Να συμμετέχουν ομαδικά στις προεδρικές εκλογές, ζήτησε από τους ψηφοφόρους ο Σταύρος Μαλάς, μιλώντας στην πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα.
Η Ευρώπη αλλάζει, τόνισε και «το κοινωνικό κράτος δέχεται μία ανελέητη επίθεση που αλλοιώνει τα εργασιακά κεκτημένα και τις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις. Κάποιες χώρες, θέλουν μέσα από δανειακές συμβάσεις να επιβάλλουν τις δικές τους φιλοσοφίες… «Η χώρα μας μπαίνει ακριβώς σε αυτή τη στόχευση και η επόμενη κυβέρνηση δεν είναι αρκετό να είναι διεκδικητική και σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά είναι πολύ σημαντικό να είναι διεκδικητική και προοδευτική και σε σχέση με τις όποιες δανειακές συμβάσεις θα υπογράψουμε». Όπως είπε οποιαδήποτε εκχώρηση οικονομικής κυριαρχίας θα στέλνει το μήνυμα ότι και στο Κυπριακό η υποχωρητικότητα μας θα είναι δεδομένη.
Επανέλαβε τη θέση του ότι το μνημόνιο για την Κύπρο θα πρέπει να είναι ένα, ώστε «να μην μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο δεύτερου και τρίτου μνημονίου, γιατί αυτό θα σημαίνει ταφόπλακα στην κυπριακή οικονομία». Πρόσθεσε ότι το μνημόνιο δε λύνει αυτόματα τα προβλήματα, αντίθετα «χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ναι μεν να βοηθούνται από την εξασφάλιση ρευστότητας, αλλά και να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό ρευστότητας που θα συνεχίσει να υπάρχει μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων».
Για την καταπολέμηση της ανεργίας, μίλησε για έρευνα και καινοτομία, διαπίστευση επαγγελμάτων, κατοχύρωση του κατώτατου μισθού, προώθηση τεχνικών επαγγελμάτων, συναφών με τις δομές για το φυσικό αέριο, την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία, με τη χρήση της επιστήμης και του σχεδιασμού.
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, ο κ. Μαλάς είπε ότι είναι η διασφάλιση της όποιας δυνατότητας της αποπληρωμής της δανειακής μας σύμβασης.
Για το Κυπριακό, τόνισε ότι «αν η ε/κ κοινότητα δε διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο πρότασης λύσης του Κυπριακού πάνω στη βάση των προσυμφωνηθέντων και των αρχών του ΟΗΕ και να αποκτήσει αξιοπιστία, τότε οι ενέργειες της ίδιας της ε/κ κοινότητας θα μετατραπούν σε ταφόπλακα για το Κυπριακό». Η επίλυση του κυπριακού, είπε, μπαίνει και σε στρατηγική βάση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το φυσικό αέριο, «θα μας δημιουργήσει τη δυνατότητα δημιουργίας μίας οικονομικοκεντρικής και μίας κυπροκεντρικής συμμαχίας». Υπεραμύνθηκε τη λύση ισχυρής ομοσπονδίας ως τη μόνη, που «μπορεί να διασφαλίσει και τα οικονομικά μας συμφέροντα αλλά και τα στρατηγικά σε βάθος χρόνου».