Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται το θρίλερ με την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysian Airlines, όταν το Σάββατο τα ξημερώματα χάθηκε από τα ραντάρ στο ταξίδι του με προορισμό το Πεκίνο. Το μυστήριο της εξαφάνισης, εντείνετε ακόμη περισσότερο από το γεγονός, ότι μερικά από τα κινητά τηλέφωνα των επιβατών εξακολουθούσαν να δέχονται κλήσεις μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους.
Από το Σάββατο κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το τηλέφωνο Κινέζου επιβάτη του Boeing κτύπησε χωρίς ωστόσο να απαντήσει κανείς. Αναφορές έχουν γίνει και άλλα κινητά τηλέφωνα επιβατών του χαμένου αεροπλάνου, έχουν σήμα, χτυπούν αλλά κανείς δεν απαντά.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του site MeilleurMobile.com. εξηγεί πως: «Οταν το τηλέφωνο δεν λειτουργεί πλέον, όταν δεν έχει μπαταρία ή όταν είναι κλειστό, κατεστραμμένο ή στο βυθό της θάλασσας, στις κλήσεις βγαίνει απευθείας ο τηλεφωνής».
Όπως αναφέρει η «Washington Post» πολλοί επιβάτες φαίνονται συνδεδεμένοι με την κινεζική υπηρεσία WeChat, την αντίστοιχη της WhatsApp, με έναν εργαζόμενο της εταιρείας να αναφέρει ότι τρεις υπάλληλοι των μαλαισιανών αερογραμμών που επέβαιναν στο αεροσκάφος, φαίνονταν ότι ήταν συνδεδεμένοι στο εν λόγω δίκτυο την Κυριακή.
Το επίσημο site των μαλαισιανών αερογραμμών, θέλοντας να δώσει μια εξήγηση για το συγκεκριμένο γεγονός, εξηγεί, πως παρέχεται η δυνατότητα στους επιβάτες της business class να χρησιμοποιήσουν μία εφαρμογή προκειμένου να «μείνουν συνδεδεμένοι». Η εταιρεία επιτρέπει στους επιβάτες να «επικοινωνούν μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, SMS ή e-mail, χάρη σε έναν εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος μέσα στις θέσεις» αναφέρει.
Η πιθανότητα του να είναι κάποιος συνδεδεμένος με Wi-Fi στο εσωτερικό του αεροσκάφους, προϋποθέτει συνδέσεις που είναι εγκατεστημένες στο πιλοτήριο. Στην περίπτωση ολικής βύθισης του αεροσκάφους, παραμένει υπαρκτή η πιθανότητα να εξακολουθεί να υφίσταται η σύνδεση. Ωστόσο, θα έπρεπε οι συσκευές να μην έχουν καταστραφεί και να είναι ανοικτές, κάτι που οδηγεί στην υπόθεση ότι υπάρχουν θύλακες αέρος στο εσωτερικό του αεροπλάνου.