Το στοιχείο που κάνει την πανδημία του κορονοϊού τρομακτική είναι το γεγονός πως απλά πράγματα της καθημερινότητας μας έχουν αλλάξει. Πολλές από τις κινήσεις – ενέργειες που θεωρούσαμε κάποτε δεδομένες τώρα συνειδητοποιούμε πως απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.
Ενα από αυτά είναι και η παραλαβή ενός δέματος.
Είτε πρόκειται για παράδοση τροφίμων, είτε για πακέτο από την Amazon, όλα έχουν προτού φτάσουν σ′ εμάς, αποθηκευθεί και τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο και έρθει σε επαφή με πολλά διαφορετικά χέρια.
Κούριερ και ταχυδρόμοι, όπως αναφέρει άρθρο του huffingtonpost.gr εργάζονται καθημερινά πολύ σκληρά καθώς οι αγορές μέσω διαδικτύου έχουν εκτιναχθεί, ενώ αρκετά ταχυφαγεία και εστιατόρια, συνεχίζουν να προσφέρουν γεύματα με κατ′ οίκον παράδοση.
Ανάμεσα σε όλα αυτά, αρκετοί από εμάς προσφέρουμε βοήθεια σε γείτονες μας που χρειάζονται στήριξη, αναλαμβάνοντας τις αγορές τους από το σούπερ μάρκετ ή, το φαρμακείο.
Ζητάμε να γίνει ανέπαφη παράδοση
Η ανέπαφη παράδοση ήταν διαδεδομένη πρακτική από τις εταιρείες ταχυμεταφοράς, πριν ξεσπάσει η πανδημία. Τα εστιατόρια που κάνουν κατ′ οίκον παράδοση το έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή και μας το προτείνουν όταν καταχωρούμε – δίνουμε την παραγγελία μας ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά. Βέβαια όπως έχουν δείξει οι έρευνες, ο ιός δεν μεταφέρεται μέσα από το φαγητό καθώς αυτό έχει μαγειρευθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, εκτός και αν έχει μολυνθεί μετά την ολοκλήρωση της προετοίμασιας του.
Οσο για τα δέματα που χρειάζονται υπογραφή για την παραλαβή τους, αυτό έχει αρχίσει να εκλείπει, αφού για λόγους προφύλαξης, δεν θεωρείται απαραίτητο. Ασχετα με το την πιθανότητα να κολλήσουμε κορονοϊό όταν ανοίγουμε ένα δέμα, δεν πρέπει να αμελούμε σε καμία περίπτωση το καλό πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά.
Η ανέπαφη παράδοση αφορά πολύ περισσότερο τους ταχυμεταφορείς παρά εμάς που θα το παραλάβουμε, καθώς εκείνοι είναι που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, λόγω της φύσης της εργασίας τους.
Συνεπώς, όταν καταχωρούμε μία παραγγελία πρέπει να ζητάμε ανέπαφη παράδοση. Ζητάμε το δέμα να τοποθετηθεί στο κεφαλόσκαλο της πόρτας και να ενημερωθούμε για την παράδοση του είτε με χρήση θυροτηλέφωνου είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, ακόμη και sms. Περιμένουμε να απομακρυνθεί ο μεταφορέας και μετά το παραλαμβάνουμε.
Ανοίγουμε το δέμα εκτός σπιτιού
Ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει στο χαρτόνι, αλλά σύμφωνα με νέα μελέτη αποσυντίθεται γρήγορα, σε αντίθεση με τον χρόνο ζωής του στο πλαστικό ή το μέταλλο. Επομένως, οι παραδόσεις σε κουτιά από χαρτί είναι απίθανο να μεταδώσουν τον ιό.
Αλλά, αν θέλουμε να λάβουμε επιπλέον μέτρα προφυλάξης, μπορούμε να ανοίξουμε το δέμα μας εκτός σπιτιού, όπως δείχνει η Κρίστεν Μπέλ, με την φωτογραφία που ανάρτησε στον λογριασμό της στο Instagram.
Ακολουθώντας την μέθοδο της, θα πρέπει απαραιτήτως να φοράμε γάντια, ενώ πριν ανοίξουμε το δέμα, το τοποθετούμε μέσα σε κάδο ανακύκλωσης. Στη συνέχεια καθαρίζουμε το περιεχόμενο με αντισηπτικό και μετά το φέρνουμε μέσα στο σπίτι.
Απομακρύνουμε άμεσα από τις συσκευασίες από το σπίτι
Αφού βγάλουμε από τις σακούλες ή τα πακέτα, φροντίζουμε για την άμεση απομάκρυνση του περιεχομένου από τον χώρο μας. Μην ξεχνάμε πως έχουν εκτεθεί περισσότερη ώρα έξω, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να γίνουν φορείς του ιού.
Τέλος απολυμαίνουμε τις επιφάνειες πάνω στις οποίες τοποθετήσαμε τις σακούλες ή τα πακέτα που παραλάβαμε.
Πλένουμε τα χέρια μας
Αποτελεί το Α και το Ω για την καλύτερη πρόληψη στην μετάδοση του κορονοϊού.
Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν παραλάβουμε τα πακέτα ή τις σακκούλες που περιμένουμε αλλά και μετά. Φροντίζουμε το πλύσιμο να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι ό,τι πιο εύκολο μπορούμε να κάνουμε, αλλά είναι το βασικότερο όπλο που διαθέτουμε αυτή τη στογμή στην μάχη κατά του κορονοϊού.