Του Αλέκου Τρυφωνίδη*
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο ολοκληρωμένη και πολύπλευρη προσπάθεια για αντιμετώπιση του ζητήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και των εκποιήσεων και μάλιστα ως προτεραιότητα μιας νέας διακυβέρνησης, μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του. Η πολυδιάστατη μορφή της και η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος δικαιολογημένα απαιτεί χρόνο.
Με δική μας συμβολή εξασφαλίστηκε η δέσμευση του Συνδέσμου Τραπεζών και του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων για πλήρη αναστολή εκποιήσεων, κάθε πρώτης κατοικίας μέχρι €350,000, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023. Αναγνωρίζουμε ότι η αναστολή δεν είναι λύση, αλλά πρόθεση μας ήταν να δοθεί χρόνος και δυνατότητα για μια μόνιμη και ουσιαστική λύση.
Ξεκαθαρίζουμε πως η εκ μέρους μας κατάθεση σωρείας προτάσεων και η συμπερίληψη μας στην επίμαχη πρόταση με άλλα κόμματα, έγινε απουσία άλλων υπαρκτών ή ουσιαστικών λύσεων, κάτι που τελικά λειτούργησε ως μοχλός πίεσης, οδηγώντας στην κατάθεση δέσμης προτάσεων από τον Υπουργό Οικονομικών, που αντέστρεψε άρδην τα δεδομένα. Η, δε, θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης στην κοινή πρόταση των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης, δεν μας άφηνε περιθώρια για επικίνδυνους πειραματισμούς με την κυπριακή οικονομία, κάτι που φυσικά έπρεπε να είχαμε όλοι διδαχθεί από τα τεκταινόμενα του παρελθόντος.
Η Πρόταση Νόμου, αναφορικά με τον Μηχανισμό της Κεντρικής Τράπεζας, που καταθέσαμε με τα υπόλοιπα κόμματα της συμπολίτευσης, ήταν μια ουσιαστική και στοχευμένη πρόταση, πιο βοηθητική προς τους δανειολήπτες, αφού το δικαίωμα έφεσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο για παραμερισμό ειδοποίησης της σκοπούμενης πώλησης. Προσθέστε σε αυτό και το κυβερνητικό Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του τρόπου εκδίκασης υποθέσεων, για διαφορές δανειοληπτών-πιστωτών και εύκολα θα εξάγετε το συμπέρασμα ότι προτεραιότητα μας ήταν και παραμένει η προστασία και ενδυνάμωση των δανειοληπτών.
Η εναλλακτική εισήγηση μας για ανάμιξη του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, στην διερεύνηση παραπόνων για παράνομες χρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες, η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της διαμεσολαβητικής διαδικασίας του Γραφείου του με δεσμευτικές αποφάσεις, καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης της όποιας απόφασης του, σε δικαστική διαδικασία υπό μορφή μαρτυρίας, είναι ένας σημαντικότατο όπλο στα χέρια των δανειοληπτών. Η τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, που χαρακτήρισε τις εισηγήσεις μας ως θετικές και εποικοδομητικές, με ταυτόχρονη πρόθεση εκ μέρους του για ολοκλήρωση του διαλόγου, υπήρξε άλλη μια θετική ένδειξη ότι κινηθήκαμε νούσιμα, σωστά και μετρημένα. Όλα όσα αφορούν τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του επιτρόπου θα έρθουν στη Βουλή με σχετικό νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.
Η σαφέστατη πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει την επίμαχη πρόταση, εφόσον υπερψηφιζόταν, υπήρξε άλλο ένα στοιχείο που επηρέασε την απόφαση της ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Μπροστά, άρα, στο ενδεχόμενο αδιεξόδου επαναφέραμε την αρχική μας πρόταση για διεύρυνση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, εξασφαλίζοντας την κοινή δήλωση πολιτικής των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης, στηριζόμενοι στην επιτυχία του εγχειρήματος σε προηγμένες χώρες στην Ευρώπη.
Σημειώνουμε τις προειδοποιήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα για ενδεχόμενους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πιθανές αρνητικές αξιολογήσεις στην οικονομία του τόπου. Αυτούς τους κινδύνους θα είχαμε ενώπιων μας, εάν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι αυτά αποτρέψαμε με τη στάση μας στη Βουλή.
Το ενδεχόμενο να υπερψηφίζαμε μια πρόταση Νόμου χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και πραγματική βοήθεια προς τους δανειολήπτες, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ανέπεμπε δεν ήταν για εμάς η μοναδική επιλογή. Συνυπολογίζοντας όλα τα πιο πάνω, η εισήγηση μας ήταν να αναβληθούν όλα τα σχετικά νομοθετήματα για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, ως 31 Οκτωβρίου, για εξέταση και αξιολόγηση της συνολικής δέσμης κυβερνητικών μέτρων. Κάτι τέτοιο δυστυχώς απορρίφθηκε, εξ αφορμής της κομματικής ατζέντας και παιγνίων των δύο μεγάλων κομμάτων.
Προτιμήσαμε, υπό τις περιστάσεις, να κτίσουμε κάτι ουσιαστικό για τους δανειολήπτες, αντί ενός βεγγαλικού που θα λάμψει και θα σβήσει, ως εκ τούτου θεωρούμε την απόφαση μας απόλυτα δικαιολογημένη. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κτίσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο διαφανές, αξιόπιστο, φερέγγυο, ανθεκτικό και πραγματιστικό, που θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι συνετοί και ευάλωτοι δανειολήπτες και οι εγγυητές, με απώτερο στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος και την ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου μας.
*Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΔΗΠΑ – Συνεργασία