- Την ανατροπή του πρίγκιπα – διαδόχου σχεδιάζουν μέλη της βασιλικής οικογένειας που ζουν στο εξωτερικό
Μετά από μακρά διαμονή στο Λονδίνο επιστρέφει στο Ριάντ ο πρίγκιπας Αχμάντ Μπιν Αμπντουλαζίζ, μικρότερος αδελφός του βασιλιά Σαλμάν και σφοδρός επικριτής του πρίγκιπα – διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ο 70χρονος πρίγκιπας πήρε την απόφαση να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία έχοντας λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά του από το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με πηγή κοντά στον αντιφρονούντα πρίγκιπα, που μίλησε στην ιστοσελίδα Middle East Eye, «ο ίδιος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν κατανοήσει πως ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει γίνει «τοξικός». «Ο πρίγκιπας θέλει να παίξει ρόλο για να γίνουν αλλαγές, πράγμα που σημαίνει πως είτε ο ίδιος θα παίξει έναν κύριο ρόλο σε οποιαδήποτε νέα κατάσταση ή θα βοηθήσει να επιλεχθεί ο αντικαταστάτης του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν», αποκάλυψε η ανώνυμη πηγή και πρόσθεσε πως η απόφαση του Αχμάντ Μπιν Αμπντουλαζίζ να γυρίσει στην πατρίδα του πάρθηκε μετά από συζητήσεις που είχε με Βρετανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν πως δεν θα του συμβεί κάτι κακό και τον ενθάρρυναν να
παίξει τον ρόλο του σφετεριστή εναντίον του 33χρονου πρίγκιπα – διαδόχου.
Όμως, εκτός από τις παραπάνω διαβεβαιώσεις ο μικρότερος αδελφός του 83χρονου βασιλιά Σαλμάν προστατεύεται και από την υψηλή καταγωγή του καθώς είναι ένας από τους γιους του βασιλιά Αμπντουλαζίζ, ο οποίος ήταν μέλος του οίκου του Σαούντ και ιδρυτής του σύγχρονου κράτους της Σαουδικής Αραβίας.
Την ανατροπή του πρίγκιπα – διαδόχου σχεδιάζουν μέλη της βασιλικής οικογένειας που ζουν στο εξωτερικό
Ο 33χρονος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που ορίστηκε διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας από τον πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν, τον Ιούνιο του 2017, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις μετά την δολοφονία του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρίγκιπας Αχμάντ μετά την δολοφονία Κασόγκι, εικάζεται πως ήρθε σε επαφή στο Λονδίνο και με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, που αυτή την περίοδο ζουν εκτός του βασιλείου αλλά και με εξέχουσες προσωπικότητες εντός της χώρας του που μοιράζονται με εκείνον τις ίδιες ανησυχίες και τον ενθαρρύνουν να ανατρέψει τον ανιψιό του.
Η Σούζαν Ράις, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα και πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη με άρθρο της στους New York Times τόνισε πως «δεν πρέπει να καταστρέψουμε τη σημαντική σχέση μας με το βασίλειο αλλά πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως δεν μπορούμε να συνάπτουμε συμφωνίες ως συνήθως όσο ο πρίγκιπας Μοχάμεντ συνεχίζει να ασκεί απεριόριστη εξουσία».
Τι δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη βουλή για την δολοφονία του Κασόγκι
Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές απαιτούν από τη Σαουδική Αραβία να τους αποκαλύψει πού βρίσκεται η σορός του Τζαμάλ Κασόγκι ενώ την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε «συγκαλυμμένη» επίθεση κατά του διαδόχου του βασιλείου κατηγορώντας τη Σαουδική Αραβία πως προστατεύει το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Σε ομιλία του την Τρίτη στο Κοινοβούλιο ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Δεν θα αφήσουμε πίσω μας τη δολοφονία του Κασόγκι».
Ο ανώτατος εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε δύο φορές τις τελευταίες δύο ημέρες με τον εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης αλλά δεν υπήρξε καμία εξέλιξη καθώς οι Σαουδάραβες εξακολουθούν να αρνούνται στις τουρκικές αρχές την πρόσβαση στο πηγάδι που βρίσκεται κοντά στην κατοικία του Σαουδάραβα πρόξενου, η οποία απέχει 500 μέτρα από το προξενείο μέσα στο οποίο δολοφονήθηκε ο Κασόγκι.
Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν επιμένει πως δεν γνώριζε τίποτα για την δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου αλλά από τους 18 συλληφθέντες για τον φόνο οι 5 είναι μέλη της προσωπικής ασφάλειας του πρίγκιπα, που τον έχουν συνοδεύσει σε σημαντικά ταξίδια σε Λονδίνο, Ουάσινγκτον και Παρίσι.