“Με αυτά τα νομοσχέδια ο δανειολήπτης θα μπορεί να οδηγήσει την τράπεζα στο Δικαστήριο και να την εξαναγκάσει να διαρθρώσει το δάνειο του”, είπε αναφέροντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορεί να διαγράψει τα χρέη του”.
Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε, την πάγια θέση του ΔΗΚΟ ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό, επειδή όπως είπε αυτό μπορεί να προσφέρει προστασία σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας περιέχει πολλά θετικά για την προστασία των δανειοληπτών και ειδικά των εγγυητών και εξέφρασε τη θέση ότι τα νομοσχέδια θα αντιμετωπισθούν θετικά από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ώστε να προσφερθεί επαρκής προστασία στους δανειολήπτες και τους εγγυητές.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αφού ανέφερε ότι το πέμπτο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή πρόσθεσε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αναμένεται να αρχίσει την ουσία του νομοσχεδίου την ερχόμενη Τετάρτη με τα υπόλοιπα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής.
Πρόσθεσε ότι στον παρόν στάδιο δεν μπορεί να προκαταλάβει τις όποιες αποφάσεις της Επιτροπής Οικονομικών, επειδή όπως ανέφερε η Επιτροπή θα αποφασίσει κατά πόσο το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.
Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε, την πάγια θέση του ΔΗΚΟ ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό, επειδή όπως είπε αυτό μπορεί να προσφέρει προστασία σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, που βλέπουν τα δάνεια τους να αυξάνονται και να κατατάσσονται στα μη εξυπηρετούμενα, γονατίζουν κάτω από το βάρος των ψηλών επιτοκίων και των αυξημένων δόσεων.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διατύπωσε επίσης τη θέση ότι είτε ψηφιστεί, είτε δεν ψηφιστεί ο νόμος των για αναστολή των εκποιήσεων τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν και ανέφερε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας ή προτάσεις νόμου που θα προσφέρουν προστασία στους δανειολήπτες θα λύσουν τα προβλήματα.
Περαιτέρω είπε ότι “βοηθήσαμε στη σύνταξη των νομοσχεδίων και με καλή πίστη επιθυμούμε να ολοκληρωθεί η εξέταση των νομοσχεδίων ώστε να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση”.
Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι προσφέρουν ικανοποιητικό μέτρο προστασίας προς τους δανειολήπτες που σήμερα προσπαθούν να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια τους και διαπιστώνουν την απόλυτη άρνηση από πλευράς των τραπεζών.
“Με αυτά τα νομοσχέδια ο δανειολήπτης θα μπορεί να οδηγήσει την τράπεζα στο Δικαστήριο και να την εξαναγκάσει να διαρθρώσει το δάνειο του”, είπε αναφέροντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορεί να διαγράψει τα χρέη του”.
Είπε ακόμα ότι ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι διατάξεις προστασίας των εγγυητών, που στην περίπτωση της Κύπρου θα έχει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς η πρακτική των εγγυητών ήταν πολύ διαδεδομένη στην Κύπρο.
Υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία στα νομοσχέδια, συμπλήρωσε εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συναντήσουν θετικό κλίμα ανταπόκρισης σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.
Περαιτέρω είπε ότι σήμερα μόνο ο νόμος των εκποιήσεων εφαρμόζεται, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντισυνταγματικά δεν υπέγραψε το νόμο για αναστολή του νόμου των εκποιήσεων, ανέφερε ότι η αναστολή δεν ισχύει και για αυτό “πρέπει να προβληματιστούμε όλοι κατά πόσο θέλουμε να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες από τις εκποιήσεις”.
Καταλήγοντας, είπε πως ο μόνος τρόπος προστασίας είναι το πλαίσιο αφερεγγυότητας.