Λίγο τα ζορισμένα οικονομικά, λίγο οι συνεχείς προτροπές για την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, είναι πια αρκετοί εκείνοι που επιλέγουν να αφήσουν το αυτοκίνητο στην άκρη και να ξυπνήσουν λίγο νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθιζαν μέχρι τώρα προκειμένου να πάνε στη δουλειά τους με τα πόδια.
Όσοι ωστόσο επιλέγουν αυτόν τον τρόπο και ως μια μέθοδο για να… αποφεύγουν το γυμναστήριο, μάλλον απατώνται πιστεύοντας ότι θα διατηρηθούν σε φόρμα μόνο με το περπάτημα!
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το περπάτημα και μόνο και δεν είναι αρκετό για να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
Κανείς θα πρέπει να… «την ιδρώσει τη φανέλα»!
Όπως αναφέρει έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμια Flinders στην Αδελαΐδα των ΗΠΑ και το University of South Australia, μία ώρα εντατικής γυμναστικής έχει τα ίδια οφέλη για τον οργανισμό όσο 50 ώρες περπάτημα!
Ως «εντατική άσκηση» οι ερευνητές χαρακτήρισαν εκείνη τη γυμναστική που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς μέχρι και 75% και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ίδια απώλεια λίπους, όση επιτυγχάνει κανείς με δύο ώρες μέτριας έντασης άσκηση.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα οφέλη από κάθε λεπτό εντατικής άσκησης και αξιολόγησαν την επίδρασή τους στους εξής τομείς: σωματικό λίπος και βάρος, χοληστερίνη, λίπος στην περιφέρεια της κοιλιάς και στην περιφέρεια των γλουτών και αερόβια γυμναστική.
Στην έρευνα συμμετείχαν 620 ενήλικες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα έξι εβδομάδων.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Σε μία εξ αυτών ανατέθηκε να πραγματοποιεί ένα εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής μιας ώρας –όπως κυκλική προπόνηση ή ασκήσεις με step- τρεις φορές την εβδομάδα.
Η άλλη ομάδα θα ακολουθούσε ένα πρόγραμμα μέτριας έντασης, διάρκειας 30 λεπτών –όπως περπάτημα- για επτά ημέρες την εβδομάδα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ και οι δύο ομάδες παρατήρησαν ότι βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας τους, τα οφέλη ήταν πολύ μεγαλύτερα για την πρώτη ομάδα.
«Πολλοί συστήνουν 30 λεπτά άσκησης την ημέρα, όπως ένα ημερήσιο περίπατο, ωστόσο με τη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι χρειάζονται 50 ώρες περπάτημα, για να καταφέρει κανείς το ίδιο επίπεδο αερόβιας άσκησης που μπορεί να έχει με μόλις μία ώρα πολύ εντατικής γυμναστικής» ανέφερε στη Daily Mail η επικεφαλής της έρευνας Dr Lynda Norton.
«Όταν κοιτάξαμε τα επίπεδα χοληστερίνης, είδαμε ότι χρειάζονταν πέντε ώρες περπάτημα για να έχει κανείς τα ίδια οφέλη της μίας ώρας έντονης άσκησης, ενώ σε ό,τι αφορά το δείκτη μάζας σώματος το ισοδύναμο της μίας ώρας ήταν περίπου 8 ώρες περπάτημα!» πρόσθεσε και συνέχισε: «Γνωρίζαμε ότι όταν κάποιος δε γυμνάζεται αυτό έχει ως αποτέλεσμα κακή κατάσταση υγείας, και πως ακόμη και οι μικρές δόσεις γυμναστικής κάνουν καλό, όμως δε γνωρίζαμε πόσο καλό κάνουν».