Τις προτάσεις και απόψεις τους κατέθεσαν σήμερα επί ώρες στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια οι πολιτικοί αρχηγοί σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί ένα πακέτο αντιπροτάσεων της κυβέρνησης στις εισηγήσεις της τρόικας ώστε να κατατεθεί έως τις 12 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση του ECOFIN.
Το ΔΗΣΥ κατέθεσε 100 προτάσεις- μέτρα, τα οποία στοχεύουν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κόμματος, στο να υπάρξουν λιγότερο οδυνηρά μετρά σε βάρος των εργαζομένων. Στόχος των προτάσεων που ετοιμάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο του ΔΗΣΥ είναι, σύμφωνα με τον Νίκο Αναναστασιάδη η λήψη όχι αποσπασματικών και αμφιβόλου εφαρμογής μέτρων αλλά ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που να οδηγεί στη λύση των διαρθρωτικών προβλημάτων, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο Συναγερμός επικρίνει τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι απουσιάζει η αναπτυξιακή διάσταση. Τάσσεται παράλληλα εναντίον της τακτικής υπερφορολόγησης, που στόχο έχει να προλάβει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους, διότι αυτό θα σκοτώσει την όποια προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.
Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την αντίληψη ότι «πρέπει να πετσοκόψουμε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων για να αντιμετωπίσουμε την κρίση». Για το ζήτημα του 13ου μισθού και της ΑΤΑ ο κ Κυπριανού δήλωσε πως υπάρχουν κοινές προσεγγίσεις όλων των κομμάτων, ενώ το πακέτο μέτρων πρέπει να είναι επαρκές προς αποφυγή περαιτέρω συζητήσεων που πιθανόν να φέρουν καθυστέρηση στην εξεύρεση μέτρων για εξυγίανση της οικονομίας.
«Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα είναι σκληρή και το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι θα πρέπει να παλέψουμε, για να πείσουμε αναφορικά με το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων». Κατέληξε ο κ Κυπριανού.
Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ πήγε στη σημερινή συνάντηση με κοστολογημένες προτάσεις και επιχειρηματολογία για την ανάπτυξη και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, ενώ η ΕΔΕΚ πρότεινε μεταξύ άλλων, την παροχή κινήτρων σε όσους έχουν αδρανή κεφάλαια κατεθετημένα στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα εάν τα κεφάλαια αυτά επενδυθούν σε κυπριακά ομόλογα ή ακίνητα ή μετοχές κυπριακών εταιρειών για περίοδο 10 χρόνων, θα φορολογούνται μόνο με 15%.
Η ΕΔΕΚ ζήτησε ακόμη την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους δεν καταβάλλουν κοινωνικές ασφαλίσεις, όπως οι Τ/κ.
Στη σύσκεψη εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς μετείχαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός
παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης.