Την απόφαση πήρε το υπουργικό συμβούλιο. Το έργο της Επιτροπής Επίβλεψης Χώρων Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών , κρίνεται αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία των χώρων αυτών.
Θα επιβλέπονται οι χώροι κράτησης στη Μενόγεια, υποδοχής και φύλαξης μεταναστών στην Κοφίνου και τα δύο ξενοδοχεία που έχουν ενοικιαστεί στη Λάρνακα και την Πάφο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέχρι το 2008 δεν διέθετε ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε σε αυτό τον τομέα εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κύπρος αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γειτνιάζει με περιοχές που αποτελούν χώρο εισροής μεταναστών προς την ΕΕ και για αυτό ακριβώς το λόγο η Κύπρος αντιμετώπιζε προβλήματα που αφορούν τη μετανάστευση.
“Λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, οι αιτητές ασύλου το 2005 είχαν ανέλθει στις 11.500. Με την πολιτική που έχουμε εφαρμόσει ως Κυβέρνηση, από τη μια για καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων της Κύπρου που είναι θάλασσα, αλλά ταυτόχρονα και με την καλύτερη επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης που είναι μήκους 180 χλμ και αποτελεί ένα σημείο όπου περνούν διάφοροι πρόσφυγες, μετανάστες, καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό μεταναστών που περνούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και με την επίσπευση των διαδικασιών για εξέταση των αιτήσεων για παροχή ασύλου στην Κύπρο καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό από 11.500 το 2005 σε κάτω από χίλιους σήμερα. Αυτό σημαίνει κάθετη μείωση των δαπανών του κράτους, αφού σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, η χώρα που φιλοξενεί αιτητές ασύλου είναι και υποχρεωμένη να τους συντηρεί”, πρόσθεσε.