“Εκτακτο κώλυμα” επικαλέστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου για να αναβάλλει τη συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που είχε οριστεί να εισαχθεί την Τρίτη στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής. Ως νέα ημερομηνία συζήτησης ορίστηκε η 1η Σεπτεμβρίου στο Γ Θερινό Τμήμα. Το “κώλυμα” ωστόσο που επικαλέστηκε ο υπουργός, είναι προφανές ότι δεν εστιάζει σε κάποια προσωπική του υποχρέωση αλλά στις έντονες αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από βουλευτές και συντηρητικούς ιεράρχες για κρίσιμα ζητήματα – ερωτήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με αυτό.
Η νέα αναβολή συζήτησης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου (δεν είναι άλλωστε και η πρώτη!) οφείλεται περισσότερο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθεί μία σωστή διατύπωση που θα ικανοποιεί τους 38 “γαλάζιους” βουλευτές που αντέδρασαν ζητώντας να αναγνωριστεί ως αδίκημα όμοιο με αυτό του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, η γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων). Στους 38 βουλευτές της Ν.Δ. που αντιδρούν, προστέθηκαν πρόσφατα και οι αντιδράσεις οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίοι έστειλαν και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση. Η διατύπωση ωστόσο που καλείται να βρει η κυβέρνηση για να “κατευνάσει τα πνεύματα”, πρέπει να είναι τέτοια που παράλληλα να μην προκαλέσει αντιδράσεις από την Τουρκία.
Το έτερο ζήτημα που καλείται επίσης να διευθετηθεί, είναι το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων, μία εισήγηση που έχει προκαλέσει ήδη έντονεςδιαμαρτυρίες ακόμη και από στελέχη της Εκκλησίας που απέφευγαν μέχρι τώρα την έκθεση των απόψεών τους δημοσίως.
Γεγονός πάντως είναι ότι οι συνεχείς αναβολές εκθέτουν την κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τόσο οι ευρωπαϊκές αρχές όσο και γενικότερα οι διεθνείς φορείς, έχουν αποδοκιμάσει στο παρελθόν την Ελλάδα για τη μη υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου που θα προασπίζεται τόσο τα θύματα διακρίσεων όσο και τα θύματα ρατσιστικής βίας.