O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του προς τα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σε ερώτηση αν εκτιμά πως οι κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή Αγίου Δομετίου είναι σε συνέχεια των κινήσεων τους στην Πύλα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «προφανώς δεν μπορούν να αποσυνδεθούν οι δύο κινήσεις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη που παρακολουθεί στενά και την περιοχή Αγίου Δομετίου, το Σπίτι της Μαρίας, για να μπορέσει να αποκατασταθεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης».
Ερωτηθείς αν, δεδομένου ότι οι κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή του Αγίου Δομετίου έγιναν προ καιρού, η Κυβέρνηση έχει προβεί σε προληπτικές επαφές προς τα ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η ειρηνευτική δύναμη διασφαλίζει το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Περιστατικά στο λεγόμενο Σπίτι της Μαρίας έχουν γίνει και στο παρελθόν. Όπου εμείς εντοπίζαμε προσπάθεια παραβίασης του καθεστώτος ήμασταν σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη, από την οποίαν αναμένουμε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ενέργειες για να επανέλθει το καθεστώς όπως ήταν προ των τελευταίων γεγονότων».
Ερωτηθείς για τα κίνητρα των Τούρκων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να εξάγει συμπεράσματα ως προς αυτό. «Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», πρόσθεσε.
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «όταν έγιναν τα απαράδεκτα επεισόδια στην Πύλα υπήρξε η πρωτοφανής αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, λόγω και των διπλωματικών διαβημάτων που είχε κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά και μέσα από την ενεργή διπλωματία που ασκούμε.
Είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και με κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ όπου ενημερώνουμε για τους σχεδιασμούς και αυτά τα επεισόδια που έχουν λάβει χώρα στη νεκρή ζώνη».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξε Συναντίληψη για την Πύλα, εντούτοις σταμάτησαν όλες οι εργασίες, ενώ υπήρξε και το επεισόδιο στον Άγιο Δομέτιο, και ερωτηθείς τι λάθος υπήρξε με τις συμφωνίες που έγιναν στις οποίες φαίνεται να υπήρξαν παραχωρήσει από δικής μας πλευράς, και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα προβεί σε διαβήματα σε σχέση με το θέμα του Αγίου Δομετίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν ήταν συμφωνία, αλλά συναντίληψη μεταξύ εμάς και της ειρηνευτικής δύναμης. Όπως είναι οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το 1964, έχει την ευθύνη και τον συντονισμό της διασφάλισης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. Αυτή η συναντίληψη στην Πύλα ήταν αποτέλεσμα και δικής μας πρωτοβουλίας και δικών μας προτάσεων για το πώς μπορεί εκείνη η κρίση να μετατραπείς ε μια ευκαιρία.
Και από την πρώτη στιγμή που επιτεύχθηκε η συναντίληψη χαιρετίσαμε όλες τις πρόνοιες και δηλώσαμε με ειλικρίνεια τη δική μας πολιτική βούληση να εφαρμοστούν στο σύνολο τους οι πρόνοιες που θα ήταν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην περιοχή.
Δεν υπήρξε καμιά παραχώρηση στο τουρκικό καθεστώς, κάθε άλλο. Με την επίτευξη της συναντίληψης, για ακόμη μια φορά διασφαλιζόταν το καθεστώς της νεκρής ζώνης, οριοθετείτο η νεκρή ζώνη, αλλά και οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥ που το κατοχικό καθεστώς επιχειρούσε να αμφισβητήσει όπως και το καθεστώς της νεκρής ζώνης.
Δεν μπορώ να γνωρίζω αν πήγε κάτι λάθος, εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία – και αυτό είναι ακόμη πιο σαφές σήμερα που μιλάμε – η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που όχι μόνο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αλλά τηρεί και στο έπακρο τα συμφωνηθέντα. Η δική μας πλευρά ξεκίνησε την υλοποίηση, κατά γράμμα, όλων των προνοιών, όπως προνοούσε η συναντίληψη με την ειρηνευτική δύναμη».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφοι ότι κάτοικοι Αγίου Δομετίου εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια τους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, όπως έπραξε και στην περίπτωση της Πύλας. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για τα χθεσινά γεγονότα. προχώρησε στα απαραίτητα διαβήματα για να διασφαλίσει την ασφάλεια τους».
Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει βρει το άτομο που θα αναλάβει τη θέση του Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι με τη λήψη της απόφασης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα υπάρξουν ανακοινώσεις το συντομότερο δυνατόν.
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αμφισβητήσει το τελικό ποσό που αναμένεται να επιστρέψει στο δημόσιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναφέρεστε σε σημερινά δημοσιεύματα, διότι εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Εκείνο που επιθυμώ να πω, ως πρώτο σχόλιο, είναι πως ό,τι έγινε, έγινε με πλήρη νομιμότητα, στη βάση νομικής συμβουλής του τότε Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία κοινοποιήθηκε τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τότε Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Ως Κυβέρνηση θα απαντήσουμε γραπτώς στην Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως ακριβώς προνοείται στη διαδικασία. Διερωτόμαστε, όμως, ως προς τη σκοπιμότητα ή το όφελος της σημερινής διαρροής σε εφημερίδα που περισσότερο εμπεριέχει συστατικά πολιτικών σκοπιμοτήτων».
Σε ερώτηση γιατί χρειάζεται να μεταβεί ομάδα από την Κύπρο στο Κατάρ για το θέμα της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι χθες κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Εμίρη του Κατάρ «υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, η πολυπλοκότητα της οποίας επιτάσσει την εμπλοκή όσων περισσότερων κρατών και διεθνών οργανισμών. Υπάρχουν ζητήματα τεχνικής φύσεως τα οποία είναι αυτή τη στιγμή επί τάπητος. Έχουμε περάσει από το πολιτικό στο τεχνικό επίπεδο και για αυτό τον λόγο, για να μπορέσουν να συνδράμουν τα κράτη που το επιθυμούν, οι δικοί μας εμπειρογνώμονες θα μεταβούν στο Κατάρ, στην προκειμένη περίπτωση, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, για να μπορέσουν να αναπτύξουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες».
Πρόσθεσε ότι η ομάδα από την Κύπρο ενδεχομένως να μεταβεί στο Κατάρ και αύριο.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κύπρος αναμένει το «πράσινο φως» από το Ισραήλ για το θέμα του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου και σε ερώτηση πώς απαντά μέχρι σήμερα το Ισραήλ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με το Ισραήλ για να μπορέσουν να τεθούν επί τάπητος όλα τα τεχνικά ζητήματα που χρήζουν επίλυσης για την υλοποίηση του διαδρόμου. Είναι γνωστή η αρχική τοποθέτηση του Ισραήλ που προσεγγίζει θετικά – έγιναν τοποθετήσεις από το Ισραήλ για αυτό. Από δικής μας πλευράς έγινε ένας πολύ σχολαστικός σχεδιασμός για να μπορέσει να υλοποιηθεί η πρόταση όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ο λόγος που τυγχάνει αποδοχής η πρωτοβουλία από κράτη και διεθνείς οργανισμούς είναι διότι συγκεντρώνει εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν υλοποιήσιμη, αλλά και να διασφαλίσουν τη μακρά διάρκειας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας».
Ερωτηθείς πότε θα σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βρισκόμαστε σε επαφή και με κράτη και με διεθνείς οργανισμούς που εξέφρασαν την ετοιμότητά να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Κύπρο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μας».
Τέλος, ερωτηθείς σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου από τον ΓΓ των ΗΕ, για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι ζήτημα ημερών σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν.