Ο Συνεργατισμός ήδη κερδίζει το στοίχημα μέσα σε διάστημα ελάχιστων μηνών, και αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η μείωση του μισθολογίου κατά 15%, τουλάχιστον, δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Ο κ. Γεωργιάδης επισκέφθηκε σήμερα τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο, τα Μέλη της Επιτροπείας, καθώς και το Γενικό Διευθυντή της Τράπεζας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη Συνεργατική και συνεχάρη το νέο Εκτελεστικό Γενικό Διευθυντή Μάριο Κληρίδη για το διορισμό του. Όπως σημείωσε η επιλογή του κ. Κληρίδη αποτελεί μια χειροπιαστή ένδειξη για το πώς ο Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας θα πρέπει πλέον να προχωρήσει. «Οι ιδιαιτερότητες του Συνεργατισμού κατ’ ουδένα λόγο δεν θα έπρεπε και δεν πρέπει να οδηγήσουν σε διαιώνιση πρακτικών ή συμπεριφορών που έχουν οδηγήσει τον Συνεργατισμό σε μια δύσκολη θέση. Αντιθέτως, η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσης, η οποία προχωρεί με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς είναι αυτή που θα αποκαταστήσει πλήρως, όπως ήδη συμβαίνει, την εμπιστοσύνη μας προς το Συνεργατικό Πιστωτικό τομέα», είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η διαδικασία συνένωσης που ολοκληρώνεται σύντομα. «Το πλαίσιο συνεργασίας κράτους-συνεργατισμού ορίζει τη σχέση αυτονομίας από τη μια της Διοίκησης και της Διεύθυνσης, χωρίς πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις, ενώ την ίδια ώρα διασφαλίζεται ή καθιερώνεται ένα πλαίσιο παρακολούθησης και ελέγχου», είπε.
Οσον αφορά τα ζητήματα προσωπικού και μισθολογικού κόστους, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η μείωση του κόστους αυτού κατά 15% τουλάχιστον, δεν είναι διαπραγματεύσιμη, αλλά είναι υποχρέωση που έχουμε αναλάβει έναντι της ΕΕ, και την οποία αναμένουμε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υλοποιηθεί. «Δεν νοείται ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώνει για υπερπρονόμια, και αυτό δεν αφορά μόνον το Συνεργατισμό», είπε και πρόσθεσε πως πρακτικές του παρελθόντος στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες έχουν και αυτές σε κάποιο βαθμό οδηγήσει στη δύσκολη σημερινή θέση, δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Ο κ. Γεωργιάδης, εξέφρασε άγνοια για το γεγονός ότι περιλαμβάνονται σε συλλογικές συμβάσεις πρόνοιες για παραχώρηση προς τους τραπεζικούς υπαλλήλους δανείων με ουσιαστικά μηδενικό κόστος. «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως οι τράπεζες διαχειρίζονται τις καταθέσεις του κόσμου και αυτή η διαχείριση πρέπει να υπηρετεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα των πελατών, αλλά και των μετόχων», είπε, και πρόσθεσε ότι αναμένει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος που να συνάδει με τις πραγματικότητες της εποχής. Όπως είπε, την ίδια άποψη έχει και σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των τραπεζών, καθώς δεν μπορεί να είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ όπου οι τράπεζες τερματίζουν την εξυπηρέτηση του κοινού στη 1:30. Την στιγμή, μάλιστα, συνέχισε, που το δημόσιο με όλες τις δυσκαμψίες που το διακατέχει κατάφερε να εξυπηρετεί το κοινό μέχρι τις 3:00.
Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε στη συνέχεια την απόλυτη εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης προς τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Συνεργατισμού, και τους κάλεσε να λειτουργήσουν με επαγγελματισμό, χωρίς να εισακούουν παρεμβάσεις, πιέσεις είτε πολιτικές είτε από άλλες κατεστημένες καταστάσεις.
«Ο Συνεργατισμός ήδη κερδίζει το στοίχημα μέσα σε διάστημα ελάχιστων μηνών, με αυτά που έχουν συμβεί, και αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί. Τόσο η Διοίκηση όσο και η Διεύθυνση του Συνεργατισμού θα συνεχίσει να απολαμβάνει της αμέριστης και απόλυτης στήριξης της Κυβέρνησης», είπε.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ της Συνεργατικής Κεντρικής Νικόλας Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η Διοίκηση από την πλευρά της κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη του κοινού στόχου για εκσυγχρονισμό του Συνεργατισμού, τοποθέτησή του σε νέες υγιείς βάσεις, υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, έτσι ώστε να μπορέσει ο Συνεργατισμός να διεκπεραιώσει το σημαντικό του ρόλο στην κυπριακή οικονομία.
Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, αν το μήνυμα για τις μειώσεις στο μισθολόγιο απευθύνεται προς την ΕΤΥΚ, είπε ότι είναι ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. «Ο Κύπριος φορολογούμενος πολίτης έχει ενισχύσει με κεφάλαια τον συνεργατισμό, έχει καταστεί μέτοχος, αυτή η στήριξη δεν ήταν άνευ όρων και προϋποθέσεων, οι οποίοι όροι και προϋποθέσεις καθορίζονται και προς την Κυβέρνηση από την ΕΕ», είπε, και διευκρίνισε πως σε αυτούς τους όρους περιλαμβάνεται και η μείωση κατά 15% στους μισθούς.
Σε ερώτηση προς τον κ. Χατζηγιάννη σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είπε ότι ο Συνεργατισμός προχωρεί τάχιστα στη δημιουργία της μονάδας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με το διορισμό του επικεφαλής μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, εντός Ιανουαρίου, συνέχισε, θα προχωρήσουμε με την προκήρυξη περίπου 15 νέων θέσεων για τη στελέχωση της μονάδας αυτής.
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι βελτίωση στους δείκτες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δούμε μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Αυτό που έχει σημασία είναι τι γίνεται στη βάση των ίδιων των δανείων, δηλαδή, ποιες ενέργειες γίνονται, κατά πόσον έρχεται ο κόσμος να πληρώσει, αν γίνονται οι σωστές αναδιαρθρώσεις για τα μη βιώσιμα δάνεια», είπε.
Ερωτηθείς αν έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανέφερε ότι ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα στο 2013 ήταν μονοψήφιος, και πρόσθεσε πως υπάρχει μια μικρή αυξητική τάση, η οποία είναι η αναμενόμενη, σημειώνοντας πως σημασία έχει να υπάρχει θετική απόκλιση από το σενάριο της PIMCO.
Από την πλευρά του ο κ. Κληρίδης, αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είπε ότι ο τρόπος που δουλεύουμε στον Συνεργατισμό είναι να περιμένουμε το χειρότερο, για να θωρακίσουμε τον Συνεργατισμό για το ενδεχόμενο να γίνουν χειρότερα τα πράγματα και αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα. «Ευελπιστούμε σε θετικές αποκλίσεις αυτών των ακραίων σεναρίων αλλά δουλεύουμε με ακραία σενάρια για να είμαστε έτοιμοι να μπορούμε να αντέξουμε», είπε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κληρίδης είπε πως οι ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα, βρισκόμενοι στο μισό περίπου της χρονικής περιόδου του σεναρίου της PIMCO, δεν φαίνεται ότι όλες τους οι προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια να πραγματοποιούνται, δηλαδή πάμε αρκετά καλύτερα.