισχυρή και με διαυγή και ομόθυμο πολιτικό λόγο».
Στην επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, ο κ. Ομήρου υπενθυμίζει εξάλλου ότι μετά τις Ευρωεκλογές είχε τονίσει με έμφαση ότι δεν είναι «γαντζωμένος σε καμιά καρέκλα», ενώ ανέφερε επίσης ότι ο λόγος παραμονής του στην Προεδρία του Κινήματος, είναι η σφυρηλάτηση της συλλογικότητας και της ομοψυχίας, μακριά από λογικές προσωπικών στρατηγικών και διχαστικού κλίματος.
Αναφέρεται στα όσα διαδραματίστηκαν στις Προεδρικές Εκλογές, «με την ανεπίτρεπτη δημιουργία κλίματος που οδήγησε το Κίνημα σε αυτοαναίρεση του ρόλου του στην πολιτική ζωή» αλλά και στις Ευρωεκλογές «με την εκδηλωθείσα αδυναμία συγκρότησης ενός ισχυρού ψηφοδελτίου» για τα οποία, όπως λέει «υπάρχουν ασφαλώς ευθύνες».
«Απέφυγα, λανθασμένα ίσως, να εγείρω τα θέματα αυτά προς συζήτηση με μοναδικό γνώμονα τη διατήρηση της συνοχής του Κινήματος» συνεχίζει στην επιστολή του ο κ. Ομήρου.
Συμπληρώνει ότι «στην πολιτική και αγωνιστική κονίστρα, δεν βρέθηκα `από το πουθενά`», «ούτε και υπήρξα πολιτικός «καριέρας», ενώ δηλώνει περήφανος για την πορεία και ιστορία του. Συνεχίζει, λέγοντας ότι θα ήταν ανάξιος αυτής της διαδρομής, αν επέτρεπε στον εαυτό του να συνδράμει σε μια διαδικασία εσωτερικών τριβών και διχασμού.
«Αυτά που ψηλαφώ τους τελευταίους μήνες με τη μορφή των ψιθύρων, των προσωπικών στρατηγικών και της υπόγειας υπονόμευσης δεν θα τα τροφοδοτήσω. Ούτε θα γίνω συναυτουργός στη συνέχιση τους. Σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα η παρουσία μου στην Προεδρία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ , είτε να διευκολύνει, είτε να συντηρήσει ένα τέτοιο νοσηρό κλίμα» αναφέρει.
Όπως λέει, η προσφορά του στους εθνικούς, δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες της ΕΔΕΚ και του λαού «με αφοσίωση, εντιμότητα και αξιοπρέπεια» επιβάλλει όπως ενεργήσει και σήμερα για την προστασία του Κινήματος, αλλά και για τη διαφύλαξη της πολιτικής και προσωπικής του αξιοπρέπειας.
«Την ευθύνη για τη συνέχεια ας αναλάβουν όσοι επέλεξαν τον ολισθηρό δρόμο να ναρκοθετήσουν την πορεία και την προοπτική ενός ιστορικού και τιμημένου Κόμματος».
«Όσοι μεθόδευσαν αυτό τον ευτελή εκβιασμό, αν κατ’ ελάχιστον μελετούσαν την ιστορία μου, εύκολα θα διαπίστωναν ότι ούτε εκβιάζομαι, ούτε συμβιβάζομαι με την αναξιοπρεπή ταπείνωση, χάριν διατήρησης ή απόκτησης θέσεων ή αξιωμάτων» αναφέρει.
Καταληκτικά, ο κ. Ομήρου ζητά στην επιστολή του να ενεργοποιηθούν οι καταστατικές διαδικασίες για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου του Κινήματος.
Στις δηλώσεις του, εξάλλου, ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε τον κόσμο της ΕΔΕΚ για την στήριξη και την εμπιστοσύνη του όλα τα χρόνια της παρουσίας του στην ηγεσία του Κινήματος, ενώ είπε ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού για εθνική δικαίωση και κοινωνική προκοπή.
Το θέμα θα συζητηθεί αύριο, στις 19.00, στο Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος υπό την Προεδρία του κ. Σιζόπουλου.
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Καταστατικού της ΕΔΕΚ, η εκλογή Προέδρου γίνεται σε δύο γύρους σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από δύο και κατά την πρώτη ψηφοφορία δεν εξασφαλίστηκε από κανέναν το 50% συν μια ψήφος.
Για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την θέση απαιτείται ενυπόγραφη στήριξη από δέκα μέλη του Κινήματος.