Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ως γελοιότητες τα περί παραίτησής του, εν μέσω των κρίσιμων συνομιλιών για το Κυπριακό.
«Σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνω τη χάρη κανενός να παραιτηθώ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Πράξης «Πράττω», της οποίας είναι πρόεδρος, ενώ έκανε λόγο για «σχεδιασμένη σκοτεινή επίθεση» εναντίον του, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε θέμα παραίτησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Tvxs, ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, δηλώνοντας ότι δεν δέχεται τη σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής μετά την επικύρωση της συμφωνίας, όπως και τη φόρμουλα για τη μεταβατική ρύθμιση για τις διεθνείς εγγυήσεις, αναφέροντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποβάλει την παραίτησή του.
Κυπριακά δημοσιεύματα αποδίδουν στην παρέμβαση του κ. Κοτζιά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, ενώ ο «Πολίτης» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας φοβήθηκε το πολιτικό κόστος της λύσης.
«Εμείς δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου, για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς στην αποψινή εκδήλωση.
Σε ερώτηση για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, αναφέρθηκε σε νευρικότητα της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.
Στη διάρκεια της ομιλίας του και αφού ξεκαθάρισε ότι μιλάει πλέον ως πρόεδρος της Κίνησης «Πράττω» και όχι ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι πολλές πλευρές της Συνθήκης της Λωζάννης δεν έχουν εφαρμοστεί από την Τουρκία. «Να πω ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης η Ιμβρος και η Τένεδος είναι αυτοδιοικούμενες περιοχές; Να πω ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης θα έπρεπε οι 246.000 ομογενείς Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη να είναι σήμερα και 80.000 μουσουλμάνοι στη Θράκη, ενώ σήμερα έχουμε 130.000 μουσουλμάνους -και καλά κάνουν και αβγατίζουν-και 2.500 Ελληνες ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη; Εδώ υπήρξε συνέχεια των παραβιάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε όσους του καταλογίζουν «εθνικισμό» απάντησε: «Μου λένε όμως ότι το να παλεύεις για την κατάργηση των εγγυήσεων, για να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας από την Κύπρο είναι εθνικισμός, ενώ είναι σύγχρονος ευρωπαϊσμός να κατέχει η Τουρκία ευρωπαϊκά εδάφη! Συχνά αυτοί που κατηγορούν για εθνικισμό την πατριωτική Αριστερά είναι φορείς του εθνικισμού της άλλης πλευράς».
Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Αλβανίας, αναφέρθηκε σε «εθνικισμό της αλβανικής ελίτ» και σημείωσε ότι η Αθήνα έχει διαμηνύσει στα Τίρανα να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Ακόμη, κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό και τόνισε πως η Ελλάδα θέλει τη σταθερότητα της γειτονικής χώρας.
Ο Τραμπ δεν ήταν ατύχημα
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, σχολιάζοντας ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι κάτι που έγινε κατά λάθος. «Ο Τραμπ είναι προϊόν του γεγονότος ότι στην αμερικανική κοινωνία υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που πιστεύουν και θεωρούν ότι δεν τους λαμβάνουν υπόψη, υπάρχουν εκατομμύρια λευκοί εργάτες που νιώθουν να βρίσκονται στο περιθώριο και υπάρχουν-και αυτό είναι καινούργιο φαινόμενο-τα μεγάλα αμερικάνικα μεσαία στρώματα που συμπιέζεται το εισόδημα τους και ο τρόπος ζωής τους», συμπλήρωσε.
Δεν βλέπει πέρα από την μύτη της η ΕΕ
Ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι “δεν βλέπει πέρα από τη μύτη της”, είναι υποταγμένη στα νεοφιλελεύθερα διδάγματα και δεν έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται κρίσεις. Δεν έχει ούτε όραμα, ούτε προσανατολισμό.
«Η νέα Ρώμη, που πάει να διαμορφωθεί το Βερολίνο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και όλης της Ευρώπης, διότι έχει να αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πέσει μέσα σε μια βαθιά παγίδα. Η ανικανότητα της Ε.Ε. να διαχειριστεί τις κρίσεις στηρίζεται στην αντίληψη του κ. Σόιμπλε ότι αν βοηθάς κάποιον, τότε του κάνεις κακό. Πρέπει να τον αφήνεις και να τον πιέζεις, να πιέζεται, να καταστρέφεται να μάθει μέσα από αυτό. Ο τρόπος που αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Ενωση τη χώρα μας είναι μια από τις βασικές αιτίες που εμφανίστηκε εθνικισμός και ρατσισμός σε όλη την Ευρώπη», είπε.