Λονδίνο: Ο Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να βάλει τέλος στη ζωή του εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ
Οι συνήγοροι του Τζούλιαν Ασάνζ επέμειναν ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks μπορεί να βάλει τέλος στη ζωή του εάν η βρετανική δικαιοσύνη αποφασίσει να τον εκδώσει στις ΗΠΑ.
Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου καλούνται να αποφανθούν αν θα επικυρώσουν ή θα ακυρώσουν την απόφαση με την οποία απορρίφθηκε η έκδοσή του 50χρονου Αυστραλού. Ο Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 175 ετών στις ΗΠΑ, επειδή έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα.
Όποια και αν είναι η απόφαση, θεωρείται απίθανο να γραφτεί ο επίλογος αυτής της μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης. Εάν δικαιωθούν οι ΗΠΑ, η προηγούμενη απόφαση, που είχε ληφθεί τον Ιανουάριο, θα ακυρωθεί και η βρετανική δικαιοσύνη θα κληθεί να εξετάσει ξανά το θέμα. Και, όποιος και αν είναι ο ηττημένος, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.
Νωρίτερα, οι δικηγόροι του Ασάνζ τόνισαν ότι ο πελάτης τους μπορεί να αυτοκτονήσει αν τον εκδώσουν στις ΗΠΑ. Αυτόν τον κίνδυνο είχε επικαλεστεί τον Ιανουάριο η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ για να απορρίψει το αίτημα έκδοσής του. Είχε μάλιστα επισημάνει τότε ότι οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αυτοκτονία του χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος είχε προφυλακιστεί κατηγορούμενος για σωματεμπορία ανηλίκων.
Ο Ασάνζ αρνήθηκε να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία. Είχε εμφανιστεί μέσω βιντεοδιάσκεψης στο δικαστήριο από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς όπου κρατείται εδώ και δυόμισι χρόνια.
Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού έμεινε επί επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει αφού αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Έλεγε ότι φοβόταν ότι οι Βρετανοί θα τον παρέδιδαν στις ΗΠΑ ή στη Σουηδία, όπου είχε κατηγορηθεί για βιασμό, αλλά πλέον αυτή η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο.
Στις ΗΠΑ διώκεται επειδή από το 2010 και μετά δημοσιοποίησε περισσότερα από 700.000 απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα που αφορούσαν την πολιτική των ΗΠΑ κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ