Σε άνοδο βρίσκονται σήμερα, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά φαίνεται να αφομοιώνει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα κρούσματα COVID19 στην Κίνα αλλά και το κλείσιμο του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Keystone στην Νεμπράσκα των ΗΠΑ.
Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε στα 72 δολάρια ανά βαρέλι μετά την πτώση της τάξης του 11% την περασμένη εβδομάδα. Το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 0,8% στα 71,57 δολάρια το βαρέλι. Το μπρεντ διακανονισμού Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 0,5% στα 76,51 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe.
Υπενθυμίζεται ότι στον αγωγό Keystone, ο οποίος συνδέει κοιτάσματα στον Καναδά με διυλιστήρια στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, παρατηρήθηκε διαρροή. Η καναδική εταιρεία TC Energy, που τον εκμεταλλεύεται, συνεχίζει τις προσπάθειες για να τεθεί ξανά σε λειτουργία, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την επαναλειτουργία του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή.
Επιπλέον, η Κίνα απομακρύνεται από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων έπειτα από ένα κύμα διαμαρτυριών, προσφέροντας προοπτικές για άνοδο της ζήτησης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί τώρα ανησυχίες για την κατανάλωση «μαύρου χρυσού» κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με τον σύμβουλο της βιομηχανίας FGE να αναφέρει σε σημείωμά του ότι η ξαφνική άρση των περιορισμών θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικούς κινδύνους για τη ζήτηση πετρελαίου.
Το αργό οδεύει για την πρώτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση από τα μέσα του 2019, καθώς οι προοπτικές ζήτησης επιδεινώνονται και η περιορισμένη ρευστότητα επιδεινώνει τις διακυμάνσεις των τιμών στο τέλος του έτους.
Οι επενδυτές σταθμίζουν επίσης τις συνέπειες από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι που επέβαλε η G7 αι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό αργό προκειμένου να πλήξουν τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι ανησυχίες για την προσφορά μπορεί να διατηρήσουν τις τιμές υψηλές παρά τον κίνδυνο χαμηλότερης ζήτησης, είπε. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επιδοκίμασε την πρωτοβουλία, λέγοντας στο «60 Minutes» του CBS ότι το αποτέλεσμα ήταν «μέχρι στιγμής, καλό». Στη Μέση Ανατολή, εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος παραμένει αβέβαιος.