Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που αριθμεί μέχρι τώρα 80 σελίδες, έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των θέσεων στο θέμα των αξιογράφων και μερικώς στο θέμα της εκτίμησης της αξίας των ακινήτων και εκκρεμεί η καταγραφή για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και το ELA που παραχωρήθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα, όπως επίσης και η διατύπωση των συμπερασμάτων.
Παρόλο ότι διαπιστώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις, η συζήτηση της έκθεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε μετά τη σημερινή, κεκλεισμένων των θυρών τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής επί του προσχεδίου της έκθεσης, ότι μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκε μεγάλο μέρος της έκθεσης, η οποία έχει τη μορφή απλού σημειώματος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του σημειώματος.
Εξήγησε ότι η έκθεση έχει τη μορφή σημειώματος επειδή θέματα που στο παρόν στάδιο έχουν ολοκληρωθεί μπορεί με νεότερες πληροφορίες να ξανανοίξουν το Σεπτέμβρη.
Ανέφερε περαιτέρω ότι το σημείωμα θα αποσταλεί για να χρησιμοποιηθεί από το Γενικό Εισαγγελέα, την Ερευνητική Επιτροπή, την Αστυνομία ή την όποια άλλη εμπλεκόμενη αρχή ή υπηρεσία.
«Εάν μπορέσουμε να αποστασιοποιηθούμε από πολιτικές προσεγγίσεις που δεν έχουν τόση σχέση με πραγματικότητες, αυτή η έκθεση θα είναι αρκετά αντικειμενική και βοηθητική προς κάθε ερευνητική επιτροπή και κάθε θεσμό που θα ήθελε να την αξιοποιήσει για να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι για αυτή την οικονομική καταστροφή», ανέφερε.
Ο κ. Συλλούρης εξήγησε ότι η έκθεση καταγράφει το ιστορικό και ακολούθως χωρίζεται σε ενότητες, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στην ενότητα των αξιογράφων, στο θέμα το συνεπειών στο τραπεζικό σύστημα από τον υπολογισμό της αξίας της γης, εκτός από ένα σημείο στο οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων και το οποίο ενδέχεται να συζητηθεί ξανά και «είμαστε στο μέσο της συζήτησης στο θέμα της αγοραπωλησίας των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών διευκρίνισε περαιτέρω ότι σε αυτό το στάδιο η συζήτηση αφορά τα δεδομένα που έχει ενώπιον της η Επιτροπή και ότι δεν έχει αρχίσει ακόμα η συζήτηση των συμπερασμάτων, παρατηρώντας ότι στα συμπεράσματα μπορεί να υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η ομοφωνία αφορά μόνο στα γεγονότα.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Επιτροπή ακόμα να αγγίξει το θέμα της συγχώνευσης της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου.
Ερωτηθείς εάν η αναφορά του σε αποστασιοποίηση από πολιτικές προσεγγίσεις αφορά προσεγγίσεις Βουλευτών των κομμάτων της τέως Κυβέρνησης με Βουλευτές των κομμάτων της νυν Κυβέρνησης, ο κ. Συλλούρης συνέστησε αναμονή μέχρι την Τρίτη.
Προσθέτοντας ότι «υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αντιληφθούμε όλοι, την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων», είπε ότι δεν χρειάζεται να ρίξει λάδι στη φωτιά.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ανέφερε ότι εκκρεμούν προς εξέταση το θέμα του ELA και ζητήματα που σχετίζονται με την Ερευνητική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η συζήτηση σε τέσσερα βασικά κεφάλαια (αξιόγραφα, εκτίμηση των ακινήτων με βάση την οποία η Pimco διενήργησε το διαγνωστικό έλεγχο, πώληση των υποκαταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα και το ELA που παραχωρήθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα), προσθέτοντας ότι η προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής έχει δύο τμήματα, στο ένα γίνεται η καταγραφή των γεγονότων όπως αυτά παρουσιάστηκαν στη Βουλή και το τμήμα των συμπερασμάτων.
Σήμερα, είπε, έγινε διεξοδική συζήτηση για τα αξιόγραφα, τις εκτιμήσεις των ακινήτων και τις παραδοχές για το διαγνωστικό έλεγχο και την Τρίτη θα συνεχιστεί η συζήτηση επί αυτών των θεμάτων και θα συζητηθεί το θέμα των συμπερασμάτων.
Φαίνεται, πρόσθεσε, να υπάρχουν διχογνωμίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής, αναφέροντας ότι ο ΔΗΣΥ θα τοποθετηθεί επί του τελικού κειμένου.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι η αλλαγή στη δήλωση πολιτικής για τη μεμονωμένη κατοικία επηρέασε με βάση τα όσα κατατέθηκαν στην Επιτροπή, τις αξίες των ακινήτων και αύξησε τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προσθέτοντας ότι επί της θέσης αυτής διεξήχθη έντονη συζήτηση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ πρόσθεσε ότι κατά τη νέα βουλευτική περίοδο θα συζητηθούν θέματα όπως τα επιτόκια, οι προσωπικές εγγυήσεις σε ενυπόθηκα δάνεια, το κούρεμα και πολλά άλλα.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, χαρακτηρίζοντας το έργο της Επιτροπής ως «ιστορία μια γαργάρας», είπε ότι στο προσχέδιο της έκθεσης περιλαμβάνεται απαράδεκτη αναφορά με την οποία η Επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης ότι τάχα παρέβαλαν εμπόδια στη διερεύνηση των υποθέσεων που εξέταζε η Επιτροπή, συμπληρώνοντας ότι καταδικάζει την αναφορά αυτή.
Λέγοντας ότι αυθαιρέτως και αδικαιολόγητα η Επιτροπή αποφάσισε να αφήσει στο διάδρομο τα ΜΜΕ, με τη συναίνεση όλων των κομμάτων εκτός των Οικολόγων, είπε ότι «σε αυτό το Κοινοβούλιο γίνονται ντροπής πράγματα».
«Λίγο έλειψε να μας πουν ότι τα ΜΜΕ πλήττουν τη δημοκρατία», ανέφερε λέγοντας ότι θεωρεί «πλήγμα προς τη δημοκρατία να περιληφθεί σε έκθεση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι τα ΜΜΕ ή κάποια ΜΜΕ παρέβαλαν εμπόδια στη διερεύνηση των θεμάτων που εξέταζε η Επιτροπή για το οικονομικό σκάνδαλο, την ώρα που μέσα από το ίδιο το κείμενο καταγράφεται ότι προσπαθεί η Επιτροπή είτε να υιοθετήσει τη μια ή την άλλη πολιτική άποψη, είτε να κάνει πλάτες στον ένα ή στον άλλο εμπλεκόμενο».
Ο κ. Περδίκης είπε επίσης ότι «μέσα από το έγγραφο της Επιτροπής υιοθετούνται θέσεις και απόψεις ανθρώπων που θα έπρεπε να είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, σπεκουλαδόρων της γης και που συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι των ακινήτων και ευθύνονται για τις υπερτιμολογήσεις των ακινήτων», αναφέροντας ότι αυτά είναι ντροπής πράγματα παρόλο ότι στην Επιτροπή συμμετέχουν αξιοσέβαστοι Βουλευτές και θα έπρεπε το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης να είναι διαφορετικό.