Tην εξέταση μιας μεγάλης ατζέντας θεμάτων, που θα συνεχιστεί στην Αθήνα, στις 15 Ιουλίου, άρχισαν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Κασουλίδης και Βενιζέλος συναντήθηκαν σήμερα στη Λευκωσία και συζήτησαν για μια περίπου ώρα το Κυπριακό, τα ενεργειακά, καθώς και θέματα που αφορούν την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, επαναβεβαιώνοντας την ίδια ώρα την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συμπαράσταση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας.
Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι «τα προβλήματα της οικονομίας, η διαδικασία της λύσης του Κυπριακού και η διαδικασία του φυσικού αερίου είναι τρεις παράλληλοι και ανεξάρτητοι δρόμοι, αμοιβαία ενισχύοντας ο ένας τον άλλο». Είπε ότι στόχος της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που θα αρχίσουν τον Οκτώβριο είναι η λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι «εμείς το εννοούμε, θα αποδειχθεί εάν το εννοεί και η άλλη πλευρά».
Από πλευράς του ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι αναμφίβολα η πολιτική λύση του Κυπριακού «θα ενισχύσει σε εντυπωσιακό βαθμό τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας και για τις δύο κοινότητες και θα λειτουργήσει θετικά για την ευρύτερη περιοχή».
«Άρα και εμείς ως Ελληνική Δημοκρατία έχουμε πολύ μεγάλο και άμεσο ενδιαφέρον όλα αυτά να εξελιχθούν με τον ομαλό τρόπο, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο και επιβάλλει η σύγχρονη αντίληψη για τη λειτουργία των οικονομικών σχέσεων, στον ενεργειακό τομέα» ανέφερε.
Ο Έλληνας Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών είπε πως βρέθηκε στην Κύπρο για να συζητηθεί το σημείο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό, ως ανοιχτό διεθνές ζήτημα προσβολής της διεθνούς έννομης τάξης, εισβολής και κατοχής, τονίζοντας πως «πρέπει να αναζητούμε πάντα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και οφείλουμε να δημιουργούμε κάθε φορά το αναγκαίο μομέντουμ προκειμένου να πλησιάσουμε και εντέλει να πετύχουμε τη λύση αυτή».
«Αυτή τη στιγμή πρέπει να νιώθουμε όλοι εμπιστοσύνη ότι θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα με την πλήρη συμπαράσταση και βοήθεια της Ελλάδας διότι και εμείς θέλουμε να είμαστε συμπαραστάτες σε όλα τα προβλήματα που αφορούν γενικότερα τον Ελληνισμό», ανέφερε στη διάρκεια δηλώσεών του ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών.
Από πλευράς του Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι «η συμπαράσταση, η εναρμόνιση, ο αυτοματισμός στη συνεννόηση είναι η εθνική μας στρατηγική, ώστε να έχουμε ένα στρατηγικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και το οποίο θέλουμε να θέσουμε σε λειτουργία, για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, όχι μόνο στο εθνικό θέμα, αλλά και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στις χώρες μας και στην ευρύτερη περιοχή».
Είπε ακόμα ότι «το γεγονός ότι η Κύπρος περνά μια κρίσιμη οικονομική φάση, ο κυπριακός Ελληνισμός υφίσταται θυσίες, πιέσεις, μας κάνει να αισθανόμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι, ταυτισμένοι γιατί δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα ήταν και είναι, δυστυχώς, το εργαστήριο της εφαρμογής μεθόδων αντιμετώπισης της δημοσιονομικής, χρηματοοικονομικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής κρίσης που διαπερνά όλη την ΕΕ».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα ενεργειακά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως οι έρευνες, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, οι αγωγοί και οι τερματικοί σταθμοί αλλάζουν την υλική βάση των γεωστρατηγικών συσχετισμών και από την άποψη αυτή πρέπει, ανέφερε, «να υπογραμμίσουμε τον αναβαθμισμένο ρόλο και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας».
Χαρακτηρίζοντας ως «πολύ σημαντικές» τις διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το ζήτημα της Συρίας και τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχει συνεχώς μια μεταβολή του περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων και όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν σε συνδυασμό με το κεφάλαιο της ενεργειακής διπλωματίας, μετά και από την απόφαση που λήφθηκε σε σχέση με το Διαδρατικό αγωγό (TAP) και ως εκ τούτου την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας σε σχέση με τον ενεργειακό χάρτη.
Σε ερώτηση για την τριμερή συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου- Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι «θέλουμε να αναδείξουμε την ταυτότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο ως εκείνη την πολιτική που θα προσφέρει την προστιθέμενη αξία στην κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ και η ενέργεια αποτελεί το όχημα αυτής της πολιτικής».
Παράλληλα ανέφερε πως η τριμερής συνεργασία δεν είναι μέτωπο εναντίον της Τουρκίας, ούτε καμιά ειδική συμμαχία.
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η τριμερής αυτή συνεργασία δεν προωθείται εναντίον άλλων κρατών, αλλά υπέρ του κοινού στόχου του να καταστεί η λεκάνη της Μεσογείου, λεκάνη συνύπαρξης, ειρήνης, πολιτισμού, σημειώνοντας ότι τώρα προστίθενται και νέες αναπτυξιακές διαστάσεις λόγω των ενεργειακών δεδομένων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ακόμα ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται τώρα για την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, και θα συνεχίσει πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει η Κυπριακή Προεδρία σε σχέση με τις ολοκληρωμένες θαλάσσιες πολιτικές, γιατί, όπως ανέφερε, η θαλάσσια πολιτική θα είναι ένας οριζόντιος άξονας των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας.