Η ιστορία και οι σημαντικές στιγμές της, δεν αποτελούν αντικείμενο μελέτης για να γνωρίσουμε τι κατόρθωσαν άλλοι στο παρελθόν , αλλά για να μάθουμε τι είναι σωστό να πράξουμε εμείς στο παρόν και στο μέλλον, γιατί το παρελθόν είναι το μαντείο απ’ όπου πρέπει να αντλούμε χρησμούς για το μέλλον. Αυτό ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των 13 ηρώων της κοινότητας Πολεμίου που τελέστηκε το πρωί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.
Πέρασαν, πρόσθεσε ο κ Κενεβέζος , 39 ολόκληρα χρόνια και εμείς ζητούμε και απαιτούμε και όχι επαιτούμε μια ειρηνική δίκαιη βιώσιμη λύση, μια Κύπρο ελεύθερη από τουρκικά στρατεύματα και εποίκους, μια Κύπρο που να χαίρεται τους ανθρώπους της, και να δημιουργεί, να αναπτύσσεται και να ελπίζει.
Ο κ. Κενεβέζος αναφέρθηκε στις δραματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας, και είπε πως χρέος μας δεν είναι να περιοριζόμαστε , μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, σε εκφώνηση πατριωτικών ομιλιών, ούτε να εξαντλούμαστε σε πανηγυρικούς που εξατμίζονται με την παρέλευση των επετείων.
Η βαριά κληρονομιά μας συνέχισε, μας υπαγορεύει άλλα καθήκοντα , «να αγωνιστούμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα , για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και των βασικών ελευθεριών, του συνόλου του Κυπριακού λαού. Και να δώσουμε το μήνυμα ότι ο Κυπριακός ελληνισμός δεν θα γονατίσει, με σωφροσύνη και με υπευθυνότητα, με απόρριψη της λογικής της αποδοχής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή, και με άρνηση συνεχών υποχωρήσεων στις πιέσεις ξένων που αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του διεθνούς δικαίου, εξακολουθούν υιοθετώντας πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών και ανατρέπουν καθημερινά κάθε έννοια δικαιοσύνης».
Τα τραγικά γεγονότα του 64 και του 74, είπε ο κ. Κενεβέζος, πρέπει να είναι το κρυφό σκολειό κάθε Κύπριου Έλληνα που θέλει να στοχάζεται σωστά για την μοίρα του τόπου του. Αυτή η αναδρομή σ’ αυτές τις περιόδους της ιστορίας μας, σημείωσε, είναι η προσφορότερη μέθοδος αυτογνωσίας για κάθε στοχαζόμενο Κύπριο Έλληνα , προσθέτοντας πως προσφέρει τα φωτεινότερα παραδείγματα των αρετών , την απίστευτη αντοχή της ιστορικής συνείδησης, την πίστη στην ιδέα της ελευθερίας, την τόλμη την πρωτοβουλία, και την δύναμη της προσωπικότητας των Κυπρίων Ελλήνων.
Αναφερόμενος τους 13 ήρωες του Πολεμίου ο κ Κενεβέζος ανέφερε πως αποτελεί καθήκον μας, η απονομή τιμής σε απαστράπτουσες εθνικές μορφές που τίμησαν και λάμπρυναν με την ζωή τους και με την ανεπανάληπτη θυσία και τους αγώνες τους, τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης . Νέα παιδιά συνέχισε , όλοι τους, από φτωχές αγροτικές οικογένειες που τους ανέθρεψαν με τα ιδανικά της πατρίδας, της πίστης , που τους σπούδασαν με πολλές στερήσεις, και που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας το 64, ενώ πολλοί απ’ αυτούς – όπως είπε- , πολέμησαν εθελοντές στην Τηλλυρία.
Ο Υπουργός Παιδείας είπε πως η κοινότητα Πολεμίου ήταν πρωτοπόρα σε όλους τους αγώνες που διεξήγαγε η πατρίδα. Οι ήρωες του Πολεμίου γαλουχημένοι με την ιστορία της φυλής μας της Ελλάδας, απόγονοι των μεγάλων μορφών που έδωσαν την ζωή τους με αυταπάρνηση για την ελευθερία δεν σκέφτηκαν – όπως ανέφερε- τα νιάτα τους, τις οικογένειες τους, το μέλλον τους, και δεν δίστασαν καθόλου στο εθνικό κάλεσμα. Ο Υπουργός σημείωσε μάλιστα, πως κάποιοι από τους ήρωες του Πολεμίου, συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα της ΕΟΚΑ.
Τιμούμε είπε σήμερα « τους ήρωες της κοινότητας Πολεμίου που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ της πατρίδας -τον Αύγουστο του 64- και κατά την τουρκική εισβολή – τον Ιούλιο του 74- ,τότε που στην κάψα του καλοκαιριού Αύγουστο μήνα η γη της Τηλλυρίας δέχεται την επίθεση του εχθρού. Φτωχά ακριτικά μέρη γίνονται στόχος του κατακτητή, και αεροπλάνα της Τουρκικής αεροπορίας θερίζουν άμαχους και μαχητές. Οι βόμβες Νεπάλ που χρησιμοποιήθηκαν είχαν οδυνηρές συνέπειες. Άνθρωποι γίνονται στάχτη καίγονται απανθρακώνονται στην άνυνδρη γη».
Πλήρωσε η Τηλλυρία είπε το τίμημα για να ακολουθήσει μετά από μια δύσκολη δεκαετία το τελικό κτύπημα. Η κορύφωση του τουρκικού επεκτατικού. Με την εισβολή του 74 και τις τραγικές συνέπειες, νεκρούς και τραυματίες, πρόσφυγες αγνοούμενους εκνευρισμένους φτώχεια εξαθλίωση.
Το Γυμνάσιο Πολεμίου από το οποίο πολλοί αποφοίτησαν υπήρξε πραγματικό φυτώριο αγωνιστών, είπε ο Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας πως οι ήρωες του Πολεμίου μας δείχνουν το δρόμο, όχι τον εύκολο, αλλά το δρόμο της θυσίας της προσφοράς, της υπέρμετρης αγάπης προς την πατρίδα, και τα ιδανικά της.
Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.