Με φθαρμένα ελαστικά κυκλοφορούν στους δρόμους σχεδόν τα μισά φορτηγά, θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα τόσο των άλλων οδηγών όσο και πεζών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας που εκπόνησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός REACTION Youth for the Prevention.
Ένα στα πέντε επιβατικά οχήματα κυκλοφορεί επίσης με φθαρμένα ελαστικά, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ποσοστό των φθαρμένων ελαστικών στα φορτηγά ανέρχεται παγκυπρίως στο 46.7%, ενώ στη Λευκωσία εκτοξεύεται στο 69.3% και στην Πάφο στο 63.6%.
Η έρευνα για την κατάσταση των ελαστικών πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο δείγμα 670 οχημάτων σε όλη την Κύπρο, κατά την περίοδο 2-9 Ιουνίου.
Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο Πρόεδρος της REACTION Μάριος Σταύρου είπε ότι πολλά ελαστικά τα οποία βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση μπορούσαν να εκραγούν ανά πάσα στιγμή, με άσχημες συνέπειες.
«Οι οδικές συγκρούσεις αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο στους κυπριακούς δρόμους και στην πλειοψηφία εξ αυτών, ενεργό ρόλο έχουν και τα ελαστικά των εμπλεκόμενων οχημάτων» είπε ο κ. Σταύρου.
Σύμφωνα με την έρευνα, ένα ποσοστό της τάξεως του 14% των επιβατικών οχημάτων που κυκλοφορεί στην Κύπρο έχει λανθασμένη πίεση σε τουλάχιστον ένα ελαστικό.
Την πρώτη θέση στην λανθασμένη πίεση στα επιβατικά οχήματα κατέχει η επαρχία Λεμεσού με 20,4% και ακολουθεί η Λευκωσία με 12,8%.
Στα ημιφορτηγά οχήματα, το 15,9% παγκύπρια είχε λανθασμένη πίεση σε τουλάχιστον ένα ελαστικό. Η Λάρνακα και η Πάφος, με 20% η κάθε μια, προηγούνται σε αυτή την κατηγορία οχημάτων.
Παράλληλα, το 20,1% ή ένα στα πέντε επιβατικά οχήματα που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή στην Κύπρο έχουν τουλάχιστον ένα φθαρμένο ελαστικό.
Η Λάρνακα με ποσοστό 27,2% προηγείται και σε αυτή την κατηγορία, ενώ ακολουθεί η Λευκωσία με 21,7%. Πέραν του 33% των ημιφορτηγών έχουν τουλάχιστον ένα φθαρμένο ελαστικό με την Λάρνακα να αγγίζει το 50% και η Λευκωσία το 38,4%.
Παράλληλα, καταγράφεται βαθμιαία μείωση στην λανθασμένη πίεση ελαστικών, αφού από το 30% περίπου το 2013, φέτος έχει μειωθεί στο 14%, λόγω της ευαισθητοποίησης του κοινού.
Αύξηση, κοντά στο 3% παρουσιάζουν τα φθαρμένα ελαστικά στα φορτηγά σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013.
Αναφερόμενος στις συνέπειες της λανθασμένης πίεσης των ελαστικών ο κ. Σταύρου είπε ότι προκαλείται ασταθές κράτημα στο δρόμο και παρουσιάζεται αυξημένος κίνδυνος υδρολίσθησης ενώ απαιτείται περισσότερος χρόνος για την ακινητοποίηση του οχήματος μετά από φρενάρισμα.
Επίσης, είπε ότι μειώνεται η αντοχή και αυξάνεται η φθορά των ελαστικών ενώ παρουσιάζεται κατά πολύ αυξημένη η κατανάλωση καυσίμων.
Αναφέρθηκε εξάλλου στην ανάγκη κατάλληλης συντήρησης των ελαστικών, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν από 40.000 έως και 80.000 χλμ, ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης και την κατάσταση των δρόμων.
Ο κ. Σταύρου είπε ότι θα πρέπει να ελέγχεται η πίεση του αέρα στα ελαστικά τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή πριν από διαδρομές σε υψηλές ταχύτητες.
Τα στοιχεία της έρευνας οδικής ασφάλειας προήλθαν από τον εθελοντικό έλεγχο ελαστικών σε πέντε χώρους που δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου, σε ολόκληρη την Κύπρο.
Παράλληλα έγινε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την επιλογή του σωστού ελαστικού για κάθε όχημα, σε συνεργασία με την MICHELIN και το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας Κύπρου.