Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάστηκε άμεσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, και άλλα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού , που καθορίζουν με σαφήνεια ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κυπριακό κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, με κατοχυρωμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα, με δύο πολιτικά ίσες κοινότητες όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας και ότι αυτή η λύση πρέπει να αποκλείει την ένωση ολόκληρης ή μέρους της Κύπρου με οποιαδήποτε άλλο κράτος καθώς και οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση.
Το γεγονός ότι οι συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο δεν πρέπει να προκαλεί απογοήτευση, τονίζεται σε γραπτή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, με αφορμή τα 29 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Επισημαίνει ότι η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από το στόχο της λύσης, και να δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία «να απαλλαγούν από τη συμφωνημένη βάση και τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και να προωθήσουν το διχοτομικό στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο».
Ο κ. Στεφάνου επαναλαμβάνει ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει με συνέπεια και σταθερότητα τον αγώνα ενάντια στα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου και με αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα υπερασπίζεται την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτει ότι η λύση ομοσπονδίας είναι το εργαλείο για την απελευθέρωση της Κύπρου και την απαλλαγή της από την κατοχή και τον εποικισμό.
«Μιας λύσης βασισμένης στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και η οποία να αποκαθιστά και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων και να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους και το αυτονόητο δικαίωμα του λαού μας να καθορίζει το δικό του μέλλον χωρίς να κηδεμονεύεται από οποιουσδήποτε ξένους», καταλήγει .