Κυπριανού: Να διασωθεί ο Συνεργατισμός

Ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τις αγροτικές οργανώσεις (ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική Κίνηση, Ευρωαγροτικός) είπε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τις προσπάθειες των αγροτικών οργανώσεων και διαβεβαιώνει ότι θα είναι στο πλευρό τους για να διασωθεί ο Συνεργατισμός, “εκείνο το αποκούμπι που στήριξε τους αγρότες και τους εργάτες για 100 και πάνω χρόνια”.

Ο κ. Κυπριανού, είπε επίσης ότι στη συνάντηση οι οργανώσεις επέδωσαν μια μελέτη την οποία έκαναν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για το Συνεργατικό Πιστωτικό Τομέα στην Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ, είπε, θα τη μελετήσει και θα ξανασυναντηθεί με τις οργανώσεις σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν μια κοινή δράση για το πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση, όπως προδιαγράφεται.

Θέση αρχής του ΑΚΕΛ, είπε, είναι ότι ο Συνεργατισμός δημιουργήθηκε πριν 100 και πλέον χρόνια και στήριξε τον εργαζόμενο τον αγρότη, τους φτωχούς ανθρώπους για να μπορέσουν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή και ήταν το αποκούμπι του φτωχού ανθρώπου.

Ο Συνεργατισμός, είπε ο κ. Κυπριανού, έφθασε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα με πολλές θυσίες από τις εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του.

Σήμερα, ανέφερε, αντιμετωπίζει προβλήματα και έπρεπε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αλλά αυτό “που γίνεται σήμερα είναι κατεδάφιση ό,τι κτίστηκε με κόπους και θυσίες”.

“Το ΑΚΕΛ θα αντιταχθεί στις προσπάθειες που γίνονται και από την ΕΕ και την Κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού”, ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι “θα δούμε πώς θα διαμορφώσουμε τέτοιες ενέργειες που θα τερματίσουν αυτή την πορεία και θα διατηρήσουν το χαρακτήρα που είχε ο Συνεργατισμός. Εάν υπάρξει η πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση μπορούν να γίνουν ενέργειες προς την ΕΕ και να σταλούν σωστά μηνύματα. Η ΕΕ προχωρεί όχι απλά και μόνο χωρίς την αντίσταση της Κυβέρνησης αλλά ίσως και με προτροπές της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση στην οποία κινείται”.

Εξέφρασε τη θέση ότι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τον έλεγχο του Συνεργατισμού από τον Γενικό Ελεγκτή “είναι και αχρείαστη και ζημιογόνα και προκαλεί πάρα πολλά ερωτηματικά για το εάν κρύβεται οτιδήποτε πίσω από αυτή την αντιπαράθεση”.

Οπως ανέφερε, το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον ΓΕ να ασκεί τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο όχι όμως έλεγχο στις τραπεζικές εργασίες όπου είναι ο τομέας όπου ο Συνεργατισμός πρέπει να ανταγωνιστεί τις εμπορικές τράπεζες και ταυτόχρονα θα πρέπει να διαφυλαχθεί και το καλό όνομα που ο Συνεργατισμός πρέπει να έχει.
Πρόσθεσε ότι “η απαίτησή μας προς τον Γενικό Ελεγκτή είναι να συμπεριφέρεται υπεύθυνα. Δεν μπορεί να ερευνά θέματα τα οποία μόλις τυγχάνουν διερεύνησης να διαρρέουν σε ΜΜΕ. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και θα πρέπει να τερματιστούν”.

Εκπροσωπώντας τις αγροτικές οργανώσεις, ο Χρίστος Παπαπέτρου, είπε ότι οι οργανώσεις ξεκίνησαν σήμερα ένα κύκλο συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα με στόχο να παραδώσουν την μελέτη που οι αγροτικές οργανώσεις έχουν ζητήσει από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

“Απώτερος σκοπός είναι να συνδιαμορφώσουμε δράσεις, προτάσεις, με στόχο να ανατραπεί αυτή η πορεία που πήρε σήμερα ο Συνεργατισμός, μια πορεία που οδηγεί στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού στα σαγόνια κάποιων αρπακτικών” είπε.

Πρόσθεσε ότι στόχος μας είναι να επανέλθει η δικαιοσύνη στο Συνεργατισμό και να αποκτήσει ξανά τις αρχές και τις αξίες “για τις οποίες οι προγόνοι μας έχουν ιδρύσει τον Συνεργατισμό. Είναι το τελευταίο αποκούμπι του εργάτη του αγρότη και γενικά όλου του κυπριακού λαού”.