Το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια νοικοκυρέματος της εταιρείας, εξυγίανσης, εξορθολογισμού των οικονομικών, με την προσδοκία ότι εφόσον υπάρξουν τα πρώτα δείγματα γραφής θα εκδηλωθεί και επενδυτικό ενδιαφέρον, είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος, σε δηλώσεις του ύστερα από υπηρεσιακή σύσκεψη με το Τμήμα Δημοσίων Έργων.
Σε ερώτηση ότι ακούγονται παράπονα για άδικες απολύσεις εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης και ότι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τους έδωσαν μόλις το 75% των Ταμείων Προνοίας τους, ενώ τους είχαν υποσχεθεί ότι θα τους δοθεί το 100%, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι τα θέματα αυτά, ιδιαίτερα στην οικονομική τους διάσταση τα χειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για τις Κυπριακές Αερογραμμές.
«Ωστόσο, έχω τακτική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΔΣ των ΚΑ. Με είχε ενημερώσει ότι παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα με τις καταθέσεις σε ένα συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, του Ταμείου Προνοίας. Δεν κατέστη δυνατό σε πρώτη φάση να αποδεσμευτούν οι καταθέσεις αυτές, ενώ από τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έγινε δυνατό να ανακτηθούν οι καταθέσεις, αλλά όπως με είχαν ενημερώσει την περασμένη εβδομάδα και με τη διαμεσολάβηση του Υπουργείου Οικονομικών θα αποδεσμευτούν οι καταθέσεις και θα δοθούν στο σύνολο τους. Είχε ζητηθεί η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση ότι σε σχέση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης υπάρχουν φωνές που λένε ότι τα 5 συν 1 αεροπλάνα δεν φτάνουν τις ΚΑ για να εκτελούν τα δρομολόγια τους, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι αυτά θα τα δει η ίδια η εταιρεία και το ΔΣ μαζί με τους τεχνοκράτες της εταιρείας θα αποφασίσουν για τις ανάγκες που υπάρχουν σε αεροσκάφη.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν άδικες απολύσεις στις ΚΑ, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «εγώ λέω ότι από τη στιγμή που υπάρχουν απολύσεις, υπάρχουν αδικίες».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι άδικο να απολύεται ένας εργαζόμενος, και ειδικά μετά από χρόνια υπηρεσίας. Απ’ εκεί και πέρα τα κριτήρια αποφασίστηκαν από την ίδια την εταιρεία, τουλάχιστον σε ότι αφορά το Υπουργείο μας δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση στο έργο αυτό. Απ’ ότι γνωρίζω ζητήθηκε από τα διάφορα τμήματα της εταιρείας να κάνουν μία αξιολόγηση. Εγώ προσωπικά είχα παρακαλέσει να υπάρξει εμπλοκή και των ίδιων των συντεχνιών που γνωρίζουν το προσωπικό και φυσικά να υπάρξουν κοινωνικά κριτήρια, παραδείγματος χάριν, αν ένα ζευγάρι εργάζονταν και οι δύο στην εταιρεία δεν θα ήταν λογικό να απολυθούν και οι δύο», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν έγιναν αποδεκτές οι εισηγήσεις του, ο κ. Μητσόπουλος απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «αυτά τα είχαμε συζητήσει από την πρώτη στιγμή που είχε αρχίσει να υλοποιείται το σχέδιο αναδιάρθρωσης εδώ και μερικούς μήνες, δηλαδή, και αυτό ήταν όρος απαράβατος για να προχωρήσει το σχέδιο».
«Απ’ εκεί και πέρα, αν ενδεχομένως υπήρξαν κάποιες επιμέρους αδικίες είμαι βέβαιος ότι υπάρχει και ετοιμότητα αποκατάστασης», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι κατά καιρούς εκδηλώθηκε κάποιο ενδιαφέρον, αλλά από όλους επενδυτές τίθεται ως προϋπόθεση η εξυγίανση της εταιρείας.
«Δεν θα ήταν διατεθειμένος κάποιος επενδυτής να έρθει να επωμιστεί τα χρέη, τις υποχρεώσεις, τα οικονομικά ανοίγματα που έχει μια εταιρεία και που συμποσούνται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια. Άρα, το ΔΣ, το οποίο κάνει μια πολύ φιλότιμη και αξιόλογη προσπάθεια, αυτή την ώρα έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια νοικοκυρέματος της εταιρείας, εξυγίανσης, εξορθολογισμού των οικονομικών, με την προσδοκία ότι εφόσον υπάρξουν τα πρώτα δείγματα γραφής θα εκδηλωθεί και επενδυτικό ενδιαφέρον», κατέληξε.