Ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από συνάντησή του στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι η Ελλάδα προχωρεί σε αναβαθμισμένη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου στα πλαίσια της συμμετοχής της σε διεθνείς αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ανέφερε ότι υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο ή όπως συμβαίνει με τη γνωστή επιχείρηση Active Endeavour.
Υπάρχει η σταθερή, ναυτική παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και είναι μια πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να την λάβουν υπόψη τους.
«Υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητείται από πλευράς ΟΗΕ λόγω και της κρίσης στην περιοχή να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως φρεγάτας και βεβαίως μετέχουμε και στην Active Endeavour με υποβρύχιο, όπως είδα ότι γράφεται και σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Σημείωσε παράλληλα ότι οι συνεργασίες και όλες οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας είναι πρωτοβουλίες πολιτικο-διπλωματικές που στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Έστειλε παράλληλα το μήνυμα στην τουρκική πλευρά ότι όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ως μόνο στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης.
Παράλληλα δήλωσε ότι για την Ελλάδα, η ύπαρξη, η διεθνής νομική προσωπικότητα, η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ είναι η βάση για μία βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προς όφελος όχι μόνο της ελληνοκυπριακής αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τουρκικής πλευράς.
Επιπλέονο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι οι υδρογονάνθρακες είναι ένα πρόσθετο κίνητρο και μέσο για μια λύση επωφελή και για τις δύο κοινότητες.
Όσον αφορά τη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο μετά τις τουρκικές παραβιάσεις, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την υπογραφή προ λίγων ημερών με τον Κύπριο ΥΠΕΞ μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας για την έρευνα και διάσωση, που ενώνει το FIR της Λευκωσίας με αυτό των Αθηνών και ενώνει επίσης τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν σε αυτά τα δύο FIR. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση και ότι η Ελλάδα με την Κύπρο, στα πλαίσια της ΕΕ και της κοινής εθνικής πολιτικής κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν για να μην υπάρχει κανένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου στο ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Άιντα για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο κ. Άιντα είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός πολιτικός και ένα εκπρόσωπος του ΓΓ μπορεί να παίξει πολύ θετικό ρόλο στο Κυπριακό και είπε ότι θα ακούσει τις απόψεις του στις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή και ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί δική της ΑΟΖ εκεί.
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της ΚΔ, άλλωστε η Τουρκία επικαλείται σύμβασή της με το ψευδοκράτος, δεν επικαλείται δικά της εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα», ανέφερε.
Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ουσιαστική.
«Μας απασχόλησε η οργάνωση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού που θα έρθει με τη δική μου παρουσία εδώ την άλλη εβδομάδα και η συνεδρίαση των αρχηγών των κομμάτων που θα γίνει με τη συμμετοχή τη δική μας. Μας απασχόλησε βεβαίως ο σχεδιασμός της τριμερούς συνόδου κορυφής στο Κάιρο το άλλο Σάββατο, που είναι η πρώτη παρομοίου επιπέδου συνάντηση», πρόσθεσε.
«Αντιλαμβάνεστε τη σημασία που έχει η κίνηση αυτή για την περιφερειακή σταθερότητα εν μέσω κρίσεων», υπέδειξε.
Πρόσθεσε ότι τη συνάντηση απασχόλησε κυρίως η ανάλυση της κατάστασης που υπάρχει στην Κύπρο στην περιοχή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική προκλητικότητα, η προφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ είπε ότι υπάρχει πλήρης συντονισμός και ανάλυση και σχεδιασμός εις βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, με βάση αναφοράς το διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.