Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε σήμερα ότι “βρισκόμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει σε σχέση με τους σχεδιασμούς μας για το θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων”
Για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης και για το θέμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως έχουν ληφθεί τέσσερις προσφορές και πως “ακόμη και στην προηγούμενη διαδικασία, για την οποία υπήρξαν 17 ενδιαφερόμενοι, μόνο τέσσερις από αυτούς είχαν ολοκληρωμένη λύση –δηλαδή φυσικό αέριο και υποδομές- όπως ζητήσαμε και για την υφιστάμενη διαδικασία. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα ή οποιαδήποτε απογοήτευση. Στο τέλος της ημέρας δεν είναι θέμα ποσότητας, αλλά θέμα ποιότητας», υπογράμμισε.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Άμπου Ντάμπι, και κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα πρακτορείου ειδήσεων που φέρει το Ισραήλ να αλλάζει σχεδιασμούς σε σχέση με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως “οι επιλογές της κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Ισραήλ ανέκαθεν ήταν γνωστές. Γι’ αυτό το θέμα ενημέρωσα και την προηγούμενη βδομάδα πλήρως, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
“Αυτές οι επιλογές (της κοινοπραξίας του Ισραήλ) είναι τέσσερις. Η πρώτη είναι το χερσαίο τερματικό στην Κύπρο, η δεύτερη είναι η πλωτή μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου, η τρίτη είναι ο αγωγός προς την Αίγυπτο και η τέταρτη είναι ο αγωγός προς την Τουρκία. Είναι γνωστές επιλογές επί των οποίων είχα τοποθετηθεί αρκετές φορές και στο παρελθόν”, πρόσθεσε.
Σημείωσε πως οι συζητήσεις που γίνονται από πλευράς Κύπρου με την κοινοπραξία που δραστηριοποιείται στο οικόπεδο 12 συνεχίζονται, έχουν εντατικοποιηθεί και προσβλέπουν προς τη συμφωνία έργου για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.
Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «βρισκόμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει. Έχουν ληφθεί όλες οι σημαντικές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν”.
Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, “γίνονται οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία του οικοπέδου 12. Ταυτόχρονα, επειδή χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο (για να δημιουργηθεί χερσαίο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου), όμως ταυτόχρονα δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από τις επιλογές τρίτων, γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια επίσπευσης των ερευνητικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αντί, δηλαδή, να αρχίσουν το Νοέμβριο – όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, να αρχίσουν ενωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «έχουμε δύο σημαντικούς πυλώνες κατεύθυνσης πάνω στους οποίους εργαζόμαστε. Υπάρχουν αρκετοί αλλά αυτοί οι δύο είναι οι πιο σημαντικοί. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της συμφωνίας έργου για το χερσαίο τερματικό κάτι που προχωρά κανονικά και ο δεύτερος έχει να κάνει με την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων οι οποίες θα διαρκέσουν 12 με 18 μήνες», ανέφε