Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Λίβυοι για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο το οποίο καλείται να ηγηθεί ενός νέου σταδίου στη μετάβαση στην αποκατάσταση της τάξης, σε μια χώρα υπονομευμένη από την αναρχία και τις βιαιότητες μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Η διεθνής κοινότητα υποστήριξε τη διεξαγωγή των εκλογών, ελπίζοντας πως θα οδηγήσουν σ’ ένα νέο κοινοβούλιο ικανό να ενσαρκώσει μια εθνική συναίνεση και να αποκαταστήσει την εξουσία του κράτους.
Η ψηφοφορία πραγματοποιείται παρά τους φόβους για βιαιότητες ιδιαίτερα στην ανατολική Λιβύη, που εδώ και ένα μήνα αποτελεί θέατρο καθημερινών συγκρούσεων ανάμεσα σε μια παραστρατιωτική δύναμη πιστή στο διαφωνούντα στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ και σε ισλαμιστικές οργανώσεις.
Η προσωρινή κυβέρνηση κήρυξε τη σημερινή ημέρα αργίας αναφέροντας σε ανακοίνωσή της πως ενθαρρύνει μια «μεγάλη λαϊκή συμμετοχή η οποία θα κάνει να ριζώσουν οι αξίες της δημοκρατίας και θα πλουτίσει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη».
Μόνον 1,5 εκατ. Λίβυοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για τις εκλογές αυτές, έναντι άνω των 2,7 εκατ. που είχαν εγγραφεί το 2012, μεταξύ 3,4 εκατ. ψηφοφόρων.
Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών, αναμένονται έπειτα από «πολλές ημέρες», σύμφωνα με μια πηγή της εκλογικής επιτροπής (HNEC).
Οι Λίβυοι καλούνται να εκλέξουν τα 200 μέλη της μελλοντικής βουλής, η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει το Γενικό Εθνικό Συμβούλιο (κοινοβούλιο), την κορυφαία πολιτική και νομοθετική αρχή, η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται.
Το Γενικό Εθνικό Συμβούλιο εξελέγη τον Ιούλιο του 2012 με την πρώτη ελεύθερη ψηφοφορία που διεξήχθη στη χώρα, έπειτα από περισσότερο από σαράντα χρόνια δικτατορίας υπό το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.
Το Γενικό Εθνικό Συμβούλιο κατηγορήθηκε πάντως ότι συνέβαλε στην αστάθεια στη χώρα εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ φιλελεύθερων και ισλαμιστικών κοινοβουλευτικών συνασπισμών, που υποστηρίζονται από ένοπλες πολιτοφυλακές. Σήμερα οι Λίβυοι το μέμφονται για όλα τα κακά της χώρας.