Μέγα ζητούμενο το νοικοκύρεμα των οικονομικών του ΡΙΚ

Χάσικος: H αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του ΡΙΚ είναι μια άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο Εσωτερικών και το νοικοκύρεμα των οικονομικών δεδομένων του Ιδρύματος είναι μέγα ζητούμενο, γιατί «από αυτόν τον παράγοντα εξαρτάται η βιωσιμότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθώς και η ποιότητα του προϊόντος που παρέχει στον φορολογούμενο πολίτη».

Στο χαιρετισμό στην  ημερίδα του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα: «Η δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο: ανανέωση, αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμός», που διάβασε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση προορίζεται να ζήσει και θα ζήσει. «Στόχος είναι να δούμε πώς η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά ελεύθερα, χωρίς περιττούς διοικητικούς φραγμούς, μέσα στα πλαίσια της αποστολής της, ει δυνατό χωρίς τα οικονομικά προβλήματα και ελλείμματα που την ταλανίζουν, για τα οποία δεν έχουν εξευρεθεί, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικές λύσεις», είπε.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής διεξάγεται και ο διαγωνισμός για την Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου για την ετοιμασία μελέτης για στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό για το ΡΙΚ, πρόσθεσε παραπέμποντας στην προκήρυξη στις 20/1/2014 διαγωνισμού με συνοπτική διαδικασία για την Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου για την ετοιμασία μελέτης για στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό για το ΡΙΚ. Ο εν λόγω διαγωνισμός ακυρώθηκε γιατί δεν υπήρξε κανένας επιτυχών προσφοροδότης και επαναπροκηρύχθηκε στις 5/3/2014 με συνοπτική διαδικασία, πρόσθεσε, λέγοντας ότι υποβλήθηκαν τρεις προσφορές και εκκρεμεί, επί του παρόντος, η αξιολόγησή τους.

«Κύριος στόχος της μελέτης είναι η ανεξάρτητη εξωτερική ανασκόπηση του ΡΙΚ και η υποβολή εισηγήσεων για την εφαρμογή διαρθρωτικών, οργανωτικών και άλλων μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα, συνέχισε, θα διασφαλίζεται η παροχή ποιοτικών πληροφοριών και ότι το ΡΙΚ θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα στις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας. Η μελέτη, ανέφερε, θα λάβει υπόψη την ανάγκη για διασφάλιση του πλουραλισμού των ΜΜΕ και των πολιτιστικών και γλωσσικών διαφορών του κοινού μέσα από ενημερωτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, ενώ θα παραμένει αμερόληπτη και ανεξάρτητη.

Με τη βοήθεια της συγκεκριμένης μελέτης, εξήγησε, θα υποβληθούν εισηγήσεις για ένα νέο όραμα, αποστολή, στρατηγική, παραγωγικές διαδικασίες και οργάνωση, που θα προσθέτουν αξία στην ύπαρξη και λειτουργία του ΡΙΚ, προσθέτοντας ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο είναι πλήρως εναρμονισμένη με ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς, όπως την Οδηγία της ΕΕ του 2013, που αφορά την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων.

Επίσης, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ετήσιες εκθέσεις που ετοιμάζει με βάση το Νόμο η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για τον ποιοτικό έλεγχο του ΡΙΚ, το Ίδρυμα φαίνεται ότι, σε γενικές γραμμές, ικανοποιεί τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, σημείωσε. «Όμως, παρά την επιτυχή εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, το σημερινό μοντέλο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης διατηρεί ακόμη σημαντικά στοιχεία κρατισμού τα οποία, με την ευκαιρία της αναθεώρησης του ρόλου και της αποστολής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να παραμεριστούν».

Με τον επιδιωκόμενο εκσυγχρονισμό της, η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα πρέπει να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα, και μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, τον ρόλο και την αποστολή της, σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ. «Η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού και την παροχή πολιτιστικών προγραμμάτων που θα εμπλουτίζουν τις αξίες και τις παραδόσεις του τόπου μας», ανέφερε.

Η ανανέωση, η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, «το ΡΙΚ που θέλουμε» δηλαδή, κατέληξε, είναι υπόθεση που αφορά όλους μας και, ως εκ τούτου, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών.