Μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, όπου καλεί τον Δήμαρχο πάφου να ανακαλέσει τους ισχυρισμούς του για τη διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Ιερωνυμίδου, ο Φαίδωνας Φαίδωνος επανήλθε σήμερα με νέα ανακοίνωσή του, απάντηση στην κ. Υπουργό όπου επικαλείται και την εξ αγχιστείας συγγένειά της με την διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων.
Αυτούσια η απάντηση του Δημάρχου Φαίδωνα Φαίδωνος
Θεωρώ ατυχή την ενέργεια της Υπουργού Μεταφορών κ. Βασιλικής Αναστασιάδου να δώσει οδηγίες σε λειτουργό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών προκειμένου να δοθεί απάντηση στη δημόσια δήλωσή μου ημερ. 28.6.2019.
Η προσπάθεια της κ. Υπουργού να δώσει κάλυψη στην εξ αγχιστείας συγγενή της κ. Μαρίνα Ιερωνυμίδου, συμπεθερά της αδελφής της, ελέγχεται πολιτικά ως προς τα κίνητρά της.
Κανένα από τα θέματα που εγέρθηκαν με τη δημόσια δήλωσή μου δεν έχει απαντηθεί. Η αναφερόμενη στην ανακοίνωση έρευνα, που έγινε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου ως η Υπουργός προσωπικά μου έχει πει, για τα ταξίδια της κ. Ιερωνυμίδου και την παρατεταμένη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της ανακαίνισης του Επαρχιακού Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό από το 2016, ουσιαστικά φαίνεται ότι δεν έγινε αφού κανένα στοιχείο δεν παρατίθεται στην ανακοίνωση της Υπουργού.
Επανέρχομαι και ερωτώ δημόσια πόσες εργάσιμες ημέρες και πόσες μη εργάσιμες ημέρες απουσίασε σε υπηρεσιακά ταξίδια η κ. Ιερωνυμίδου κατά το διάστημα που είναι Διευθύντρια του Τμήματος και ποιο είναι το συνολικό ποσό που έλαβε ως επίδομα συντήρησης εξωτερικού. Μόνο τότε θα είναι πειστική η κ. Υπουργός εάν δώσει στη δημοσιότητα αυτά τα δύο στοιχεία, που δεν αποτελούν προσωπικό δεδομένο, καθώς αφορούν υπηρεσιακή δραστηριότητα δημοσίου λειτουργού.
Καλώ δημόσια την κ. Ιερωνυμίδου να βγάλει από την δύσκολη θέση την κ. Υπουργό (λόγω και της ιδιαίτερης συγγενικής σχέσης που έχουν) και να δώσει η ίδια στην δημοσιότητα τα εν λόγω στοιχεία.
Όσον αφορά το Αρχαιολογικό Μουσείο, αυτό παραμένει κλειστό από το 2016 για λόγους ανακαίνισης. Η ανακαίνιση θα διαρκούσε λίγους μήνες και αισίως μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο χωρίς το έργο να έχει ολοκληρωθεί.
Σημειώνεται ότι το έργο θα ξεκινούσε περί τα τέλη του 2015 με στόχο να είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του όταν η Πάφος θα αναλάμβανε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017. Ατυχείς χειρισμοί, ολιγωρία του Τμήματος και τσακωμοί που είχαν με τον Αρχιτέκτονα του έργου, είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη του έργου και όταν προσωπικά επικοινώνησα με την κ. Ιερωνυμίδου, μου είπε να μην ανησυχώ και ότι άσχετα από την καθυστέρηση που είχε η έναρξη της ανακαίνισης, το καλοκαίρι του 2017 το έργο θα παραδιδόταν.
Οδεύουμε στο τέλος του καλοκαιριού του 2019 και η Διευθύντρια και το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Το προσωπικό το οποίο απασχολείτο στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου όταν αυτό λειτουργούσε, παραμένει στην υπηρεσία και ερωτώ: Έχουν πλήρη απασχόληση ή μήπως υποαπασχολούνται αναμένοντας πότε το Μουσείο θα επαναλειτουργήσει; Σήμερα 3.7.2019 πόσα άτομα βρίσκονταν ως εργαζόμενοι (υπάλληλοι/εργάτες) του Τμήματος Αρχαιοτήτων;
Πόσα αυτοκίνητα υπηρεσιακά αδρανούσαν και πόσα ιδιωτικά βρίσκονταν στον περίβολο; Η υποαπασχόληση προσωπικού αποτελεί διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ναι ή όχι; Η καθυστέρηση για χρόνια της ολοκλήρωσης ενός έργου, αποτελεί ασύγγνωστη αμέλεια υπευθύνου, ναι ή όχι;
Η απουσία εν λειτουργία Αρχαιολογικού Μουσείου σε μια κατ’ εξοχήν τουριστική πόλη με εξέχοντα αρχαιολογικό πλούτο, πλήττει το δημόσιο συμφέρον, ναι ή όχι; Το κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει ως συνέπεια απώλεια εσόδων για το κρατικό Ταμείο, ναι ή όχι;
Αυτά είναι μερικά ενδεικτικά ερωτήματα, τα οποία ελπίζω η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας να μας τα απαντήσει, αφού η επικαλούμενη έρευνα της Υπουργού φαίνεται σε τίποτα από αυτά να μην απαντά. Δικαιούμαι να διερωτώμαι εάν έγινε έρευνα.
Σύντομα θα επανέλθω και με άλλα ζητήματα που αφορούν τη Διευθύντρια και το Τμήμα Αρχαιοτήτων για να καταδείξω τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υπόθεση της φύλαξης, συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων στη χώρα μας.